- Din punctul meu de vedere
Marele vinovat pentru ceea ce se întâmplă acum este președintele Klaus Iohannis, omul fudul al istoriei noastre contemporane.
În mod normal, după alegerile parlamantare, Iohannis trebuia să fie străfulgerat de pericolul pandemiei și să nominalizeze un premier de la PSD cu sarcina de a forma un guvern de uniune națională alcătuit în exclusivitate din specialiști și oameni cu experiență. Nu s-a întâmplat acest lucru și am ajuns ca în perioada de vârf a pandemiei, când oamenii mor pe capete, să avem un ministru cu studii dubioase, experiență de oengist și la o vârstă când nu ești copt pentru o asemenea bătălie. Nu găsesc cuvinte pentru a-mi exprima indignarea și suferința față de o asemenea situație. Folosesc o declarație a Gabrielei Firea: ”Revocarea lui Vlad Voiculescu a venit mult prea târziu pentru mulți români care și-au pierdut viața sau și-au distrus sănătatea!
Sunt 4 luni în care au ars spitale, în care morții de COVID au fost batjocoriți, în care bolnavii în stare gravă au fost evacuați din spital în miez de noapte, în care pacienții au murit cu zile din cauza avariilor de la instalațiile cu oxigen. 4 luni în care Iohannis a tăcut complice, iar Cîțu și întreaga Coaliție a Austerității au protejat acest ministru catastrofă!
PNL, USR+ și UDMR sunt obligați să nominalizeze un profesionist care știe să repare dezastrul produs de Voiculescu și care știe ce trebuie făcut pentru a depăși această criză sanitară”, a spus Gabriela Firea , pe pagina ei de Facebook.
”Vai de bolnavi! Vai de medici! Vai de noi!” exclamă Firea și prin aceste cuvinte surprinde tot adevărul. În urmă cu mai puțin de două luni, PSD a depus o moțiune la adresa lui Vlad Voiculescu, dar fără nicio șansă la vot. Mă întreb dacă cei care au votat împotrivă înțeleg corelația dintre votul lor și tragediile care au urmat în sistemul românesc de sănătate. Dacă nu înțeleg, nu sunt prea inteligenți, iar dacă înțeleg, nu prea sunt oameni. Totul pleacă de la această modă nenorocită de a nu se mai pune accentul pe competență. Așa cum arăta Tom Nichols în cartea sa ”Sfârșitul competenței”, moda vine din SUA, o țară obsedată să-și venereze propria ignoranță.
Dacă ești ingorant, ești cool.
”Americanii au ajuns într-un punct în care ignoranța, mai ales în ceea ce privește politicile publice, e de fapt o virtute”, scrie Nichols.
Corect ! Adică ești cu atât mai bun cu cât ești mai incompetent.
Pe vremuri, ne minunam de faptul că americanul de rând nu știe pe unde vine pe hartă România sau chiar Rusia. Ni se părea interesant, dar ne liniștea gândul că totuși americanul de rând alege oameni politici care sunt , totuși competenți. Între timp, s-au petrecut două lucruri și anume că incompetenții au sărit în față înțelegând, în marea lor șmecherie, că alegătorii vor da votul unora la fel de proști ca ei, iar pe de altă parte, competenții din serviciile secrete i-au preferat pe cei subțiri la minte pentru a-i putea manipula. În paranteză fie spus, așa au apărut și s-au întărit în Vest aceste structuri numite stat paralel, inteligenții și competenții din umbră manevrându-i ca pe păpuși pe ignoranții din politică. Tot în paranteză voi spune că și reprezentanții presei au fost aleși tot dintre cei mai ignoranți, pentru a participa ca a patra putere la un joc democratic din ce în ce mai lipsit de conținut. Vreți un exemplu concret ? La noi, 12 dintre cei 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică în probleme de pandemie au grade militare.
Autoritățile medicale de sănătate publică sunt complet marginalizate. De exemplu, Institutul Național de Sănătate Publică sau direcțiile de sănătate publică nu au niciun membru în Grupul de Comunicare Strategică. Da, dar dacă în instituțiile medicale amintite nu s-ar fi ajuns în funcții de conducere pe pile, dacă pilele nu ar fi promovat incompetenți, altfel ar fi stat lucrurile.
Revenind la americani, Nichols ne avertizează că din păcate cunoștințele de bază ale americanului de mijloc sunt la un nivel atât de scăzut încât au trecut de pragul ”neinformat”, l-au depășit pe cel de ”informat greșit” și se află în cădere liberă spre ”în eroare în mod agresiv”.
Prostul este întotdeauna fudul și agresiv.
Ne avertiza, la un moment dat, marele scriitor science – fiction Isaac Asimov că ”În Statele Unite a existat dintotdeauna un cult al ignoranței. Antiintelectualismul este o constantă care se perpetuează în viața culturală și politică, alimentat de ideea falsă conform căreia democrația înseamnă că ignoranța mea este la fel de bună ca știința lor”. Fiindcă am vrut o țară ca afară, iar modelul ideal a fost întotdeauna SUA, iată-ne aducând în față și votându-i pe oameni fără studii sau cu diplome incerte. Îi facem deputați și senatori, îi punem miniștri, iar apoi ne plângem că suntem conduși prost, batjocoriți și furați. E un cerc vicios aici fiindcă ignoranții îi aduc la putere pe cei asemenea lor pentru a se simți bine.
Fiindcă tot sunt în față cu cartea lui Tom Nichols, pe care o țin de când a apărut, aproape, pe masa de scris, și fiindcă tot se vorbește acum despre Ucraina, găsesc o trimitere la un sondaj făcut de Whashington Post, în urmă cu câțiva nai, cu privire la oportunitatea unei intervenții militare a SUA în Ucraina. S-a observat că, pe de o parte, majoritatea americanilor nu știau unde e Ucraina, iar pe de altă parte, cei care o plasau pe hartă cât mai aiuristic erau și cei mai înverșunați în a solicita o intervenție militară rapidă și puternică.
Gata, cred că s-a înțeles despre ce este vorba. USR -PLUS este partidul obsedat să-și promoveze ignoranții. În locul lui Vlad Voiculescu va veni cineva dacă se poate și mai incompetent. Reiau o exprimare de mai sus:
Vai de bolnavi! Vai de medici! Vai de noi!
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)