Poliţiştii arestați, victima la capelă

1
1



Duminică seara, doi polițiști din cadrul Secției 4 Piteşti, au fost reținuți de procurori. Aceștia sunt acuzați de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, după ce în urma unei intervenții brutale asupra unui bărbat de 63 de ani, omul a decedat. Procurorii au analizat imaginile surprinse la locul tragediei și au stabilit că traumatismele provocate de oamenii legii i-au adus moartea. Tocmai de aceea încadrarea juridică a faptei a fost schimbată. Ieri, agentul Daniel Petruţ Drăghici şi agentul şef principal Ilie Florea au fost prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. Instanța a admis cererea. După tragedia petrecută la Piteşti, au ieşit la iveală mai multe amănunte despre cariera scurtă dar presărată cu scandaluri a tânărului poliţist. Începând de ieri, unul dintre poliţişti s-a pensionat.


Procurorul a anunțat că în acest caz s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Decizia a fost luată în urma analizării imaginilor, a declarațiilor martorilor și a rezultatelor necropsiei. „Au fost reținuți doi polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. S-a schimbat încadrarea din ucidere culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Legea prevedea pedeapsa cu închisoare de 6 la 12 ani. Am avut în vedere toate probele administrate până la acest moment. Au fost analizate imaginile, declarațiile martorilor și raportul de necropsie. Cei doi au încercat să aducă variante, țin de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a declarat procurorul Marius Ștefan. Duminică, înainte de a fi reţinut, unul dintre agenţi, respectiv Ilie Florea şi-a înaintat raportul de pensionare, acesta fiindu-i aprobat începând de ieri.
Jandarmii sunt martori în dosar
În dosar au fost audiaţi şi doi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş care făceau parte din echipajele mixte Poliţie-Jandarmerie. Unul dintre militari a intervenit la imobilizare în timp ce victima Barbu Zaharia, de 63 de ani, era la pământ. Cel de-al doilea nu a intervenit. Ambii au calitatea de martor, acesta fiind şi motivul pentru care cercetarea dosarului nu a fost preluată de Parchetul Militar. Dacă vreunul dintre jandarmi ar fi fost suspect, cazul ar fi trebuit să fie declinat către acest Parchet.
Oamenii legii înjurați de cetățeni
Imaginile privind intervenţia brutală a tânărului poliţist care l-a trântit la pământ cu faţa de asfalt pe Barbu Zaharia, ulterior intervenind şi celălalt poliţist şi un jandarm, a provocat indignare în rândul opiniei publice. Oamenii au fost revoltaţi de modul agresiv folosit de oamenii legii care, în mod normal, ar trebui să vegheze la siguranţa cetăţeanului. După ce rezultatul autopsiei a stabilit că bărbatul a murit asfixiat, în timpul imobilizării, mulţi oameni au ţinut să-şi manifeste dezaprobarea şi au sunat atât la IPJ Argeș cât și la IJJ Argeș, sau au transmis e-mail-uri. Din păcate, mulți dintre ei nu s-au limitat la mesaje de dezaprobare ci au înjurat, au blestemat și au adresat cuvinte grele ofițerilor de relații cu presa și a celorlați lucrători.
A amendat un jandarm aflat în misiune sub acoperire!
Unul dintre cei reținuți, agentul Daniel Drăghici, a absolvit Școala de Agenți de Polișie Câmpina în anul 2018. Tatăl lui a fost polițist și s-a pensionat în urmă cu peste 5 ani. Tânărul care l-a trântit pe bărbatul din autogară la pământ, are o carieră de polițist de aproximativ 3 ani a fost implicat în câteva scandaluri într-un timp atât de scurt. El a fost detaşat la Secția 4 Poliţie Piteşti, din Ialomiţa, în luna iulie 2020. Detaşarea a fost dispusă după ce Drăghici a fost implicat în mai multe scandaluri, prezentate în presa locală. Printre altele, ca agent la serviciul rutier din Ţăndărei, Drăghici a amendat un jandarm care se afla într-o misiune de cercetare-documentare. L-a amendat de două ori: jandarmul conducea un vehicul care n-avea autorizaţie pentru folie fumurie pe geamuri şi staţionase cu farurile aprinse, scrie jurnaluldi.ro. Amenzile au fost date pentru aceeaşi maşină, dar cu două numere de înmatriculare distincte, întrucât jandarmul se afla sub acoperire. Ca urmare, Drăghici a fost sancţionat de conducerea IPJ Ialomiţa cu reducerea salariului cu 20%, pe o perioadă de trei luni. Un alt scandal care l-a avut ca protagonist pe Drăghici s-a consumat în urmă cu trei ani, la Pitești. În timp ce era elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina, a ajutat la prinderea unui suspect prin metoda „Accidentul”. Atunci a fost promovat ca polițist-erou, numai că, în timpul anchetei s-a stabilit că lipsea o sumă mare din banii restituiți păgubașului, fiind vorba de aproximativ 8.000 de lei.
Avocaţii cer înlăturarea caracterului penal
Unul dintre apărătorii polițistului a invocat ieri, în faţa instanţei, în apărarea clientului său Articolul 32 indice 9, din Legea 192/2019, respectiv aliniatul 5 în care se precizează că folosirea mijloace de constrângere de către polițist înlătură caracterul penal al faptei. Iată ce spune legea: Articolul 32^9(1) În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe și de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.(2) Folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depășească, prin intensitate și durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției…5) Folosirea mijloacelor de constrângere în condițiile și în situațiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea civilă a polițistului pentru pagubele produse.(6) Pentru pagubele produse prin faptele polițistului prevăzute la alin. (5) se angajează răspunderea statului, în condițiile legii.
Mort din cauza asfixiei mecanice
Reaminim că vineri, Barbu Zaharia , în vârstă de 63 de ani, din Pitești a decedat în timp ce a fost evacuat cu forța de poliţişti de pe o terasă din Autogara Sud-Piteşti, unde avusese loc un incendiu. Bărbatul vocifera și insista să se întoarcă la masa lui, fiind pe alee, moment în care a fost trântit la pământ și imobilizat cu intenția de a fi încătușat. În timpul intervenției piteșteanul a făcut stop cardio-respirator. Martorii au susţinut că poliţiştii i-au pus piciorul de gât bărbatului. Autopsia a stabilit că „moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism care a cauzat asfixia mecanică a fost comprimarea părților moi ale gâtului și toracelui”, după cum a declarat şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, doctorul Dan Manu. Sicriul cu trupul neînsufleţit al victimei a fost depus la capela bisericii din cartierul Tudor Vladimirescu. Barbu Zaharia va fi înmormântat astăzi. Ieri, la inchiderea ediţiei noastre cei doi au primit mandate de arestare preventivă, pe câte 30 de zile. M.Sandu; Foto. C Tudor.


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

1 COMENTARIU

  1. A avut si Draghici asta o cariera in Politie de mai bine se făcea măturător.
    Daca se aplica de atunci regulamentul, de cand tot a facut ăsta năzbâtii in Politie, nu se ajungea la tragedia asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.