- Din punctul meu de vedere
Bugetul României le poate părea unora ca un zaț de cafea în care doar coaliția de la guvernare poate ghici viitorul. Ei bine, nu este chiar așa, dacă ne străduim, putem înțelege și noi ce se întâmplă.
În primul rând, de observat că acest buget a fost plimbat pe la Bruxelles, iar presa anunța pe la mijocul lunii februarie că Florin Cîțu susține că a obținut sprijinul oficialilor europeni pentru bugetul României și programul de reforme. El și-a avertizat miniștrii care au cerut mai mulți bani la elaborarea proiectului de buget că vor pleca dacă nu realizează execuția bugetară până la mijlocul anului.
Prima concluzie este că avem un buget aprobat de celebrul domn Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.
Rămâne fără răspuns întrebarea dacă în Europa mai există vreo națiune care nu își face singură bugetul, acceptând să îl facă alții, pe care nu îi votează și nu îi poate trage la răspundere dacă lucrurile merg prost.
Pentru că, să fim serioși, pe funcționarii din capitala UE nu îi doare burta nici de soarta copiilor, nici de cea a pensionarilor din România, având ei vaga impresie că istoria ne-a tras-o de când suntem pe pământ, așadar am învățat să strângem din dinți și să plecăm capul.
Nu este așadar de mirare că nu se măresc pensiile și alocațiile, că sunt tăiate tichetele de vacanță, trenul studenților și sporurile. Când ești funcționar european și câștigi enorm, când faci jocurile companiilor multinaționale, îi privești pe români ca pe niște cifre, nu ca pe oameni.
Din moment ce a fost aprobat la Bruxelles, bugetul nu mai trebuia modificat în Parlament, asta e logic, probabil că premierul Cîțu a dat asigurări că orice amendament va fi considerat ca fiind scris pe, mă scuzați, hârtie igienică.
PSD a depus, dacă am înțeles bine, vreo 3500 de amandamente și au fost aprobate ZERO. De remarcat că pesediștii dlui Mînzână, de la Argeș, conduși în Parlament de dna Bucura Oprescu au fost lideri la amandamente zadarnice, depunând 700. Vă închipuiți câtă muncă aruncată la gunoi.
În aceste condiții, vorba deputatului Nicolae Georgescu, Parlamentul a fost golit de conținut. Aș adăuga observația că voința națională a fost și ea golită de conținut, din moment ce PSD a câștigat alegerile dar a pierdut dreptul de a avea vreun cuvânt de spus cu privire la buget.
Foarte interesant este și altceva, anume că, pe surse, aflu ce filosofie au practicat liderii aflați la putere, zicând că dacă românii nu sunt în stradă, sunt liberi să facă ce buget le convine. Au vrut să spună, desigur, ce le convine funcționarilor de la Bruxelles, dar e interesant de observat că nimeni nu spune pe față că avem un buget ticălos, turcesc, construit la Istanbul. Mă rog, la Noul Istanbul.
Cu privire la ieșirea românilor în stradă putem spune câteva lucruri, observând că am avut o sută de mii de oameni care au luminat cerul cu telefoanele, în Piața Victoriei, pentru o definiție a abuzului în serviciu, dar nu avem pe nimeni în stradă pentru tăierea salamului și pâinii puse pe masă.
Cele câteva grupuri mici de protestatari par aduse la protest pentru a demonstra, cui vrea să priceapă, că excepția întărește regula. Evident, aceste proteste sunt un simulacru.
Manipularea și serviciile stabilesc prioritățile și revolta maselor, ne umblă la stomac și la facturi și ne demonstrează că totul e bine în cea mai bună dintre Româniile posibile.
Aș vrea să semnalez doar un aspect care arată că nu se putea schimba o iotă din bugetul turcesc, că european nu poate fi, servit României.
După cum se știe, au fost tăiate pensiile speciale ale parlamentarilor. Aferim ! În acest fel, s-au economisit 50 de milioane de lei, suficient cât să fie folosiți la creșterea alocațiilor sau în oricare alt fel de creștere în sprijinul populației.
Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeș, a venit cu o ideea excelentă, să fie folosiți banii pentru a se oferi fiecărei femei care aduce pe lume un copil o primă de 2000 de lei. Iartă argumentele:
x
” Susținerea amendamentului PSD de creștere a natalității prin acordarea unui voucher de 2.000 de lei la nașterea fiecărui copil.
Problema depopulării României, o problemă de proiect de țară, de viabilitate a statului român, a națiunii române!
Mecanismele psihosociale din spatele deciziei de a avea sau nu copii sunt preponderent de ordin material.
55,41% dintre români au răspuns – într-un studiu al Academiei Române – că situația financiară îi împiedică să aibă numărul de #copii pe care și l-ar fi dorit.
Proiecția ONU privind #populația totală a României ne spune că de la o populație de aproximativ 19,2 milioane de locuitori câți suntem în prezent, în anul 2050 populația va fi de 14,9 milioane.
Banca Mondială ne arată că #România are cea mai mare pierdere de tineri absolvenți ca număr de locuitori: – 3,6 milioane.
Dacă nu luăm măsuri acum, peste 20-30 de ani sistemul de pensii va intra în faliment.
Avem nevoie de politici publice de suport pentru familiile cu copii, iar creșterea natalității trebuie să fie parte a unui proiect de țară coerent, constant de substanță, susținut de întreaga clasă politică.”
x
Evident, s-a ales praful și de această idee, a fost și ea aruncată la coș de așa-zisa ”dreaptă”.
Până la urmă, construit sau nu la Bruxelles, aș fi spus că acest buget e unul de criză și i-aș fi înghițit toate abuzurile, dar două aspecte mă fac să spun că e buget turcesc.
1. În campania electorală, PNL și USR – PLUS nu au scos o vorbă despre tăieri, despre blocarea alocațiilor, pensiilor și salariului minim, așadar românii au fost mințiți.
2. Din acest buget turcesc, puterea și-a luat partea leului, dând județelor și primăriilor unde au oamenii lor un supliment nesimțit de bani, nu de alta dar să poată face ceva licitații pentru propriul buzunar.
Aceste două observații fac bugetul să fie ticălos, iar faptul că a fost croit la Înalta Poartă îl face turcesc.
Avem așadar un buget turcesc, iar că e ticălos se subînțelege.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)