Să nu vă imaginați că plâng și îmi rup hainele de pe mine

11

  • Din punctul meu de vedere



Să nu vă imaginați că plâng și îmi rup hainele de pe mine pentru că se vinde pământul țării. Asta este situația pe care ne-o impune aderarea la Uniunea Europeană, în afara căreia nu puteam progresa și înăuntrul căreia vom mărșălui spre dispariție.


Nu se poate pune problema refuzului de a adera la UE, nici ideea ieșirii din UE. Să judecăm însă la rece și să observăm că pe lângă beneficii, UE aduce României, țară deloc săracă dar fără capital în 1990, pericole mortale.
Adeseori, să nu fie cu supărare, am impreaia că UE a fost o capcană de aur.
Se vinde, așadar, terenul agricol, unul dintre cele mai bune din Europa.
Ideea vânzării – cumpărării de pământ este esențială în definirea UE, fără acest mecanism nu ar exista, practic, nicio Uniune Europeană. Problema care se pune este însă aceea că românii nu au avut și nu au bani, nu au mari companii, în consecință pământul se va vinde străinilor. Nemții, francezii, italienii, spaniolii care vor deține teren agricol în România vor fi în curând mai mulți decât cei cu buletin românesc.
După ce că specialiștii pleacă pentru salarii mai bune, meseriașii pleacă și ei din același motiv, acum rămânem și fără ceea ce numeam odinioară glia strămoșească.
Este aberantă ideea gliei strămoșești ? Dacă da, întreb ce rost mai au monumentele din centrul fiecărei comune din România pe care sunt înscrise numele eroilor căzuți pentru apărarea patriei în primul și cel de al doilea război mondial.
E chiar ridicol să depunem coroane la zile festive în onoarea eroilor dar în același timp să vindem pământul înroșit de sângele lor. Ori una, ori alta, adică ori dărâmăm naiba monumentele alea, ori păstrăm pământul în proprietate. Cum a doua variantă este interzisă prin tratatul de aderare la UE, iar prima variantă ar fi un act barbar, vom trăi în continuare cu paradoxul patriotic în suflet.
X
Haideți să vedem ce soluție consideră că ar trebui aplicată dna Simona Bucura Oprescu, parlamentar PSD. Iată postarea sa de pe Facebook:
”Circa 7 milioane de hectare de #teren arabil din România ar putea fi deținute de #străini până în 2030!
Dacă se aprobă în forma inițială proiectul legislativ L 107/2021 pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, riscăm să ajungem la 7 milioane de ha arabil, din 9,4 milioane de ha, deținute de străini până în 2030!
Este un semnal de alarmă pe care îl trag și două organizații din sectorul #agricol – Federația Națională Pro Agro și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.
În acest sens, este foarte important pentru asigurarea securității alimentare și suveranității teritoriale a României să rămână în vigoare obligația cumpărătorilor și/sau acționarilor persoanelor juridice care intenționează să achiziționeze teren extravilan agricol de a avea domiciliul pe teritoriul național, cu minimum 5 ani înainte de tranzacție, preluată după modelul francez unde există această obligație pentru minimum 7 ani.
Totodată, în Germania, pentru a preveni specula cu terenuri agricole, preluate de către fondurile de investiții, s-a introdus obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 10 ani.
Aceste două elemente sunt cele mai importante elemente de protecție, pentru a preveni specula cu terenuri agricole și exploatarea terenului în scopul pentru care a fost achiziționat. Dacă acestea vor fi eliminate din conținutul Legii nr. 17/2014, atunci vom rămâne fără niciun fel de protecție, nerespectând inclusiv principiul reciprocității.
Terenurile agricole reprezintă o resursă strategică de interes național!”
X
De remarcat în textul excelent argumentat al dnei deputat sugestia că cineva se grăbește să cedeze aceste terenuri agricole, iar acest cineva este actuala coaliție politică aflată la putere.
O spun eu, fiindcă doamna nu putea să o spună fără a genera un scandal, că așa stau lucrurile, iar aceasta este una dintre promisiunile pe care PNL și USR/PLUS le-au făcut, în secret, pentru a ajunge la putere, unor sponsori din exterior.
Cine să fie acești sponsori ? De la companii puternice, la cancelariile partenerilor strategici, de la servicii secrete la înalți funcționari de la Bruxelles.
Problema este că indiferent cum va arăta legea după modificare, în cele din urmă terenul agricol va lua calea petrolului, a gazelor naturale, a apelor minerale, a hidrocentralelor, a sării, a distribuției de curent, gaz și apă, a cimentului, a oțelului, a telefoniei.
În cele din urmă, ne vom spăla pe mâini de acest teren agricol.
Poate că așa este bine, vor spune unii, doar astfel vom avea o agricultură performantă. Românii nu trebuie să fie neapărat proprietari, pot fi și angajați în agricultură, pe salarii bune, occidentale, cu care să își cumpere tot ceea ce le poftește inima.
Iluzie istorică, așa aș defini această atitudine.
Problema insurmontabilă este că deciziile politice sunt întotdeauna luate de cei care dețin proprietăți. Ei fac lobby, ei proiectează învingătorii în alegeri, coalițiile de guvernare, ei împing candidații la prezidențiale spre victorie.
În aceste condiții, urmează ca România să fie guvernată, practic, de străini. Iar străinul , ce banalitate !, va ține cu oricine altcineva decât cu tine, românule. Pare ciudat, dar așa stau lucrurile.
Adevărul este că istoria îi strânge pe români într-o menghină mai mare și mai puternică decât altădată în istorie. O menghină catifalată.
Nicicând vreunei pașale turcești sau vreunui conte țarist ori austriac, francez sau englez nu i-a dat prin cap să cumpere pământ în Țările Române, au cumpărat maghiarii, dar ei sunt de-ai locului.
Altele erau vremurile, dar s-au schimbat.
Acum, bogații din Vest vor cumpăra România bucată cu bucată.
Vor deveni românii un popor fără patrie ?
Răspunsul stă în mintea și inima dumneavoastră.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


11 COMENTARII

  1. Articolul domnului Smeoreanu seamănă cu cele din anii 1990, când era vehiculat același slogan „nu ne vindem țara” (dar am cam dat-o pe degeaba). Chiar nu am progresat ca mentalitate în trei decenii, domnule ziarist, ori încă credeți că mai prind la public „marotele” folosite și în trecut?
    De ce PSD-ul nu face când este la guvernare aceste legi? Și a fost la guvernare mulți ani, slavă Domnului!
    Oare ce apartenență politică au cei mai mulți îmbogățiți de după ’90?
    Rămân la părerea că publicul nu mai poate fi păcălit în prezent cu aceleași slogane vechi, de către același „purtător de cuvânt” al PSD, sub contract cu partidul, cum el însuși recunoaște.

  2. Pentru ca despre realizarile primarului nu prea are ce scrie (WC-ul ii miroase ziaristului, n-am prea vazut scrieri despre megalomanica constructie), tovarasul Smeo a devenit vuvuzeaua (sau gornistul, cum doriti) deputatei Bucura, preluand postarile acesteia, evident materiale de propaganda ale PSD.
    Sa amintim doar cativa latifundiari sau persoane implicate in tranzactiile cu terenuri agricole: Culita Tarata, Ioan Nicolae, Bunea Stancu, socrul lui Ponta, Gigi Netoiu. Nu mai e nevoie sa amintim afinitatile lor politice…
    As mai aduce in discutie un subiect. Observ ca multe municipii de judet organizeaza maratoane sau centre drive thru de vaccinare, pentru a facilita accesul populatiei. Daca va uitati la lista acestor orase, nici unul nu are primar PSD. Sa fie o simpla coincidenta sau sa fie politica de partid? Inclin spre a doua varianta pentru ca nu am auzit pe nimeni din conducerea PSD indemnand populatia sa se vaccineze, preferand politica strutului, mizand pe esecul celor responsabili. Care inca nu se intampla!

  3. Multe puncte din argumentatia dlui Smeoreanu sunt acceptabile, pornind de la ideea ca romanii nu au bani (mai ales taranii nostri), deci intr-o competitie libera pe piata vanzarii terenurilor agricole ei vor pierde.

    Totodata, in ultimii 30 de ani, in care taranii nostri au redevenit stapani pe pamantul lor, fenomenul comasarii terenurilor prin achizitii a existat, dar in favoarea unor latifundiari autohtoni de alde Adrian Porumboiu (fost arbitru), Culiţă Tărâţă (Insula Mare a Brailei), Ioan Niculae (Interagro).
    Tinerii nascuti la sat, in loc sa preia mostenirea funciara de la parinti, au plecat in tari straine lasand satele populate de o generatie de pensionari ai fostelor C.A.P.-uri

    Fenomenul lasarii pamantului de parloaga atinsese in anii trecuti cote de milioane de hectare nelucrate. Legea impozitului pe terenul agricol, votata in anii 1990, nu ii taxa cu sume mari pe proprietarii de terenuri nelucrate (tinand cont de faptul ca majoritatea nu au venituri mari).

    Asadar ne-am aparat mosia de cumparatorii straini timp de 30 de ani si am ajuns cu terenuri nelucrate,
    dar si cu straini care au dobandit cetatenia romana si tot au cumparat terenuri, de obicei in partea cea mai fertila a Romaniei (judetele Arad si Timis, dar si altele).

    Nu stiu cum e mai bine.

  4. Papagalul jumulit sufera de mania sefiei. Dar la afe-ul lui prapadit, cine sa-l bage in seama. Noroc cu Marilena ca suporta toti micimanii sa posteze. Ia sa fie el oleaca de sef (dar nu e ca e prea flocea), nu-i mai ajungi cu prajina la plisc.

  5. Simona Bucura, mana dreapta a puscariasului Nicolescu, Tataie ne ai omorat cu psd isti tai, nici nu am citit articolul cand am vazut numele Simonei Bucura, Nu are rost e pupincureala psd ista.

  6. Azi am auzit o stire care m-a dat pe spate:

    Viorica Dancila, fost prim ministru, a fost numita consilier al guvernatorului BNR (Mugur Isarescu) pe probleme de Strategie.

    Presa mentioneaza ca d-na Dancila a absolvit Fac. de Petrol si Gaze
    si ca in timpul mandatului sau de premier s-a opus schimbarii regulamentului BNR prin care Isarescu si-ar fi pierdut functia.

    Este o lovitura pe care dl. Isarescu o da la final de cariera (motive de varsta il vor impiedica sa ia un nou mandat).
    lovitura de amploarea celei date de Ion Iliescu la finalul celui de-al 3-lea mandat de presedinte al Romaniei:
    dl. Iliescu a semnat un decret de gratiere a lui Miron Cozma, iar in urma reactiei societatii civile a anulat decretul respectiv.

    E oare o boala imbatranirea pe un scaun atasat unei functii mari?

Comentariile sunt închise.