- Argeșul campion pe țară la virusul Delta
Veşti îngrijorătoare pentru argeşeni de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) care a anunțat că există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comunele învecinate a variantei Delta a coronavirusului. În judeţul Argeş au fost depistate 17 cazuri de infectări cu virusul Delta, fiind pe primul loc în țară. Au fost înregistrate şi două decese la persoane infectate cu tulpina indiană.
„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. În schimb, există evidențe de transmitere comunitară susținută în municipiul Pitești și comune învecinate”, precizează INSP.
2 pacienţi au decedat
Prefectul Emilia Mateescu a confirmat faptul că în judeţul Argeş sunt mai multe cazuri de SARS CoV-2 cu tulpina indiană. „În județul Argeș au fost depistate 17 cazuri COVID-19 cu varianta Delta. Dintre care, 13 cazuri cu domiciliul în municipiul Pitești, 2 cazuri în comuna Bascov, 1 caz în comuna Moșoaia, 1 caz cu domiciliul în Albeștii de Muscel. Două dintre cazuri au fost fatale, ambele decese au survenit la persoane peste 70 de ani cu patologii asociate. Nici un caz nu are istoric de expunere (contact cu caz confirmat, călătorii în afara localității de domiciliu sau internaționale). Dintre cele 17 persoane, 16 persoane (94%) sunt ne-vaccinate împotriva COVID-19. 3 cazuri fac parte dintr-un cluster (n.r grup) familial, din care cazul index cu localitate de infectare comuna Moșoaia iar celelalte 2 în Pitești.
Datele sugerează o transmitere comunitară zonală, predominantă în municipul Pitești și comunele limitrofe. Nu avem date pentru a descrie data, locul și/sau persoana care a introdus varianta în județul Argeș” ,a precizat Emilia Mateescu.
La nivel naţional sunt 53 de cazuri
Doctorul Valeriu Gheorghiță coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, a explicat ce face ca tulpina indiană să fie „atât de îngrijorătoare”: „În primul rând sunt lucruri care țin de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare datele care arată o capacitate crescută de transmitere a variantei Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută.
Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor față de variantele precedente este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 noi cazuri de boală. Un caz pozitiv cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze alte 3-4 cazuri, în timp ce infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera două noi cazuri.
”Numărul total de infectări cu tulpina Delta (indiană) a coronavirusului în România a ajuns la 57, cu 13 mai multe față de acum o săptămână, dintre care 12 au fost depistate în București și județul Argeș, potrivit informării săptămânale a INSP. M.Sandu