Pescuitul sportiv la mreană

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Dacă sunteți în căutare de senzații tari , atunci trebuie să încercați un pescuit la mreană. Este printre cei mai apreciați peşti de apă dulce când vorbim de drill. Este un peşte cu adevărat luptător care solicită pescarul la maxim.


Metodele prin care se poate captura mreana nu sunt foarte multe. Stilul de viață și zona în care trăiește mreana sunt un grad mediu de dificultate pentru orice pescar.
Ce este mreana
Mreana este un peşte de apă dulce din familia ciprinidelor. Este un peşte bentonic (își trăiește viața pe substrat) în zone nisipoase sau cu piatră. Nu vă fi găsită niciodată în apele mâloase. Este un peşte care populează apele curgătoare de șes și de deal. Poate atinge în mod excepțional 12 Kg și o lungime de 120 de centimetri. Uzual, exemplarele de mreană capturate variază că lungime între 30 și 50 de centimetri. Greutatea variază în funcție de abundenţa hranei din zona respectivă. De asemenea, mreana este un peşte mai mult nocturn. Are un comportament de grup când apele se răcesc și se pregătește de hibernare.
Unde o găsim
Mreana se poate pescui pe mai toate râurile de la noi din ţară cu debite medii și mari. Este un peşte adaptat vieții în ape curgătoare. Corpul cilindric și musculatura pronunțată sunt efectele arealului în care trăiește. Prut, Siret, Argeș, Olt, Mureș sau Dunăre sunt ape care țin mreana și care pot fi abordate pentru astfel de partide. Locurile care dau randament sunt rupturile de mal, scobiturile în albia răului sau zonele cu piatră și prundiș. Ca orice peşte, mreana va fi găsită acolo unde și sursa de hrană este prezentă. Fiind un peşte care se hrănește cu mici moluște, crustacea sau alevini (devine piscivor după o anumită perioadă), mreana își va forma teritorii unde hrana este ușor de găsit și cules.
Stiluri de pescuit la mreană
Dat fiind profilul apelor în care trăiește și fiind un peşte bentonic, pescuitul la mreană se poate practica în tehnica feeder și spinning. Sunt metodele care dau randament bun. Nici pluta nu iese din ecuație, însă tehnica necesita o experiență mare și efort considerabil.
Pescuit la mreană la feeder
Curenții puternici care întâlnesc în calea lor pietre pe substrat sau zone nisipoase sunt un loc ideal pentru mici crustacee. Mreana va fi prezentă în astfel de zone. Fiind un peşte dotat cu o musculatură pronunțată, trebuie luat în calcul tipul lansetei de feeder cu mare atenție.
Lanseta de feeder pentru mreană
Clasa de lansete heavy și extra heavy de feeder sunt optime din două principale considerente. Permit lansarea unor greutăți mari, între 120 și 250 de grame. Vârfurile sunt corelate puterilor de aruncare pentru a face faţă curenților apei. Semnalizarea este decentă, dat fiind faptul că mreana are trăsături violente. Sunt dotate cu rezistenţă mare prin construcție. Este nevoie de o rezerva mare de putere astfel că în timpul drill-ului cu o mreană, lanseta să facă faţă smuciturilor și plecărilor imprevizibile ale acestui peşte. Lungimea minimă a unei lansete de feeder pentru un pescuit la mreană trebuie să fie de 3,60 metri. Controlul în drill este important. O lansetă scurta poate pune pescarul în dificultate cu ușurință. Lipsa de manevră se transforma în duel. Pescarul, fiind limitat în mișcări din cauza unei lansete de feeder mai scurte, va începe să opună rezistenţă și va duce echipamentul în limite superioare. Ceva va ceda la un moment dat.
Mulineta de feeder pentru mreana
Lanseta în sine dictează mărimea mulinetei care ar trebui folosită. Momitoare grele care opun rezistenta în recuperare. Drill-uri epuizante și pline de energie. Trăsături energice și brutale. Iată cum se obține rețeta unei mulinete de feeder la mreană, având ca bază studiul comportamentului acestui peşte. Mărimi de tambur între 4500 și 6000 sunt optime. Chiar și un baitrunner va face un serviciu formidabil. În timpul trăsăturii. Recuperări generoase. Fiecare centimetru de fir “urcat” pe tambur în drill este valoros la mreană. Este ca o gură proaspătă de aer. Mare atenție la rotorul mulinetei. Trebuie să fie solid, bine definit și generos că mărime. Este piesa principală a unei mulinete când angrenajul se pune în mișcare. Trebuie să suporte multe șocuri. Mulinetele cu tambur mediu (între 4500 și 6000) dotate cu un rotor mediu, se pot uza destul de repede. Mare atenție aici!.
Firul principal pentru mreană
Pentru că pescuitul la feeder la mreana se practică în ape cu debit mare, trebuie rezolvată o ecuație importantă. Profilul hidrodinamic versus rezistenţă. Un fir mai gros va “tăia” apa mai greu. Exista șanse ca pe adâncimi mai mari, să fie și ușor mișcat sau tensionat la maxim dacă momitorul nu este adaptat vitezei apei. Ultimul lucru pe care îl dorești la feeer la mreană este să pescuiești cu un fir submers tensionat. Firele mai subțiri, 0.22 milimetri și maxim 0.25 milimetri sunt cele unde cifrele stau cel mai bine. Dar 0.22 este deja pentru pescari avansați. Uzual, un fir de 0.25 milimetri ajută atât că rezistenţa cât și ca diametru. “Taie” bine apa. De asemenea, rezistă și la contactul cu un substrat complex plin de piatra.
Momeala pentru mreană
Fiind un peşte de substrat, discutăm exclusiv de momeli destinate acestei zone. Partea interesantă este că discutăm de o gamă de momeli (la mreana) variată. Atât momeala vie, cât și cea obținută prin diverse procese tehnologice poate aduce capturi la mal ( peletele, carnea de conservă). Viermii sunt preferați de departe în comparație cu râmele. Dispuși într-o formă de “buchet pe cârlig” sunt irezistibili pentru mreană. Evident că și nădirea trebuie să includă atât viermi cât și râme. Mreana este un mare fan al larvelor, de orice formă. De partea cealaltă a baricadei, peletele de substrat sunt nu numai eficiente dar și selective. Tot debitul apei este cel care dictează ce fel de momeală se poate atașa. Aromele la care se prinde mreana variază de la usturoi și cașcaval până la cârnați afumați. Nici carnea de conservă nu este ocolită de această specie de peşte. Nădirea cu semințe și utilizarea pungilor PVA este iarăși o metodă preferată de britanici. În acest mod, semințe cu diametru redus (cânepă spre exemplu) pot ajunge pe substrat în zone cheie. În interiorul unei pungi PVA se va atașa și cârligul cu momeala. De reținut este că cea mai bună momeală este influențată de zona în care pescuiți. Un mal cu iarbă și vegetație abundentă poate face inclusiv melcii să ajungă în apă. Mreana nu îi vă ierta.
Pescuitul mrenei la spinning
Un pescuit extrem de dificil dar nu imposibil. Secretul constă în adaptarea și prezentarea nălucii. Dar pentru o prezentare la locul potrivit, este nevoie ca echipamentul să facă posibilă o astfel de manevră. Din nou, peştele este cel care va oferi mare parte a răspunsului. Mreana este un peşte cu o gură dispusă inferior (subterminal). Este evident că exemplarele mari piscivore au o dieta limitată la speciile de peşti bentonice. Aici încadram guvidul spre exemplu. În concluzie, năluci grele pentru curenți puternici și de dimensiuni relativ mici.
Lanseta de spinning
Nălucile care ajung și evoluează în zona substratului sunt singurele cu care poți captura o mreană. Fie că este vobler sau un silicon, secretul este să ajungă în regatul mrenei. Voblerele pot atinge adâncimile dorite, însă, palierul de evoluție și prezentare este limitat. În drumul spre substrat pierzi o porțiune importanta din evoluția unui vobler. Gumele sunt prioritare. Apele cu debite pronunțate implică greutăți adaptate. Lanseta de spinning pentru mreană poate avea lungimi între 2,00 metri până la 2,70 metri. Alegerea ţine de loc, nălucă și experiență pescarului. Evident, modelele mai lungi ajută în obținerea unor distanţe mai mari în lansare. Adică pescuitul cu voblere. Clasa de acțiune este între fast și extra fast. Lanseta nu trebuie să acţionize(să nu se îndoaie) nici sub greutatea nălucii și nici sub presiunea apei care frânează năluca în timpul evoluției. M.D.