23 de milioande copii au ratat vaccinurile curente

0

  • Avertisment ONU



Organizația Națiunilor Unite avertizează că s-ar putea produce o „catastrofă” din cauza că aproximativ 23 de milioane de copii nu au făcut vaccinurile curente. Din cauza pandemiei de coronavirus nu au mai fost făcute, în mod curent, imunizările împotriva rujeolei şi ale poliomielitei, boli ce pot avea efecte extrem de grave. Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii de familie din judeţul Argeş, nu este însă lipsa vaccinurilor, nici a personalului, nici suprapunerea cu COVID-19, ci refuzul unor mămici de a accepta aceste vaccinuri pentru copiii lor.


ONU a avertizat joi că se va produce o „catastrofă”, din cauza faptului că pandemia de COVID-19 perturbă accesul la vaccinările de rutină, lăsând milioane de copii expuşi riscului rujeolei şi al altor boli mortale.
Aproximativ 23 de milioane de copii au ratat vaccinurile de rutină, împotriva bolilor copilăriei, anul trecut, întrucât serviciile de sănătate obişnuite au fost afectate în întreaga lume de restricţiile menite să controleze pandemia de COVID-19 şi mulţi părinţi au evitat clinicile deschise de teama expunerii la virus.

Acesta este cel mai mare număr din ultimii zece ani şi este cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, potrivit datelor publicate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de agenţia ONU pentru copii UNICEF, potrivit France24. Acest lucru are potenţialul de a conduce nu numai la creşterea infectării cu coronavirus, ci uşurează şi răspândirea bolilor copilăriei care pot fi prevenite prin vaccinare.

Focarele multiple de boli ar fi catastrofale

„În 2021, avem o catastrofă absolută pe cale să se întâmple”, a declarat Kate O’Brien, şefa departamentului de vaccinuri şi imunizare al OMS. Ea a avertizat că în prezent sunt „mulţi copii care nu sunt imuni pentru că nu au primit vaccinuri”. „Pandemia COVID-19 şi întreruperile aferente ne costă un teren valoros pe care nu ne putem permite să-l pierdem”, a declarat şefa UNICEF Henrietta Fore, avertizând că „consecinţele vor fi plătite cu viaţa şi bunăstarea celor mai vulnerabili”.

În ceea ce priveşte rujeola, care este extrem de contagioasă, rata de vaccinare cu prima doză a scăzut de la 86 la 84% anul trecut, în timp ce doar 71% au primit a doua doză. „Focarele multiple de boli ar fi catastrofale pentru comunităţile şi sistemele de sănătate care se luptă deja cu COVID-19, făcând mai urgent ca niciodată să se investească în vaccinarea copiilor şi să se asigure că fiecare copil este imunizat”, a avertizat ONU.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este utilizat de peste 45 de ani și a prevenit peste 20 de milioane de decese numai în ultimii 20 de ani. Vaccinările împotriva poliomielitei au adus lumea pe punctul de a eradica această boală. Poliomielita, este o boală infectioasa produsa de virusul poliomielitic ce poate aduce paralizia permanentă. Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat in Romania in anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Avem părinți antivacciniști

Despre avertizările ONU am discutat cu Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Argeş. În mod surpinzător, acesta a precizat cea mai mare problemă întâmpinată de medicii de familie din judeţ este refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii.

„Există un mare pericol pentru că multă lume este ativaccinistă. Sunt persoane care se vaccinează şi altele nu. Obligaţia noastră este să-i informăm”, a precizat Marian Boşneag.

Acesta a mai spus că lunar primeşte vaccinuri de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş în funcţie de numărul de copii ce ar trebui să fie vaccinaţi. Unele doze expiră din cauză că părinţii nu acceptă vaccinul. Ar mai trebui spus că o singură doză costă în jur de 1.600 lei.

„ Avem în jur de 20-30% dintre părinţi care refuză vaccinul. Orice vaccin fie că de DTP sau anti-polio.

Citiți și: Peste două treimi din producția auto este a DacieiNoi le aducem la cunoştinţă părinţilor la riscurile la care îşi expun copii dacă nu.i vaccinează şi le punem pe mămici să semneze că refuză. Altceva nu putem face”, a mai zis Mariana Boşneag.  M.S.