Când fotbalul îți ia mințile

4

  • Din punctul meu de vedere



Textul vieții de zi cu zi e bine de pus în contextul vieții tale. Îmi creez singur evenimente, situații care să îmi marcheze existența, de care să îmi aduc aminte până când voi avea memorie, în viața asta și, cine știe, poate și în cea viitoare.


Am combinat debutul Campionatului European de Fotbal cu o călătorie de cinci zile prin Brașov, prin Iași, prin Bucovina. Prind meciurile și pe telefon.
Adevărul este că doar plecările departe mă pot rupe de fluxul știrilor de zi cu zi, altminteri, de dimineața până noaptea târziu, urmăresc fluxul evenimentelor, iar uneori mă trezesc și pe întuneric pentru a vedea dacă s-a mai întâmplat ceva.

Iată că s-a întâmplat.
Câteva cuvinte însă, înainte de a intra în subiect.
Am fost să văd, pentru prima oară, Bojdeuca lui Creangă, din Țicău, din Iași, carevasăzică. Am întrebat pe unde să o luăm și câțiva tineri au ridicat din umeri, nici nu știau ce minune este în orașul lor. Poate fiindcă sunt român, Bojdeuca m-a lovit în suflet mai mult decât piramidele egiptene sau Zidul chinezesc. Vă dați seama ? Să fii în aceeași odaie în care au stat de vorbă Creangă și Eminescu !

Fiindcă aici este o rubrică politică, doar câteva vorbe despre Voroneț, unde am ajuns după ce ne-am recules la Văratec și Agapia. Când parchezi mașina pentru a merge spre Capela Sixtină a Ortodoxiei, un anunț scris pe zid, mare de vreo zece metri pe doi metri, te anunță că poți merge la WC. O apuci apoi pe aleea spre Biserică și dai de dughene unde se vând:
– Diplome pentru cea mai bună soacră.
– Tocătoare (din lemn) de nervi.
– Făcălețe de bătut gândul.
Nu am văzut așa ceva pe aleea spre Capela Sixtină.
Biserica însăși este prinsă într-un cadru strâmt, de o parte chiliile cu arhitectură de cârciumă, de altă parte o terasă de lemn improvizată pentru slujbe. Niciun respect pentru minune.

Minunea însăși stă să diapară, pe unul dintre ziduri ploile și vânturile au șters pictura, de acum într-o sută de ani nu vom mai avea Albastrul de Voroneț decât în fotografii. Fără a dori să fiu patetic, aș spune că atunci când se va șterge pictura de pe zidurile Voronețului, ne vom șterge și noi, ca neam, de pe zidurile istoriei universale. Nu mă pricep la monumente istorice, dar mi se pare aberant să nu poți conserva Voronețul. În fine, poate unii dintre cei care se ocupă cu comentariile de la subsolul articolelor îmi va lumina mintea și îmi va da răspuns la întrebarea: poate fi sau nu conservată pictura de la Voroneț ?

Iar acum, subiectul.
Arena Națională din București a găzduit duminică seara, 13 iunie, primul meci organizat de România la EURO 2020, Austria – Macedonia, 3-1. Moment istoric pe care membrii importanți ai FRF, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, l-au urmărit din zona VIP, alături de politicieni, potrivit Gazeta Sporturilor.
În timp ce foștii lideri ai Generației de aur, Gheorghe Hagi, Gică Popescu și Dorinel Munteanu, au urmărit meciul printre fani, în lojă au stat politicieni precum Anca Dragu (președinta Senatului), Ludovic Orban (fost premier, președinte PNL), Dan Barna (vice-premier, președinte USR), Bogdan Aurescu (ministrul Afacerilor Externe), Lucian Bode (ministrul Afacerilor Interne), dar și primarul Capitalei, Nicușor Dan. În tribuna oficială s-au mai aflat și Vasile Dâncu, din partea PSD și un apropiat al șefului FRF, dar și Crin Bologa, șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a stat în dreapta ministrului de interne, a scris Gazeta Sporturilor.

Cum interpretăm știrea?
Ziariștii au vorbit despre nesimțire, FRF a explicat că organizarea a aparținut UEFA.
Da, UEFA i-a scos pe Hagi, Gică Popescu și Dorinel Munteanu din zona VIP, iar acest fapt face parte din politica ipocrită a forului continental de fotbal care vrea să se pună bine cu guvernele. Că UEFA pleznește de ipocrizie o arată și scenele cu fotbaliști îngenuncheați întru susținerea mișcării BLM.
Totuși, câteva cuvinte și despre VIP-urile noastre. De pildă, șeful DNA a lipsit probabil de la cursuri când, la facultatea de Drept, se predau chestiuni de deontologie și era explicat faptul că magistrații nu trebuie să se afișeze cu polticienii.
M-a mirat naivitatea lui Ludovic Orban pe care eu l-aș prefera la conducerea PNL și după alegerile din septembrie. Întrebat de ce el a stat la VIP, iar Hagi în tribună, Orban a declarat:
” „Am stat unde am primit invitație. N-am hotărât eu distribuirea locurilor la tribună”.
Ceea ce spune Ludovic Orban are logică, dar e una de politician român. În mod normal, ar fi trebuit să îl întrebe pe Burleanu unde au primit bilete gloriile fotbalului, să se mire că Hagi și ceilalți nu sunt în zona de protocol. Iar după ce ar fi primit răspunsul că politicienii stau la VIP, iar VIP-urile fotbalului stau la tribună, să plece de acolo.
În genere, politicianul român nu se simte stânjenit când este tratat altfel decât muritorii de rând.

Dacă pleca de la protocol și mergea lângă fotbaliști, Ludovic Orban ar fi câștigat enorm în imagine, ceea ce i-ar fi făcut bine în campania electorală internă aflată în plină turație. Se pare însă că omul nu are consilieri vigilenți.
Așa, ca o simplă observație, premierul Cîțu nu a fost la meci, dând semnalul că guvernul muncește. Am fost la un pas să cred că întreaga afacere are legătură cu alegerile din PNL, iar Orban a fost atras într-o capcană.
Lui Orban, om spontan și destul de simplu în comportament, fotbalul i-a luat mințile.
Păcat.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)