Un cunoscut agent din cadrul Biroului Rutier Piteşti a fost dus, cu mandat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti acolo unde i s-a adus la cunoştinţă că împotriva lui a început urmărirea penală. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie-Argeș, care au stabilit că în luna septembrie, anul trecut, omul legii a învăţat un conducător auto cum să scape și să nu-i fie reţinut permisul de conducere. Atât subofiţerul cât şi alte două persoane vor fi anchetate.
„La data de 18.02.2021, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au pus în executare trei mandate de aducere, într-o cauză penală ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, instigare la infracțiunea de fals intelectual și complicitate la infracțiunea de fals intelectual, față de un agent de poliție din cadrul I.P.J. Argeș – Biroul Rutier Pitești și alte două persoane fără calitate specială. Toți trei au fost conduși la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești în vederea continuării cercetărilor. În fapt, la data de 20.09.2020, agentul de poliție fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu a oprit în trafic un autoturism ce se deplasa cu o viteză mai mare cu 50 km/h peste limita legală admisă pe sectorul de drum. Pentru a nu-i întocmi proces verbal de contravenție și a nu aplica măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce, agentul de poliție i-a sugerat conducătorului auto să găsească o altă persoană pe numele căreia acesta să întocmească actele de constatare. Astfel, suspectul a determinat o a treia persoană să comunice agentului de poliție datele sale de identificare iar, ulterior, acesta a întocmit în fals pe numele persoanei indicate procesul-verbal de constatare a contravenției, aplicându-i inclusiv măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce. Facem precizarea că începerea/continuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis DGA într-un comunicat de presă.
A fost pus la dispoziție
Agentul în discuţie este Adrian D. de la Biroul Rutier Piteşti, un poliţist cu experienţă. În rândul colegilor săi de la IPJ Argeș, există două variante cu privire la faptele comise de acesta. Unii dintre colegi spun că Adrian D. ar fi prins-o circulând cu viteză excesivă pe soţia unui important om de afaceri din Piteşti, patron al unei firme de transporturi. Ca să nu-i suspende permisul, poliţistul rutier a învăţat-o să predea permisul altcuiva, fiind reţinut documentul unui angajat de la firma respectivă. Omul legii nu a pretins şi nu a primit mită pentru gestul său, de aici încadrarea de fals şi uz de fals fără alte acuzaţii. Cea de a doua variantă ar fi aceea că un angajat de la aceeași firmă de transporturi, ar fi fost prins conducând cu peste 50 de kilometri la oră, faţă de limita admisă. Acesta l-a rugat pe poliţist să nu-i suspende permisul că dacă va rămâne fără dreptul ce a conduce autovehicule îşi va pierde locul de muncă. Omul legii i-a sugerat conducătorului auto să predea permisul soţiei lui. Oricare ar fi cu adevărat faptele, un lucru este cert! Gestul îl va costa cariera de poliţist, dacă va fi găsit vinovat! Imediat după începerea urmării penale, agentul șef Adrian D. a fost pus la dispoziţia inspectorului şef al IPJ Argeş. I-a fost ridicat pistolul, nu mai are voie să i participe la acţiuni pe stradă, nici să întocmească acte de urmărire penală, până la finalizarea cercetărilor. Acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, la fel și ceilalți doi inculpați. M.Sandu