Sentință în dosarul „Alcoolemiilor”

0



După aproximativ 4 ani de la trimiterea în judecată, a fost dată sentinţa în„dosarul „Alcoolemiilor” după cum a fost numit. Astfel, medicul legist Nicuşor Stănculeţ a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare. De asemenea patru foşti poliţişti au primit pedepse cu suspendare. Cea mai mare condamnare o are de ispăşit Gheorghe Milandru cel care intermedia mita de la anumite persoane care doreau să le fie recalculată alcoolemia. Procurorii DNA  Piteşti, au dispus trimiterea în judecată a 7 persoane acuzate de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.


Dosarului „Alcoolemiilor” s-a judecat la Tribunalul Argeș din iunie 2017. Erau acuzaţi de corupție Gheorghe Milandru, care în 2013 a fost condamnat la trei ani de închisoare în regim de detenție pentru fapte asemănătoare, medicul Nicușor Stănculeț, la acea vreme șeful interimar de la Serviciul de Medicină Legală Argeș, precum și patru foști poliţişti. „Între 2007-2011 inculpatul Milandru Gheorghe, în baza aceleiași rezoluții, direct sau prin intermediari, a pretins și primit sume de bani sau foloase de la mai multe persoane cercetate sub aspectul infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, inculpatul lăsând să se creadă că poate interveni pe lângă funcționari publici care au dispus sau efectuat expertizele medico-legale de calcul retroactiv al alcoolemiei prin acest mod rezultând fapte sub limita pentru care fapta constituie infracțiune”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. De asemenea, conform procurorilor: „în activitatea sa infracțională, inculpatul Gheorghe Milandru a fost ajutat de medicul legist Stănculeț Nicușor, agenții de poliție Dăscăleasa și Bădescu și de numiții Stoian Dumitru și Șchiopu Cornel”. În rechizitoriu se vorbește că inculpatul Milandru a pretins 17.300 lei și 5.600 euro, primind 10.750 lei și 3500 euro pentru a ajuta persoanele să scape de răspunderea penală și să-și recupereze permisele. Oameni de afaceri și persoane importante din județ au apelat la inculpat pentru ca ei sau apropiați ai acestora să scape basma curată.
Au fost făcute şi acorduri de recunoaştere
În timpul procesului au fost audiate multe persoane, dintre inculpaţi medicul Stănculeţ fiind singurul care a dorit să dea declaraţie, fiind audiat bani bine de o oră şi jumătate la unul dintre termene. Acesta a precizat că nu el calcula alcoolemiile ci Institutul Naţional Mina Minovici şi a declarat că este nevinovat. În dosar Milandru este acuzat pentru infracţiunea de trafic de influență, în formă continuată (15 acte materiale) și cea de favorizarea făptuitorului, în formă continuată, (17 acte materiale), în timp ce doctorul Stănculeț de infracţiunea de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (4 acte materiale) și cea de favorizarea făptuitorului, în formă continuată (4 acte materiale).În dosar mai sunt inculpați și patru foști polițiști: Dumitru Stoian, fost polițist, Dănuț Aurelian Dăscăleasa, fost polițist, condamnat în 2012 la 2 ani închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost cercetat alături de Gheorghe Milandru, Lucian Popa, fost polițist, respectiv Constantin Viorel Bădescu, agent de poliție. Doi dintre inculpații, Lucian Popa și Dumitru Stoian au încheiat act de recunoaștere a vinovăției.
Una cu executare, restul cu suspendare
Tribunalul Argeş a dat sentinţa. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Gheorghe Milandru. Acesta are de ispăşit  4 ani de închisoare, în regim de detenţie. Medicul Stănculeţ a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare având un termen de încercare de 4 ani. Cornel Şchiopu a decedat în timpul procesului a fost fachitat. Dumitru Stoian a primit 1 an si 8 luni închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, Lucian Popa a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. Constantin Viorel Bădescu a primit de 2 ani închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Ultimul inculpat, Dănuţ Aurelian Dăscăleasa, are o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 8 ani. În plus cei care au primit pedepse cu suspendare au obligaţia de a presta zile de muncă în folosul comunităţii. Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.750 lei, precum şi echivalentul în lei al sumei de 5600 de euro, de la Gheorghe Milandru. Decizia nu este definitivă putând fi atacată cu apel.
M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.