Medicina preventivă, nou proiect în sănătate!

0
0



Noutăți în Contractul-cadru pentru anii 2021-2022, privind pachetele de servicii medicale decontate de Casa națională de Asigurări de Săntate. Se va pune acent pe serviciile medicale de prevenție, intrpducerea consultațiilor la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice și reducerea numărului de internări care nu se justifică. Deocamdată, noul contract este în faza de proiect de Hotărâre de Guvern și poate fi consultat pe site-ul CNAS, la secțiunea Transparență decizională, tot acolo putând fi făcute și propuneri.


Casa Nationala de Asigurări de Sănătate a publicat pe site proiectul de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului Cadru pentru anii 2021-2022. Din cuprinsul acestuia reiese faptul că, pentru anii 2021-2022, se urmăreşte creşterea ponderii serviciilor acordate atât în medicina primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate, precum şi reducerea numărului de internări care nu se justifică, cazuri care se pot trata în condiţii de siguranţă şi în cele două asistenţe medicale menţionate.
„Există modificări şi noutăţi în toate asistenţele medicale, pentru că intenţia este aceea de simplificare a procesului de acordare a serviciilor medicale pentru pacienţi, dar şi de prevenire a îmbolnăvirilor. Vorbim de acţiuni de prevenţie, prin care se pot reduce numărul îmbolnăvirilor, vorbim de introducerea consultaţiilor la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, a terapiilor psihiatrice şi a serviciilor oferite de logoped sau psiholog, vorbim de măsuri care conduc la eficacitatea şi performanţa sistemului sanitar românesc. Există veşti bune şi pentru medicii de familie, nou sosiţi într-o zonă deficitară, în sensul în care pot rămâne în contract cu casa de asigurări de sănătate, chiar dacă după primele 6 luni de funcţionare a cabinetului medical nu s-a reuşit înscrierea numărului minim de persoane asigurate pe lista proprie. De asemenea, proiectul prevede ca furnizorii care acordă servicii medicale pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare să poată acorda şi servicii medicale paraclinice – ecografii, care vor fi suportate din fondul alocat serviciilor medicale paraclinice, în baza unui act adiţional încheiat la contractul cu casa de asigurări de sănătate. Pentru spitalele de specialitate care tratează cazuri acute este prevăzută obligativitatea asigurării continuităţii activităţii medicale prin cel puţin o linie de gardă la sediul unităţii sanitare cu paturi.
De altfel, toate propunerile din Proiect se regăsesc pe site-ul CNAS. În perioada imediat următoare va fi publicat si calendarul întâlnirilor cu partenerii de dialog social, întâlniri în urma cărora se va stabili forma finală a Contractului-Cadru pentru anii 2021-2022. Dacă aprobarea Guvernului va veni până în data de 1 iunie 2021, înseamnă că vom putea pune in aplicare prevederile noului Contract cu 1 iulie 2021” a precizat Cristian Mirofan, director general al CAS Argeş. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.