Afacerist condamnat pentru proxenetism

1



Un afacerist câmpulungean acuzat de proxenetism a fost condamnat de Tribunalul Argeş pentru a doua oară, după ce dosarul său a fost trimis spre rejudecare. Bărbatul a primit o pedeapsă mai mică, faţă de cea iniţială, după ce instanţa l-a achitat de acuzaţia de spălare a banilor în formă continuată. Deşi a primit o pedeapsă cu executare, Petru Raia, despre el fiind vorba, a scăpat de sechestrul pentru o mare parte din bunuri, între acestea şi o pensiune turistică.


În toamna anului 2016, în urma unei acţiuni desfăşurate în trei localităţi muscelene, au fost reţinuţi preventiv 25 de suspecţi de proxenetism, alte 6 persoane fiind cercetate în libertate. Potrivit anchetatorilor, proxeneţii ar fi dus ”la produs” în ultimul deceniu nu mai puţin de optzeci de tinere, unele minore. Ţările în care acestea se prostituau sunt Benelux, Germania, Marea Britanie şi Danemarca, locuri în care câştigurile obţinute au fost estimate la circa trei milioane de euro. Ulterior, în doar o jumătate de an, majoritatea celor învinuiţi au trecut de la arest preventiv şi arest la domiciliu la control judiciar, fiind judecaţi în stare de libertate. Fiind vorba de un număr mare de inculpaţi, au fost împărţiti în mai multe dosare.
Avea bunuri de peste 800.000 de euro
În noiembrie 2018, judecătorul Tribunalului Argeș i-a condamnat la 5 ani de închisoare pe inculpatul Petru Raia, zis „Inu”, pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor, iar pe Eusebi Samir Lăcătuș la 3 ani și 8 luni închisoare, pentru aceleași infracțiuni. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar inculpații au atacat-o cu apel. În aprilie 2019, Curtea de Apel Pitești a decis rejudecarea cauzei, pe motivul că „judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte”. Astfel, procesul s-a reluat la Tribunalul Argeș. Conform rechizitoriului procurorilor, Petru Raia, timp de 11 ani, mai exact între 2005-2016, nu ar fi realizat venituri legale și a figurat cu zero venituri. Dar acesta a deținut, prin apropiați, mașini în valoare de 360.000 euro și proprietăți de 500.000 euro, după cum se preciza în rechizitoriu. Acesta este acuzat că a determinat-o pe L.C.C. să practice prostituția în beneficiul său și a primit în perioada 2008-2016 prin transfer bancar diverse sume mari de bani. În dosar se arată că „sumele de bani provenite din infracțiunea de proxenetism au fost folosite de inculpat în vederea introducerii lor într-un circuit legal în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite ale acestora pentru achiziționarea, pe numele unor persoane apropiate printre care și L.C. C., de autoturisme de lux, care ulterior au fost revândute fiind achiziționate altele sau bunuri imobile”. Bărbatul este cunoscut ca fiind proprietarul unei pensiuni din Câmpulung, aceasta fiind trecută pe numele iubitei. În același dosar a fost trimis în judecată pentru proxenetism și Eusebi Samir Lăcătuș. Acesta a determinat două foste iubite, dar și pe actuala iubită să practice cea mai veche profesie din lume. Femeile s-au prostituat în statele Uniunii Europene în beneficiul inculpatului, acesta obținând între 2009-2016 diverse venituri.
Achitat de o acuzaţie
Tribunalul Argeş a dat cea de a doua sentinţă, săptămâna trecută. De această dată, Petru Raia a fost condamnat la 3 ani închisoare, după ce a fost achitat de acuzaţia de spălare de bani în formă continuată, pedeapsa lui fiind redusă cu doi ani. Instanţa a dispus însă, executarea pedepsei. În cazul lui Eusebi Samir Lăcătuș, pedeapsa dată inițial a fost menţinută, aceasta a având de ispăşit, tot în regim de detenţie, 3 ani și 8 luni închisoare. Din condamnări se deduce perioada arestului la domicilu, începând cu data de 05.10.2016 şi până la 03.04 2017 inclusiv. Judecătorii au ridicat măsurile asiguratorii impuse lui Petru Raia, asupra unui Mercedes AMG, a unei pensiuni din strada Valea Bărbuşii şi a suprafeţei de 2828 mp teren. A fost menţinută măsura asiguratorie instituită pe un Volkswagen Passat CC, pe o păşune de 1.520 mp şi a fost confiscată suma de 5.200 de euro. De la cel de-al doilea inculpat instanţa a dispus confiscarea unui autoturism Volkswagen şi a 1000 de euro. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. M.Sandu