Școlile se deschid din 8 februarie

0

  • Inspectorul Școlar General din Argeș, Liliana Murguleț a analizat situația din județ
  •  Lunea viitoare începe și Semestrul al doilea
  • Județul Argeș este în scenariul verde, dar unele localități nu sunt 
  • Inspectoratul Școlar anunță că Școlile sunt pregătite pentru reluarea cursurilor
  • În majoritatea cazurilor elevii vor merge toți la cursuri, excepțiile fiind foarte mici



Decizia de redeschidere a școlilor în format fizic a fost luată în cursul zilei marți la Cotroceni, însă ea nu a fost făcută publică decât pe seară, în cadrul unei conferințe ținute de președintele țării.


Astfel, școlile se vor redeschide pentru elevi și profesori, cursurile se vor relua în format fizic, cu respectarea unui nou set de reguli, începând cu data de 8 februarie, adică atunci când va începe al doilea semestru din anul școlar în curs. “Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În scenariul roșu, merg fizic doar copiii la gradiniță și clasele I-IV” a fost anunțul venit de la iohannis. În județul Argeș, decizia de deschidere a școlilor este una binevenită, mai ales că ne aflăm în scenariul verde cu rata de incidență a îmbolnăvirilor cu COVID, având cu 1 la mie. Inspectorul Școlar General din Argeș, d-na Liliana Murguleț, ne-a spus ieri mai multe despre începerea școlii pentru elevii argșeni. “La ora aceasta (n.r.miercuri ora11:30), știm ce știu toți, că vom deschide școlile. Județul Argeș se află cu situația epidemiologică în scenariul verde, având sub 1 la mie, adică 0,72 rata îmbolnăvirilor. Bineînțeles, ne interesează și la nivelul fiecărei localități cum este situația. Așteptăm azi (n.r. miercuri) ordinul comun al Minsterului Educației și Ministerului Sănătății, iar în funcție de prevederile acestuia vom vedea ce noutăți avem. În altă ordine de idei am anticipat această redeschidere a școlilor și am trimis materiale de protecție în teritoriu, avem 1,4 mil măști distribuite, plus dezinfectanți, iar colegii directori și-au completat și ei stocurile. De asemenea, colegii din Inspectorat au plecat deja în teritoriu să vadă cum sunt școlile pregătite și știu sigur că s-a făcut curățenie și toată lumea a fost implicată în activități. Repet, mai avem de așteptat oridinul comun” ne-a declarant șefa de la învățământ. Discuțiile privind aplicarea ordinului comun al celor două Ministere vor avea loc atât astăzi cât și mâine la noi în județ, ocazie cu care se vor pune la punct toate amănuntele. Tot Inspectorul General Școlar ne-a spus: “Joi este o videoconferință cu Ministrul Câmpeanu, iar după, la ora 14:00 am planificat o dezbatere cu directorii în care vom vedea punctual situațiile ce trebuiesc rezolvate. Apoi vineri vom discuta scenariile. Mai trebuie văzut cum se va face accesul diferit în școli acolo unde populația este numeroasă, ca să evităm supraaglomerarea, să nu se intre în contact. Multe din aceste probleme le-am pus însă la punct dinainte de a se intra la cursurile on-line. Mai trebuie văzut și cum se fluidizează traficul, știu că poliția face unele demersuri și iau și ei măsuri…. Vorbim în momentul de față de Scenariul Verde în care toată lumea este la școală, Scenariul Galben cu rata de incidență între 1 și 3 înc are vin la școală preșcolarii , clasele primare și cele terminale, Scenariul trei în care vin la școală doar preșcolarii și clasele primare și Scenariul în care localitatea este în carantină și atunci fac toți online. Și mai sunt și cazurile cu situații medicale ale elevilor”.
Inspectorul Școlar General s-a vaccinat
În ceea ce privește vaccinarea cadrelor, Liliana Murguleț ne-a spus că acest proces decurge conform programării și că ea însăși s-a vaccinat. “Prima cifră avută în ceea ce privește disponibilitatea la vaccinare a fost de 45% din cadre, apoi am crescut la peste 50%, și s-a blocat platfomrma, dar dinamica era una crescătoare. Procesul vaccinării cadrelor este în curs de desfășurare. Eu personal m-am vaccinat! Nu am avut ablosut nicio problemă, este un vaccin ca oricare altul. Pot spune că am simțit la un moment dat o mică jenă, ușoară, la locul înțepăturii, dar m-am dus fără teamă. Sunt o persoană cerebrală și știu sigur că se va sfârși cu acest virus când majoritatea populației va fi vaccinată. Nu am avut de la vaccin nicio problemă și nu mi-a fost deloc teamă. Și tatăl meu s-a vaccinat atunci și tot așa nu a avut nicio problemă” ne-a declarant inspectorul șef. S.Mihai