Evenimentele zilei

0



✓ 1314: Regele Haakon al V-lea al Norvegiei mută capitala de la Bergen la Oslo.
✓ 1422: Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.
✓ 1803: Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.
✓ 1876: La numai trei luni de la preluarea mandatului, sultanul otoman Murat al V-lea este succedat de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea, pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă adversarii săi ar fi putut folosi acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor sale democratice.
✓ 1888: Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.
✓ 1895: Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează Zeppelinul (balonul navigabil).
✓ 1897: Thomas Edison a obținut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.[1]
✓ 1907: Anglia, Rusia și Franța formează Tripla Înțelegere.
✓ 1931: Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.
✓ 1931: După construirea a 4.320.446 vehicule, Ford Motor Company oprește producția modelului A. Modelul B înlocuiește seria.
✓ 1934: Ion Rusu Abrudeanu, publicist, om politic, deputat și senator român.
✓ 1939: Germania nazistă montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, creând o scuză pentru a ataca Polonia, în ziua următoare, astfel, începând al Doilea Război Mondial în Europa.
✓ 1963: Inaugurarea „telefonului roșu”, legatura telefonică directă dintre președinții american și sovietic.
✓ 1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent.