La un polițist angajat, se pensionează patru!

0

  • Îngrijorător!



De câţiva ani, Ministerul Administraţiei şi Internelor se confruntă cu un val de pensionări în rândul poliţiştilor. Oamenii legii aleg să părăsească sistemul, din cauza condiţiilor de muncă, ameninţările permanente privind tăierile pensiilor militare sau intenţiile guvernanţilor de a majora vârsta de pensionare. Astfel, în cadrul MAI  există un deficit mare de personal, noii absolvenţi neputând ocupa integral locurile lăsate libere de cei pensionaţi. 1857 de poliţişti, s-au pensionat în primele 7 luni din an, 49 dintre aceştia fiind din cadrul IPJ Argeş.


„Condițiile de muncă, dotarea precară, salarizarea neconformă cu riscurile la care sunt supuși, lipsa de predictibilitate a legislației cu privire la pensiile militare, cât și  haosul și  bătaia de joc instituțională, au determinat  polițiștii să treacă în rândul rezerviștilor și anul acesta. De la începutul anului și până la 31.07.2021 au ieșit la pensie nu mai puțin de 1857 polițiști, din care 1793 polițiști pentru limită de vârstă și 64 polițiști pentru pensie anticipată parțială. În perioada similară a anului trecut se pesionaseră un număr de 2196 de polițisti până la data de 31.07.2021 și peste 3300 până la sfârșitul anului” a anunţat Sindicatul Europol.

La IPJ Argeş 49 de poliţişti au trecut în rezervă

La IPJ Argeş au trecut în rezervă 49 de poliţişti, în perioada ianuarie-iulie 2021, după cum ne-a informat Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş. Vorbim aici de 3 ofiţeri şi 46 subofiţeri. Pensionările din ultimii ani, au „subţiat” rândurile, astfel că de la peste 1700 de oameni ai legii câţi erau încadraţi la IPJ  Argeş în urmă cu patru ani, în prezent, numărul acestora este de aproximativ 1300. Problema este că pleacă zeci de oameni ai legii şi vin foarte puţini. De exemplu, anul acesta, la IPJ Argeş nu a fost repartizat niciun absolvent al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza sau agent al Şcolii de Agenţi Vasile Lascăr. Asta deoarece, privind situaţia pe ansamblu, judeţul Argeş stă bine în ceea ce priveşte gradul de ocupare, comparativ cu alte judeţe care luptă cu un deficit mare de personal.

400 de cadre au părăsit sistemul

Grav este faptul că nu vin proaspeţi absolvenţi, poliţiştii cu experienţă pleacă, iar munca acestora este preluată de cei care rămân, singuirii care au de suferit fiind cetăţenii.  Astfel un poliţist este obligat să efectueze munca a cel puţin 2-3 poliţişti. Surse din rândul oamenilor legii spun că, sunt servicii unde numărul de lucrători s-a înjumătăţit de-a lungul anilor, volumul de muncă fiind tot mai mare. În patru ani, numărul angajaţilor din IPJ Argeş a scăzut cu peste 400 de lucrători, iar transferurile din alte judeţe şi proaspeţii absolvenţi nu au reuşit să complezeze nicidecum numărul, acesta scăzând de la an la an.

Deficit de personal

Potrivit sindicaliştilor la patru poliţişti plecaţi din sistem este angajat unul care este nevoit să facă munca a patru oameni. „Singurele încadrări sunt reprezentate de cei 462 absolvenți proveniți din Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” în această vară, iar școlile de agenți de poliție vor avea abia în luna martie 2022 o nouă promoție, ceea ce rezultă că la 1 polițist încadrat în MAI, alți 4 polițisti aleg să se  pensioneze. Astfel că  acest val de pensionări masive nu face decât să adâncească deficitul de personal existent de aproximativ 30%, polițiștii ajungând să exercite atribuții cât 3 sau 4 polițiști care lipsesc din stradă, care lucrează în dosare penale sau efectuează alte activități indispensabile funcționării instituției” au precizat reprezentanţii Sindicatului Europol. O altă problemă semnalată de sindicalişti este aceea că după depunerea de pensionarii, foştii poliţişti primesc prima pensia abia după 3-4 luni, ceea ce se întâmplă însă şi cu pensionarii din alte categorii. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.