Condamnat pentru lipsire de libertate!

0



Un tânăr, judecat pentru lipsire de libertate, a trecut de la achitare la condamnare după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a declarat apel la sentinţa dată de instanţa de fond în care inculpatul era absolvit de orice vină!


În luna noiembrie, a anului trecut, IonuŢ Cosmin D a răsuflat uşurat după ce Judecătoria Piteşti a dat o sentinţă care-i era favorabilă. Tânărul, judecat pentru lipsire de libertate, a fost achitat de instanţa de fond, după ce victima şi-a retras plângerea. În dosar mai erau şi alte acuzaţii care, au dispărut imediat ce partea vătămată s-a împăcat cu inculpatul. Dacă în celelalte infracţiuni urmărirea penală era declanşată la plângerea prealabilă, în cazul lipsirii de libertate, fiind vorba de o acuzaţie foarte gravă, nu conta împăcarea părţilor. Pornind de la această prevedere din Codul Penal, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cei care au instrumentat dosarul şi au dispus trimiterea în judecată, au declarat apel. Dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Piteşti. După ce au analizat probele şi declaraţiile martorilor, judecătorii Curţii de Apel au admis cererea Parchetului. Astfel, a fost anulată decizia de achitare dată de prima instanţă.
Trebuie să muncească în folosul comunităţii
„…admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, împotriva sentinţei penale nr. 1283/05.11.2020 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 16331/280/2019, privind pe inculpatul D. Ionuţ Cosmin. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi rejudecând: Înlătură din sentinţă soluţia de achitare a inculpatului D.Ionuţ Cosmin. (…) condamnă pe inculpatul D. Ionuţ Cosmin, cu datele de stare civilă înainte indicate, la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani (…) obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă(…) impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat de serviciul de probaţiune în colaborare cu instituţii din comunitate” se arată în decizia Curţii de Apel Piteşti. Inculpatul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul Primăriei Oraşului Ştefăneşti, pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia este definitivă. M.Sandu