Răbdare și tutun, domnule Ciolacu!

15

  • Din punctul meu de vedere



Poporul suveran a adus la guvernare PNL și USR – PLUS, iar poporul suveran o ia peste bot cu niște facturi la energie umflate brusc și fără preaviz, cu niște prețuri la alimente și materiale de construcție scăpate de sub control și cu o inflație cum de mult nu a mai fost. Sincer, dacă aș fi membru activ al unuia dintre cele două partide, m-aș jena de propria familie, mi-ar fi rușine să ies din casă, mi s-ar părea că se uită vecinii urât la mine.


Observ însă că oamenii aceștia nu au nicio jenă, se poartă nu doar dezinvolt, ci din ce în ce mai plini de sine. Nu cred că sunt mai mult de trei săptămâni de când Cîțu ne-a întrebat dacă ne sună bine ceea ce se întâmplă în economie:
”V-am promis veşti extraordinare din economie: 13% creştere economică. Sună bine, nu? Mai ales că am trecut împreună prin contextul nefericit de anul trecut, când economia globală a suferit cea mai mare lovitură din ultima sută de ani. Economia României a fost închisă. În acel moment, nu aveam soluția pe care o avem astăzi, nu aveam vaccinul”, a spus Cîțu.
Cîțu și toți cei care au de a face cu actul de guvernare s-au specializat în a ignora realitatea și întrebarea care se pune este dacă sunt nebuni sau ticăloși.
Iată încă două afirmații ale celui care se consideră genial, dar n-a luat examentul de treptă și nu a intrat de două ori la ASE:
„Am fost singurul optimist. Am promis că economia României va avea o revenire rapidă, o revenire în V. Am lucrat din greu şi am reuşit. Pentru asta vă mulţumesc vouă, dragi români. Nu aş fi reuşit fără voi. Adevărații eroi sunteți voi. Cifrele arată că economia României a depășit criza economică în doar un an”, a spus Cîţu.
„Pentru perioada următoare îmi doresc două lucruri: predictibilitate și stabilitate în viața economică”, a adăugat el.
Vă vine să credeți că premierul a putut spune asta ?
Pare de domeniul psihiatriei, dacă nu ar fi de cel al ticăloșiei. În primul rând că economia nu a crescut mai deloc față de aceeași perioadă de dinaintea pandemiei, apoi că orice creștere se duce ca efect în conturi externe.
Când spuneam că economia României este de fapt economia din România, mă alegeam cu înjurături la comentarii. Ai României au mai rămas doar oamenii, tot restul este din România.
Și ce mai este România decât un loc numit astfel pentru a ști piloții unde să aterizeze?
În treacăt fie spus, am văzut alaltăieri sute de mesaje date de politicienii de toate culorile în favoarea limbii române. Aș fi preferat ca nu într-o zi, ci măcar într-un an să fi văzut mesaje în apărarea capitalului românesc, pentru că fără capitalul care să o susțină, fără bogăție, limba română nu va supraviețui.
Da, dar când dai un mesaj în favoare limbii române nu se supără nimeni, în schimb dacă zici ceva despre capitalul românesc sar ambasadorii de fund în sus, sar serviciile secrete sau măcar partea lor putredă, sar chiar și șefii partidelor și te trag de mânecă.
Poți da mesaje despre limbă, ie, horă și ce mai vreți din același domeniu, dar ferească Sfântul să spui ceva despre bogăție, bani, proprietăți ale statului.
N-ai voie !
Așadar, vin scumpiri uriașe, scade brusc nivelul de trai, bunăstarea liberală se amână. Zicea tot Cîțu:
„Întâi investim, avem creștere economică şi după aceea rezultatele sunt împărţite tuturor românilor, prin mecanismele economiei de piață și nu pe criterii politice. Obiectivul nostru este ca România să devină o destinație pentru investițiile cu valoare adăugată mare. Acest lucru este posibil cu o forță de muncă bine educată, dar și bine plătită”.
Când vor fi rezultatele împărțite ”tuturor românilor” ? Mie mi se pare că au împărțit ceva Ponta și mai ales Dragnea, ceilalți au jupuit, nu au împărțit.
Să revenim la chestiunea dureroasă.
La solicitarea unui ziar, reprezentanţii ENEL au explicat că furnizorii au optat pentru o abordare echilibrată, „aspect ce se poate observa şi prin ritmul temperat de creştere al preţului din ofertele de furnizare propuse consumatorilor – de doar 21%, aşa cum apare în oferta ataşată -, în raport cu ritmul accelerat de creştere din piaţa angro, evidenţiat mai jos: Energia achiziţionată prin intermediul contractelor bilaterale tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu o pondere semnificativă în ofertele de furnizare finale, este, în medie, cu 17% mai scumpă în 2022 faţă de anul în curs; Preţurile înregistrate pe PZU au crescut cu 150% în aprilie 2021 vs aprilie 2020, cu 140% în mai 2021 vs mai 2020, cu 160% în iunie 2021 vs iunie 2020 şi cu 150% în iulie 2021 vs iulie 2020; Preţurile pe Piaţa de Echilibrare, cu impact major asupra costului dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, au depăşit 2.500 de lei/MWh. Înțelegeți cum stau lucrurile ?
Ăștia ne iau pielea.
Desigur, era nevoie de un mic anestezic, ca să nu urlăm din toți rărunchii.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, fac pe anestezistul:
„Pentru consumatorii cu venit mediu sau consum mediu compensăm. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie și se termină la 31 martie. Avem tot timpul să rezolvăm această problemă . De consum mediu, vorbim de 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kilowatt pe an. Cu o medie de 2,5 persoane în gospodărie, vorbim de peste 10,5 milioane de români”, a spus Popescu.
Compensează ? Nu compensează, va fi praf în ochi, ca să nu ieșim în stradă.
Apropo, Marcel Ciolacu spune că îi așteptă pe români în stradă.
Răbdare și tutun, domnule Ciolacu ! ■
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)