Fost pompier condamnat pentru jafuri de lux!

0

  • Dădea ponturi unui puşcăriaş



Un spărgător celebru şi complicele lui, care îi dădea ponturile, au fost condamnaţi la peste 20 de ani închisoare, laolaltă, după ce au comis 14 spargeri la locuinţe de lux din Piteşti. Indivizii au furat bunuri de zeci de mii de euro și sute de mii de lei, din casele unor medici, executori judecătoreşti, avocaţi, oameni de afaceri şi preoţi. Unul dintre infractori este fost pompier în cadrul ISU Argeş. Celălalt se poate lăuda cu superlativul de cel mai mare hoţ din locuinţe din ţară, având, până în prezent, probate peste 200 de fapte. Anchetatorii cred însă, că individul are de 10 ori mai multe spargeri comise…


În anul 2014 poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au început să primească sesizări de la oameni importanţi din judeţ care reclamau că le-au fost sparte locuinţele. Furturile aveau acelaşi tipar. Indivizii intrau spărgând butucul de la yală şi furau: bani, bijuterii, parfumuri, ceasuri de lux. Anchetatorii şi-au dat seama că se acţiona la pont, mai mult, victimele erau urmărite până când plecau din localitate şi hoţii acţionau în lipsa proprietarilor. În timpul anchetei au fost probate 14 spargeri, date la oameni bogaţi. Lucian Cătălin Pricop, de 46 de ani, din Bucureşti care are sute de furturi la activ şi mai mulţi ani petrecuţi după gratii, primea ponturile de la Ionuţ Daniel Neculae, de 35 de ani, din Piteşti, fost subofişer în cadrul ISU Argeş, care avea multe conexiuni importante. Ulterior, cei doi împărţeau prada şi vindeau unele dintre bunurile furate. Printre victimele jefuite se numără un om de afaceri din Turcia, un preot, un executor judecătoresc, un avocat, patronul unei fabrici, al unui restaurant şi o familie de medici. În total, 19 persoane păgubite cer daune în valoare de peste 200.000 lei şi 60.000 de euro.

14 furturi probate

Furturile au fost comise în doar şase luni, în perioada august 2014-ianuarie 2015. Timp de mai bine de trei ani, e au rămas cu autor necunoscut. În primăvara lui 2018, Lucian Cătălin Pricop, arestat în alt dosar, a mărturisit, pentru a i se reduce pedeapsa, că a comis şase furturi din locuinţe în Piteşti în 2014. În realitate anchetatorii au stabilit că acesta a făcut autodenunţul după ce s-a certat cu complicele lui la împărţirea banilor. Ulterior, după ce au analizat şi comparat amprentele prelevate din casele unde fuseseră comise furturile, anchetatorii au descoperit că Lucian Cătălin Pricop comisese 14 furturi. Oamenii legii cred însă, că numărul loviturilor a fost mai mare, dar nu toate au fost reclamate. Cei doi s-au cunoscut în penitenciar după ce, în anul 2011, Ionuţ Nicolae Daniel a fost condamnat într-un dosar DNA la 5 ani închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă. Acesta pretindea că are relaţii şi poate facilita angajări la ISU Argeş, în schimbul unor sume de bani.

Un avocat are paguba cea mai mare!

În noiembrie 2019, Pricop și Neculae au fost trimişi în judecată pentru furt calificat în formă continuată, respectiv complicitate la furt calificat. Procurorii au precizat în rechizitoriu: „Ionuţ Daniel Neculae l-a ajutat la comiterea spargerilor pe inculpatul Lucian Cătălin Pricop prin furnizarea de informaţii privind amplasarea locuinţelor persoanelor vătămate, locul de muncă şi programul acestora, precum şi autoturismele folosite. Ionuţ Daniel Neculae rămânea în apropierea locuinţelor persoanelor vătămate pentru a-l anunţa pe inculpat dacă acestea revin la domiciliu”. După cum spun procurorii, cele mai mari spargeri au fost date la un avocat şi la un preot. În noaptea de 31 decembrie 2014 Lucian Pricop a intrat în vila unui avocat din Piteşti. A furat 50 de grame de bijuterii din aur şi trei ceasuri din aur. Avocatul păgubit s-a constituit parte civilă în proces, cerând daune de 20.000 euro. O altă spargere mare a fost dată la vila unui preot din centrul Piteştiului, de unde Lucian Pricop a furat bijuterii, ceasuri de lux şi suma de 30.000 de lei. Preotul păgubit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 18.000 euro.

Și-a obligat iubita să se prostitueze

În timpul cercetărilor, ofiţerii BIC au stabilit că fostul pompier nu dădea doar ponturi, fiind şi proxenet.În acelaşi dosar el a fost judecat şi pentru proxenetism, şantaj şi lipsire de libertate. În februarie 2017, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017, Ionuţ Daniel Neculae a recrutat mai multe tinere, în unele cazuri prin constrângere, în scopul exploatării sexuale a acestora în Austria, Germania, Elveţia, Belgia şi Marea Britanie. Procurorii au descoperit că în perioada martie 2015-noiembrie 2016, Ionuţ Daniel Neculae şi-a pus iubita (cu care era împreună din noiembrie 2014) să se prostitueze într-un club din Viena, câştigând de pe urma ei peste 40.000 de euro. Cum începând din vara lui 2016 veniturile obţinute de tânără au început să scadă masiv, Ionuţ Neculae a început să îşi ameninţe prietena că le va spune părinţilor ei că se prostituează în Austria şi că nu munceşte în mod legal. Pe 2 decembrie 2016, Ionuţ Neculae, în timp ce era la Viena, şi-a chemat prietena în maşină, unde a ameninţat-o cu moartea în mod repetat şi a sechestrat-o, băgând-o în portbagaj ca să îl însoţească în România.

Decizia nu este definitivă

După aproximativ doi ani, Judecătoria Piteşti a dat luni, sentinţele în prima instanţă. Potrivit deciziei, cei doi au de executat pedepse cu închisoarea de peste 10 ani, fiecare. Astfel, spărgătorul Lucian Cătălin Pricop, care are la activ peste 200 de spargeri în care a primit condamnări dar, spun anchetatorii, are foarte multe furturi nedovedite, a primit o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani. Acesta se află în penitenciar fiind arestat în altă cauză. Ionuţ Nicolae Daniel a fost condamnat la o pedeapsă, cu executare, de de 8 ani 10 luni şi 663 zile închisoare, ultimele zile fiind restul din pedeapsa de 5 ani din care a executat numai o parte, fiind eliberat condiţionat iar noile infracţiuni au fost comise în perioada de supraveghere. De asemenea cei doi sunt obligaţi să plătească despăgubiri păgubiţilor. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Ofiţerii BIC speră ca la apel, cei doi să primească pedepse mai mari, dat fiind modul în care au acţionat dar şi paguba care se ridică la peste 500.000 lei.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.