Ieri dimineaţă au fost organizate 218 percheziţii în 28 de judeţe din ţară. Dintre acestea, nu a lipsit Argeşul unde au avut loc 7 descinderi. Acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș. O firmă din Bucureşti care avea contracte cu mai multe spitale, penitenciare şi unităţi şcolare din ţară pentru asigurarea mentenanţei la hidranţi şi extinctoare. În locul verificărilor şi al remedierii, unde ar fi fost cazul, reprezentanţii firmei înlocuiau sigiliul şi puneau etichete de valabilitate fără să vadă starea lor şi funcţionalitatea.
Percheziţiile au fost efectuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Au avut loc în: București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).
Nu verificau stingătoarele
„Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obi ect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național. În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.
Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate. Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, anunţa într-un comunicat de presă Inspectoratul General al Poliţiei Române. În judeţul Argeş au avut loc 3 percheziţii la Piteşti, 1 la Topoloveni, 1 la Bradu, 1 la Stoeneşti, 1 la Bascov, la sedii de firme şi la persoane fizice. Au fost ridicate documente pentru a se stabili felul în care persoanele din judeţul nostru îşi desfăşurau relaţia cu firma din Bucureşti. M.Sandu