Omul occidental nu este și nici nu poate fi un exemplu pentru un nenorocit de taliban

13

  • Din punctul meu de vedere



Talibanii vor practica pe întreg teritoriul Emiratului Islamic al Afganistanului ceea ce se cheamă Legea Șaria în varianta fundamentalistă. Nu degeaba cuvîntul taliban a devenit substantiv comun în toate limbine occidentale. Pentru un om civilizat, pedepsele prevăzute în Șaria sunt inacceptabile și de neînțeles. Oricât ne-am suci și răsuci mintea, nu putem pricepe de ce femeia adulteră trebuie ucisă, iar hoțul mutilat, de ce o îmbrățișare între doi tineri este pedepsită cu biciul sau de ce homosexualii sunt spânzurați.


În acest articol, vreau să atrag atenția și asupra reversului medaliei.
Dacă, pe bună dreptate, omul occidental nu poate înțelege și accepta Șaria, cel puțin nu în aplicarea ei fundamentalistă, sunt sigur că omul islamic conservator nu înțelege nici el o serie de aspecte curente ale civilizației noastre.

Voi da rapid și amestecat câteva dintre situațiile pe care, sunt sigur, un taliban nu le va pricepe oricât s-ar strădui, uitându-se la noi tâmp, așa cum ne uităm și noi tâmp la el când pretinde că Allah îi dă dreptul să-și bată nevestele.

Îi va fi imposibil talibanului să înțeleagă:
– De ce oficial s-a ajuns, în multe țări civilizate, în situația de a spune părinte 1 și părinte 2, în loc de mamă și tată ? Sunt sigur că talibanul poate spune mamă și tată.
– De ce în multe țări civilizate există ideea că un copil de patru ani are dreptul de a-și stabili singur sexul, câtă vreme un lucru mult mai simplu, cum ar fi să bea o bere, nu are nici nevoia și nici dreptul de a-l face ? Evident că la talibani copiii au un sex dat de Allah.
– De ce s-a ajuns în situația ca în instituțiile multor țări civilizate anumite posturi să fie ocupate în funcție de rasă, nu de competență ? Cred că la talibani nu se pune problema.
– De ce în occident se legiferează educația sexuală explicită la grădiniță, fără un fundament științific al acestei idei ? Aici, talibanul cred că își smulge barba.
– De ce membrii comunității LGBT simt nevoia să organizeze parade și să mimeze în public acte sexuale ? Aici, talibanul vede roșu.
– De ce transgenderii pot concura la Olimpiadă alături de ceilalți sportivi ? Gata, l-am pierdut de interlocutor pe taliban.
– De ce se vorbește despre sexual fluid ca fiind ceva cu semnificație socială în limitele normalității ? Chiar și psihiatrii noștri cred că trec asta, în sinea lor, la capitolul nevroze.
Pe lângă toate aceste întrebări, cred că talibanul ia în seamă și alte chestiuni atunci când își aruncă privirea asupra minunatei, modernei și civilizatei noastre societăți. El va observa, de pildă:
– Că în cartierul chinezesc de la Londra adolescentele se îmbată criță și fac sex pe străzi.
– Că familia occidentală este în disoluție, iar promiscuitatea sexuală îi ia locul.
– Că reclamele mizează aproape exclusiv pe factorul erotic.
– Că a cumpăra și a consuma reprezintă o obsesie.
– Că omul muncește întreaga viață pentru a deține o casă și o mașină.
– Că părinții nu mai au niciun cuvânt de spus în fața copiilor și nici elevii în fața profesorilor.
– Că se petrec crime în școli și universități (poate mai multe decât execuțiile izvorâte din Șaria).

Ceea ce cred că ați înțeles ce vreau să spun este faptul că omul occidental nu este și nici nu poate fi un exemplu pentru un nenorocit de taliban.
Dacă nu putem fi exemplu pentru talibani, atunci ce mai suntem ?
Rămâne să răspundeți domniile voastre la această grea întrebare, deoarece eu nu reușesc să-mi găsesc cuvintele.
Credincioșii în Allah spun că Legea Șaria este de inspirație divină. Întrebarea care se pune este din ce anume sunt inspirate apucăturile noastre ? Ne spune Dumnezeu sau ne spune Darwin, ori ne spun Freud sau Joung, ori laureații Premiului Nobel, ori Papa de la Roma că e bine să-I lăsăm pe copiii de grădiniță să-și schimbe sexul ?

Mai mult ca sigur, talibanul va considera că Șaria este de la Allah, iar corectitudinea politică și ideologia de gen sunt de la diavolul in personam.
Să nu se supere analiștii militari, dar cred că una dintre cauzele pentru care talibanii au luat Kabul într-o săptămână constă în aceea că valorile americane, nu cele susținute de propagandă, ci valorile observate în practică, nu au convins armata afgană să facă acte eroice.
Cred că militarii care urmau să apere Kabul cu arma în mână au văzut la americanii care tocmai îți luaseră tălăpășița destulă prostituție, minciună, dorință de lux orbitor, vanitate, corupție, trădare de prieten, jurăminte false, cruzime și tortură etc.

I-au îmbărbătat aceste constatări ? Nu, i-au făcut să fugă sau să se predea celor pe care avem dreptul să îi numim nenorociți de talibani.
Este normal să acuzăm și să protestăm față de formele fundamentaliste ale Legii Șaria, dar să recunoaștem că, pe ansamblu, avem și noi destule bube în cap. Mai puțin sângeroase, dar adeseori la fel de demente. Dacă nu le-am avea, ne-ar fi infinit mai ușor să îi dezbărăm pe talibani de apucătorile lor.
Faptul că omul occidental nu este și nu poate fi un exemplu moral demn de invidiat și de urmat de către nenorocitul de taliban este trist.
Foarte trist.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


13 COMENTARII

      • Gresesti, nu este un fan al lui Smeoreanu, este chiar Smeoreanu! Daca te vei uita pe comentarii la articole din trecut o sa descoperi ca el are deseori acel „tic” de a scrie cu majuscule niste cuvinte pe care le vrea accentuate. Uite, daca nu ma crezi, iti dau, citat, un comentariu care-i apartine (daca il cauti, il vei gasi si tu in context):

        „La MARE distanta de PROSTI !!! Din pacate am incalcat regula si i-am bagat in seama…
        Liber la injuraturi, PROSTILOR !!!!”

        • Astea sunt scrise de mine, mai rtrtr, ce Doamne iartă-mă o fi însemnând si acest pseudonim ??? ma abțin sa mai fac si alte observații pe aceasta tema.
          Pentru comentatori : fiți ceva mai reținuți când faceți anumite observații si mai ales analizați cu mai mare grija cele pe care urmează sa le afirmați !
          Ce-ar însemna acum, sa scriu ca cele afirmate sunt PROSTII ?
          Si cine e capabil sa scrie prostii …??? Doar un….?

  1. Toti cei care scriu aici,in subsol, au fost catalogati drept prosti de catre marele, uriasul destept de ziarist. Mai putin unul, Boni, viitor Soni, fost Kariciu, care a fost singurul aplaudat. Asta, cel mai iubit dintre ziaristi, le scrie in continuare prostilor si traieste bine din treaba asta. Sa te faca prost desteptul de Albota si tu ca cititor sa-l citesti este o acceptare a statutului de prost. Daca conducerea ziarului nu-l da afara pe infatuat ,sa-l elimine cititorii , doar cei care care nu accepta stampila pusa de acest obraznic. Nu-i mai comentati de acum incolo ineptiille desteptului. Sa latre precum cainele la luna. La Soni,

    • Bravo cine a scris aicisha. Sa-si scrie doar lui si sa se comenteze singur si luni si joi. Adica sa scrie doar proștilor.

  2. Dle Smeoreanu, un editorial care mi-a mers la suflet.
    Când am citit titlul mi-am zis, haiti!, iar s-a schimbat modificarea, o fi ca în povestea cu abatorul. Dar nu a fost așa. Felicitări!
    P.S. Cât de prost poți să fii, scuze!, reformulez, cât de neghiob poți să fii, ca să critici așa, fără rost, fără argumente, doar din dușmănie! Și totuși…

  3. Au mai dispărut niște unii de pe aici. Pagubă în ciuperci! Erau atât de insipizi și încolori într-ale scrisului…inodori nu prea…parcă aveau un miros specific…

  4. „– De ce transgenderii pot concura la Olimpiadă alături de ceilalți sportivi ?”

    Nici nu stiam ca a aparut ideea asta pe piata „valorilor europene”,
    dar acum ca am aflat ma intreb:
    – un transgender va concurca la proba de, sa zicem, sprint 100m masculin sau 100m feminin?

    Bineinteles ca individul si-ar dori la „feminin”, chiar daca ar avea mustata si alte parti anatomice barbatesti!

  5. Noi, europenii, cu valorile noastre ne credem buricul pamantului, ba chiar politicienii nostri cred ca au o misiune de a raspandi astfel de valori si pe alte continente.
    Toata presa scrie in aceste zile despre ce fac talibanii in Afganistan dupa ce au preluat puterea, cum revin ei la vechile obiceiuri dupa ce occidentalii s-au „chinuit” vreo 20 de ani sa ii invete democratie pe afgani.

    Ei bine, nu cred ca vreun popor are misiunea istorica de a lumina alte popoare, de a le baga valorile democratice pe gat, cu forta.

    Dar in plan politic aceasta asumare (nesolicitata) a unei datorii de civilizare a popoarelor lumii a 3-a duce la perpetua justificare a oricarei interventii militare, urmata de schimbarea regimului politic, din astfel de tari. Convenabil, nu?

  6. Chiar dacă talibanii pot fi acuzați de multe lucruri, spre deosebire de ei, Lumea „Civilizată” ascunde o perfidie nemăsurată, tocmai sub aparenta aşazisului nivel ridicat de civilizație de la care consideră că are dreptul de a intra oriunde, pentru a-şi impune ipocrizia.
    Dacă ar invada talibanii, Europa sau SUA, ca să impună obiceiurile lor, cum ar fi? Atunci, de ce ni se pare normal ca unii, aceiaşi, să impună peste tot, ceea ce consideră ei că este normal?

Comentariile sunt închise.