Alegerile de la PNL Argeș văzute de sus

19

  • Din punctul meu de vedere



Am văzut de sus mica ceremonie a alegerilor de președinte de la PNL Argeș, adică de la etajul I al sălii Filarmonicii din Pitești.


Deși știam dinainte rezultatul acestor alegeri, nu îmi pare rău că am fost acolo deoarece am putut observa o serie de mici aspecte pe care numai cineva prezent la fața locului le bagă de seamă. Cu voia dumneavoastră, voi nota aici micile mele impresii.

Mai întâi, am observat că PNL Argeș nu este o grupare de personalități ale economiei de piață, așa cum denumirea partidului ar presupune. Nu am văzut așezându-se în sală mari oameni de afaceri, bancheri, medici renumiți, arhitecți despre care se vorbește, autori de cărți la nivel universitar sau alte persoane de acest fel.

Personalitatea cea mai înaltă pe care am zărit-o a fost Emanuel Soare, fost prorector având gradul de conferențiar universitar. Cu o floare nu se face primăvară.
Adunarea a fost alcătuită mai ales din oameni de la țară, primari de comune și consilieri locali. Costumele lor boțite și pantofii cam scâlciați îmi arătau că PNL Argeș nu este ce trebuie, adică un partid de elite.
O lâncezeală de după-amiază de sâmbătă domina atmosfera. În loc să aibă tensiunea unei ședințe de ”board” al unei firme importante, în care Adrian Miuțescu să fie CEO, am putut vedea, mai degrabă, o ședință de conducere de CAP de pe vremuri.

Pentru că probabil ședințele de CAP se țineau cu întârziere, cea despre care vă vorbesc a început și ea după 40 de minute de la ora promisă.
O primă concluzie.
Dacă vrea să învingă vreodată PSD-ul, conducerea PNL Argeș trebuie să transforme organizația într-un grup select, elevat, reprezentativ pentru managementul și economia zonei. Deocamdată, pot să observ că în tribuna oficială de la meciurile echipei FC Argeș sunt mai multe personalități decât au fost la această adunare politică. Pe viitor, oamenii lui Adrian Miuțescu au mult de muncă, asta dacă nu îi va cuprinde moleșeala care domnește la liberali de vreo treizeci de ani.

A doua impresie, în ordine cronologică, mi-a lăsat-o Robert Sighiartău, care a luat cuvântul și a făcut pe interesantul la Pitești. Ca un Rică Venturiano de secol XXI, secretarul general al PNL, a vrut să fie elitist și cool. El le-a vorbit primarilor în termeni precum: narativ, impactat, promisiuni livrate și alte pițigăieli de București. A fost ridicol acest susținător al lui Cîțu.

Suprinzător pentru mine, cu mult mai inteligent și adecvat mi s-a părut a fi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. Prinzând ideea că Sighiartău s-a dat mare șmecher, Dancă a ținut să laude munca liberalului de rând, de la orașe și sate. Cam în același fel a vorbit și ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Momentul culminant al ședinței a fost acela în care a apărut, venind de la București, unde tocmai înregistrase o înfrângere, președintele Ludovic Orban.

Bănuiesc că era supărat deoarece, cu câteva clipe înainte, la Capitală, Ciprian Ciucu, cîțist, ieșise victorios în fața Violetei Alexandru, orbanistă.
Orban a fost întâmpinat cu aplauze furtunoase și sincere, semn că omul este foarte iubit în Argeș.
Dacă este să dau o interpretare banală, aș spune că Ludovic Orban a fosta proape de proiectele și problemele județului și a susținut dezvoltarea zonei. Dacă este să fiu mai ezoteric, spun că pe aici bântuie spiritul Brătienilor, spirit care intuiește faptul că în situația în care Cîțu preia PNL-ul, istoria de 146 de ani a partidului se încheie.

Asta este o altă poveste pe care eu, transformat în susținător al lui Orban, voi avea prilejul să v-o spun în timpul rămas până la alegerile din 25 septembrie.

Ludovic Orban a vorbit cald, pe înțeles, dar fiindcă atâta poate, o insistat de mai multe ori pe vechea lui chestiune cu smulsul din gheare. Adică PNL trebuie să smulgă din ghearele PSD puterea, respectiv CJ și Primăria Pitești.
Ideea cu smulsul din gheare poate că da bine la liberalii de la coada vacii, dar când te exprimi astfel nu va veni spre PNL elita de care are partidul atâta nevoie.

Ludovic Orban a avut și un atac la primarul Ion Georgescu de la Mioveni care a dat, în context, ca șaua pe vacă.
Totuși, Ludovic Orban rămâne un om care știe să facă politică. Cam prăfuit, ce e drept, nu lasă însă impresia că este chiar marionetă, așa cum pare Florin Cîțu.
În fine, am lăsat pe final un mic comentariu despre discursul liderului opoziției interne, avocatul Radu Perianu.

Imediat după ședință, am scris că Radu Perianu a avut un discurs excepțional în conținut și jalnic în formă.
Dl Perianu are o personalitate jucăușă, zici că e Stan din Stan și Bran.
În aceste condiții, ideile nu au prins, chiar dacă au fost corecte, de pildă afirmația că PNL este pe locul 37 la alegerile parlamentare.
În consecință, Adrian Miuțescu nu a avut nicio emoție la vot.

Nu îmi dau seama cum naiba l-a lăsat Alina Gorghiu pe Radu Perianu să candideze sau poate că abia acum înțeleg, avocatul piteștean pare întruchiparea feminină a Alinuței.

Marile spirite se atrag, nu-i așa ?
Evoluția PNL Argeș este esențială pentru dezvoltarea județului. Dacă vrea să câștige ceva în 2024, Adrian Miuțescu chiar are nevoie de o infuzie de personalități în partid.
Poate că de nimic altceva decât această infuzie.
Începând de mâine, vechiul și totuși noul președinte ar face bine să își alcătuiască o listă de oameni de vază, ca să zic așa, din Argeș, iar apoi să îi viziteze pentru a încerca să îi atragă în partid.

Cu costumele boțite și pantofii scâlciați de la ședința de alegeri, PNL va rămâne și peste trei ani în urma PSD, cel puțin în Argeș.
Ecuația e simplă, ghearele despre care vorbește Ludovic Orban trebuie totuși să treacă pe la salonul de manichiură.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)