ANAF a făcut modificări la declarațiile ce privesc imobiliarele

0



Printr-un ordinul al preşedintelui ANAF, au fost modificate formularele 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.


Astfel, înc cazul formularului 208 au fost efectuate următoarele modificări: # declaraţia se depune şi în cazul transmiterii dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlu de moştenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii, în cazul persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit prevederilor art. 60 pct. 1 lit. e) din Codul fiscal. # a fost introdusă coloana 13 “Impozitul scutit la plata pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” – unde se înscrie pentru fiecare tranzacţie, pe fiecare beneficiar de venit suma reprezentând impozitul scutit de la plată, calculat de notarul public pentru veniturile realizate de persoanele cu handicap grav sau accentuat din transmiterea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlu de moştenire, prevăzute la art. 111 din Codul fiscal, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii. # în cazul transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin donaţie, la completarea declaraţiei, în coloanele 8-12 se înscriu datele referitoare la donatar, iar în coloanele 14-16 cele referitoare la donator.

Oblicați calculării impozitului

Formularul 208 se completează şi se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi plăţii impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Declaraţia cuprinde informaţii privind tranzacţiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate şi ale dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi a terenurilor de orice fel fără construcţii, supuse impozitului pe venit. Formularul se utilizează de către notarii publici şi pentru notificarea organului fiscal central competent, în cazul în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă. Formularul nu se completează pentru tranzacţiile de proprietăţi imobiliare din patrimoniul personal care nu sunt supuse impozitului pe venit şi pentru care valoarea declarată de părţi în actul de transfer este mai mare sau egală cu valoarea minimă stabilită prin studiul pieţei.

Se depune semestrial

Formularului 208 se depune semestrial până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului în care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal sau ori de câte ori sunt constatate erori, prin depunerea unei declaraţii rectificative. Declaraţia se depune la organul fiscal central în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat biroul notarial ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii. Formularul 208 se completează cu ajutorul programului de asistenţă, care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fişier XML). Notarii publici au obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal competent, în format electronic, pe suport optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii. Formatul hârtie se listează prin funcţiile aplicaţiei informatice de asistenţă la completarea declaraţiei.

Declaraţia poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. De reţinut: coloanele 4 şi 7 din Secţiunea C se completează numai în situaţia în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici.

Persoane fizice cu handicap grav

În cazul formularului 209 au fost efectuate următoarele modificări: # declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din transmiterea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlu de moştenire, scutite de la plata impozitului pe venit, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii. # la “Datele de identificare ale contribuabilului” a fost introdusa casuta “Persoana scutita de la plata impozitului pe venit” care se bifeaza de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din transmiterea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlu de mostenire, scutite de la plata impozitului pe venit, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii.
S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.