Se cere mărirea salariilor

0

  • Protest al sindicaliștilor din penitenciare



Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară organizează în această săptămână mitinguri de protest la Bucureşti şi în ţară, cerându-şi drepturile ce li se cuvin. Printre ei se numără şi membrii Sindicatului Dreptatea, la care sunt afiliaţi angajaţii mai mulţi din angajaţii Spitalului Penitenciar Colibaşi.


Protestele sunt organizate în principal pentru primirea drepturilor salariale ce au fost stabilite prin lege, dar care au fost blocate la finalul anului trecut, de Guvern. Sindicaliştii vor ieşi astfel, astăzi în stradă la Ministerul Justiţiei, la ora 11:00, iar joi se va protesta la penitenciarele din Craiova, Botoșani şi Deva simultan, la ora 11,00. Organizațiile sindicale din Poliţia Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalului, au decis calendarul comun de proteste, care constă în mitinguri la sediile Ministerului justiției și ale penitenciarelor. Având în vedere că acţiunile de protest se defăşoară pe perioada pandemiei, sindicaliştii sunt obligaţi să respecte mai multe reguli de protecţie. Astfel s-a decis ca fiecare federaţie să fie reprezentată de câte 25 de membri, iar de la Sindicatul Dreptatea de la Mioveni vor fi prezenţi 6 angajaţi au Spitalului Penitenciar.
Vor majorarea legală
Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului Justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cât şi în scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat. Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, în timp util. Conforma oganizatorilor mintingurilor, protestele au loc pentru că Poliția Penitenciară este: # Singura instituție din sistemul public care nu acordă majorarea legală de 75% părinților cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copii acasă pe durata închiderii școlilor # Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasă prevăzut de lege. # Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute în norme şi în standarde. # Prima instituție din România care în 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante faţă de standardele în vigoare, în eventualitatea unui buget subdimensionat # Prima instituție din România la numărul de ore suplimentare de muncă prestate (peste un milion anual); # Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget # Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).
Indexarea pensiilor
Printre revendicările poliţiştilor din penitenciare sunt asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui număr suplimentar de 2000 posturi faţă de situația din luna ianuarie 2020. De asemenea se cere efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor. Angajaţii din sistem mai vor respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021 dar şi indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți în rezervă, cel puțin cu valoarea inflației şi acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie. Totodată se vrea semnarea şi publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice şi punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare, dar şi plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite şi îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).
Argeşenii sunt prezenţi
În sistemul penitenciar sunt 4 federaţii de sindicate, iar membrii Dreptatea 2010 fac parte din Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare. La protestul de azi, de la Bucureşti vor participa şi argeşenii de la Spitalul Penitenciar, în timp ce la următoarele proteste vor fi prezenţi angajaţii de la Penitenciar. „Cerem respectarea Legii 153. Salarizarea trebuia să fie alta de la 1 ianuarie, dar la finalul anului s-a dat ordonanţa prin care s+au îngheţat salariile. Noi suntem înscrişi în FPP, iar alţi colegi sunt în altă Federaţie. Fiecare Federaţie trimite acum câte 25 de membri. De la noi, de la Dreptatea, vom fi aşadar doar 6” ne-a spus preşedinteele Sindicatului Dreptatea, Valentin Deleanu. S.Mihai