Noutăți din pandemie

0
0

  • Conf. dr. univ. Adrian Tase



În luna ianuarie 2021 a fost atins un vârf de îmbolnăviri la nivel global de aproape 800.000 cazuri noi. În ultimele două săptămâni, scăderea a fost dramatică, ajungându-se azi la 400.000 de cazuri noi. Trendul este încurajator și este clar că vaccinarea a contribuit substanțial la acest succes de etapă.


Israelul continuă să fie în topul vaccinărilor. Un studiu efectuat recent acolo arată că vaccinul Pfizer reduce infecțiile simptomatice cu 94%, confirmând rezultatele studiilor clinice.
Marea Britanie și Statele Unite fac un efort comun de a imuniza populația până la sfârșitul verii 2021.
Pentru acest scop, administrația Biden împreună cu Pfizer implementează noi capacități de producție pentru vaccin, inclusiv pompe și unități de filtrare.
SUA primesc acum 13,5 milioane doze săptămânal, un salt de peste 2 milioane față de nivelul de săptămâna trecută, suficiente pentru a inocula 1.500.000 persoane pe zi.
Oficialii de la Casă Albă sunt motivați să inoculeze prioritar cei mai vulnerabili americani. În același timp, cele 7 variante noi sunt intens cercetate.
Numărul deceselor din SUA corelate cu noul coronavirus, care la începutul lunii noiembrie 2020 creștea brusc și s-a menținut până de curând la cote înalte, pare să fie acum într-un declin constant.
Mai mult de 20% dintre britanici au primit deja prima doză de vaccin, ceea ce constituie o realizare națională fără precedent.
În Regatul Unit, toți turiștii care aterizează venind din Brazilia, Africa de Sud și încă 31 de țări trebuie să stea 10 zile în carantină la un hotel.
Britanicii care visează să călătorească în străinătate trebuie să știe că acest fapt nu va fi posibil decât când toți adulții din țară vor fi vaccinați. Deși procesul de vaccinare din Marea Britanie se desfășoară cu succes, este nevoie ca și țările de destinație turistică să fie în grafic cu vaccinarea.
Tot în arhipelag, muncitorii temporari în joburi create de pandemie (notarea traseelor contacților, administrarea testelor, debarasarea deșeurilor medicale, etc.) se bucură încă de puținii bani câștigați.
Președinta Comisiei Europene admite că țările Uniunii Europene au dificultăți în aprovizionarea cu vaccinuri, trebuind să stea la rând în spatele altor țări.
Europa manifestă și o pandemie a tulburărilor mintale generate de restricțiile de circulație, mai ales la tineri, care se manifestă divers de la senzația opririi vieții până la gânduri de suicid.
Italia amână cu încă o săptămână deschiderea pârtiilor de ski din peninsulă.
Moderna a început un studiu pediatric care să evalueze eficacitatea vaccinului său la adolescenți. Jurnalele online ale primelor două paciente au deja multe vizualizări.
Cea mai vârstnică persoană din Europa, sora Andreea, o călugăriță franceză, sărbătorește victoria asupra coronavirusului odată cu a 117-a aniversare.
Edilii orașelor europene atinse de pandemie fac planuri de reconfigurare urbană. Confruntate cu exodul locuitorilor la țară, autoritățile încearcă să-i convingă să revină. În mod cert este nevoie de condiții mai bune de locuit, transport sigur și acces la spații verzi. Conectarea la natură înseamnă conectare la viață.
Milano, Londra, Paris și Barcelona lucrează la extinderea aleilor pentru biciclete, trotinete, role, etc. pentru a crea o alternativă credibilă la aglomeratele metrouri și autobuze. Se proiectează și construiesc miniparcuri în marile parcări. Iată deci că pandemia este o bună ocazie de a introduce noi obiceiuri, mai sănătoase.
Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este recomandat țărilor unde circulă noile variante de coronavirus.
Potrivit raportului Human Rights Watch, în zeci de țări coronavirusul a fost folosit că o scuză pentru a restriciona libertatea de expresie.
Vaccinarea a devenit un instrument diplomatic prin care statele producătoare își construiesc relații cu alte țări.
Zimbabwe începe vaccinarea cu vaccin donat de China.
Hackerii nord-coreeni încearcă să fure informații despre vaccinuri.
Numărul laboratoarelor care urmăresc apariția noilor agenți infecțioși cu potențial pandemic este în creștere pe toate continentele.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.