A început Postul Sântămăriei

0
0



Postul Adormirii Maicii Domnului a început ieri, 1 august, și ține două săptămâni, timp în care credincioșii nu consumă carne, lactate și ouă. Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători din această perioadă: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).


Originea acestui post se află în veacul al VI-lea când începe să se dezvolte cultul Maicii Domnului, însă durata postirii diferea de la o regiune la alta. Uniformizarea datei și duratei, așa cum sunt ele astăzi, are loc abia la sinodul local de la Constantinopol, în 1166, condus patriarhul Luca Crysoverghis.

Adormirea Maicii Domnului mai este numită și „Paștile Verii”, de aceea și postul care pregătește această mare sărbătoare este mai aspru.Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este dezlegare la pește. Sfinții Părinți ne învață, însă, că postul, fără rugăciune și fapte bune, nu are nicio valoare. I.I.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.