O imagine greu de privit i-a întâmpinat sâmbătă, pe una dintre alei, pe cetăţenii care au mers la cimitir, de pomenirea morţilor. Un sicriu rupt, cu giulgiul pe care se vedeau urmele osemintelor pe care le purtase, zăcea aruncat pe o margine din Cimitirul Sfântul Gheorghe. Groparii, în graba lor, au abandonat coşciugul răvăşit şi parţial rupt, pe marginea drumului, la mică distanţă de tomberoanele de gunoi.
O persoană indignată de această neglijenţă, a imortalizat totul şi a transmis fotografiile pe adresa redacţiei noastre. Florin Gheorghe, administratorul cimitirului Sfântul Gheorghe ne-a declarat că a fost vorba de o situaţie temporară până când maşina a venit să ridice resturile sicriului să le ducă la groapa de gunoi. Sâmbăta moşilor de vară, a strâns la Cimitirul Sfântul Gheorghe, din Pitești, o mulţime de credincioşi care au vrut să împartă pentru sufletele adormiţilor. Pe una din aleile cimitirului, în zona dinspre Cimitirul Eroilor, o imagine dezolantă! Un sicriu rupt, fără oseminte, dar cu giulgiul în interior, zăcea în dezordine pe marinea unei alei. La câţiva metri distanţă erau ghenele de gunoi, aproape goale. Lângă coşciug erau mai multe suporturi de lumânări arse, cel mai probabil luate din acelaşi cavou de unde fusese scos. Chiar dacă se aflau într-un cimitir oamenii nu se aşteptau să găsească o raclă pe marginea aleii, fiind vizibile urmele celui care îşi dusese somnul de veci în interior.
Situaţie temporară în cazul deshumărilor
Despre această întâmplare am discutat cu Florin Gheorghe, şef Birou Administrarea Cimitirelor şi Prestări Servicii Funerare, din cadrul Administraţiei Domeniului Public Piteşti. Acesta ne-a precizat că, în mod cert, a fost vorba de o situaţie temporară. „ Sigur, la ora actuală nu mai este nimic acolo.
Probabil o fi stat o oră, două, până când a venit maşina să ridice. La noi activitatea este permanentă şi sâmbăta, şi duminică şi de sărbătorile legale. În momentul în care există o înhumare la care înainte este necesară deshumare, restul de sicriu trebuie îndepărtat. Groparii iau osemintele şi le pun în săculeţ în sicriul pentru care se face înhumarea. Resturile nu le putem lăsa pe alte cripte, există rampe temporare de depozitare.
Nu avem altă posibilitate decât să fie puse pe aceste rampe şi să fie ridicate de maşină pentru a fi duse la groapa de gunoi. Vorbim aici de tot ce rezultă, sicrie, coroane, etc. Există activitate permanentă. Cimitirul are 17 hectare şi zilnic au loc înmormântări, cetăţenii pot vedea, din păcate, şi astfel de situaţii” a declarat acesta. M.Sandu