Ce vrea să spună Cîțu

36

  • Din punctul meu de vedere


Fiindcă așa m-au învățat profesorii mei pe când aveam 18 ani, când văd un text important, îl analizez, nu îl înghit pe nemestecate. Imediat după congres, Florin Cîțu, premier și președinte ales al PNL, a spus următoarele:


”Toate deciziile pe care le vom lua împreună vor fi doar în interesul românilor. Vom pune mai presus de interesul nostru, de interesul partidului, vom pune interesul românilor. Doar așa vom putea câștiga tot în 2024.
Pentru a-mi putea atinge aceste obiective am nevoie de o echipă în jurul meu, o echipă cu care vom schimba România. Am spus că ieri a început o mișcare, o mișcare liberală în România. Încă o dată în istorie PNL va schimba România, o va face o forță economică în Europa. Sunt convins de acest lucru!”
Să facem, așadar, analiză de text. Vă propun să începem cu sintagma ”interesul românilor”.
Când aude că Cîțu (scuze !) va lucra în interesul lui, românul așteaptă ca acest lucru să se întâmple, fără să se gândească la faptul că Cîțu (din nou, scuze!) nu a precizat la care ”români” se referă.
Există ”români” și ”români”.
Una e românul Rareș Bogdan și alta e românul cu o pensie de 800 de lei. Una e românul Dan Vâlceanu și alta românul cu credit la Provident. Una e românul Boc și alta, românul șomer. Etc.
Deoarece există ”români” și ”români”, expresia ”interesul românilor” este vorbă goală. Desigur, dacă, să zicem, Rareș Bogdan va reuși să facă o afacere și să câștige un milion de euro, folosind informații de la Cîțu și bani de la PNRR, este posibil ca el, trecând pe lângă un om sărman, să-i dea niște bani de o pâine.
Asta înseamnă că au câștigat amandoi ? Probabil că în mintea lui Cîțu, asta înseamnă, altminteri ar fi vorbit clar despre creșterea pensiilor cu încă 26% ca să se ajungă la 40% cât spune legea, despre mărirea alocațiilor, tot cât spune legea, ori despre mărirea salariilor profesorilor la cât spune legea.
Nu sunt nici naiv, nici populist, vreau doar să arăt că expresia ”interesul românilor” este vorbă goală dacă nu pornești de la grupul românilor săraci, care este cel mai mare grup de români.
Cîțu nu pornește de la asta, el crede, ca în exemplul teoretic de mai sus, că dacă românul Rareș Bogda câștigă un milion de euro, are de câștigat și românul căruia Rareș Bogdan îi dă bani de o pâine.
Să continuăm analiza de text. Zice Cîțu: ” Vom pune mai presus de interesul nostru, de interesul partidului, vom pune interesul românilor”.
E simplu de înțeles că Cîțu (scuze !) ne transmite, fără să vrea, informația că ei sunt una, iar românii sunt alta, interesul partidului e unul, iar cel al românilor e altul. Chiar el spune, cu gurița lui, că trebuie să lase interesul partidului mai jos pentru a pune ”interesul românilor” ”mai presus”.
Adevărul pe care îl scapă Cîțu, fără să vrea, este că ”interesul partidului” nu coincide cu ”interesul românilor”, din moment ce el trebuie să aleagă între cele două interese.
Nu eu spun că PNL – Cîțu are interese contrare intereselor națiunii, o spune chiar el, Cîțu.
Haideți săvedem ce mai spune.
” Am spus că ieri a început o mișcare, o mișcare liberală în România,” zice Cîțu.
Ne-am dat dracu, mișcarea liberală în România a început ieri, a început cu Cîțu, Rareș, Vâlceanu, Boc. Proștii care credeau că liberalismul a început cu Brătienii rămân proști.
Bine, Cîțu !
”Încă o dată în istorie PNL va schimba România”, afirmă acest Brătianu de modă nouă.
Nu vi se zburlește părul aflând că vom avea o Românie după chipul și asemănarea lui Cîțu ?
Închei aici analiza celor câteva fraze spuse după congres de Florin Vasile Cîțu. După cum se poate observa, sunt, vorba poetului, cuvinte goale care sună din coadă. E păcat că românii se lasă încă o dată păcăliți de vorbe poleite care ascund jocuri de interese cu iz de trădare națională.
Tot ieri și tot după congres, Ludovic Orban afirma, într-un grup de emuli, că Iohannis și serviciile de informații au furat partidul.
Aici, nu e prea mult de analizat. Reținem doar că al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților” ne spune cu subiect și predicat că PNL a fost furat.
E o vorbă spusă la nervi, reieșită din frustrare ? Probabil că da, însă asta nu înseamnă că ar fi o minciună. Probabil că Orban știe, probabil că acesta este adevărul.
Nu degeaba Orban, în numele său și al celor din echipa sa, a declarat că încetează orice parteneriat între ei și Klaus Iohannis.
Nu peste multă vreme, cuvintele spuse de Orban la mânie vor deveni aur curat. Asta se va întâmpla atunci când PNL se va dezice de Klaus Iohannis așa cum s-a dezis PCUS de Stalin în vremea lui Nikita Hrusciov. (Comparația e forțată, pentru că a-l asemăna pe Iohannis cu Stalin e o blasfemie. Am vrut să spun însă că forța dezicerii va fi asemănătoare, iar liberalii îl vor înfiera pe Iohannis cu mâinie…liberală).
Ce e de făcut ?
Mai nimic. Se spune că până nu atingi fundul șanțului nu ai puterea de a te ridica la suprafață.
Probabil că Cîțu (scuze!) este omul providențial care ne va ajuta să atingem fundul șanțului.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrica apare în zilele de luni și joi)


36 COMENTARII

  1. Vestitul ziarist ne informa intr-un editorial de exceptie ca a fost primul sef al ziaristei Dana Grecu, dar nu a fost si primul ei barbat. Intr-un alt numar, bineinteles, al ziarului, acelasi monstru sacru al presei romanesti, ne spune ca, atunci cand lucra la un urias ziar valcean, a fost si primul sef al lui Florin Citu. Si se opreste aici. Nu ne spune daca a mers mai departe, dar asteptam cu emotie marturisirea completa.

    • Din nou, un comentariu mai bun decât editorialul. Scrie mai des, e mare lucru să-ți începi ziua cu un zâmbet…Salutări!

      • Ce știe taranul ce e ciocolata…mănâncă poleiul’ si-arunca bucata !!!

        Zâmbește, mâine poate zâmbetul ti se va transforma in grimasa !!!

  2. Imi incerc si eu talentele de analist politic si reiau fraza citata de dl. Smeoreanu din discursul lui Florin Catu:

    ” Am spus că ieri a început o mișcare, o mișcare liberală în România,”

    Nu spune aici ca a inceput MISCAREA liberala, ci O MISCARE liberala, ceea ce arata ca de-a lungul istoriei au existat mai multe astfel de miscari, incepand cu cea facuta de Bratieni.

    Cat despre ziaristii si politicienii de stanga care plang de mila „romanului cu pensie de 800 de lei”
    tin sa punctez ca si unii si altii fac astfel de exercitii demagogice din pozitia unor oameni din clasa de mijloc, care nu au fost niciodata in situatia de a se descurca cu 800 de lei pe luna.

  3. Geaba voturi negative la primul comentariu. Într-o singura fraza, omul a facut o radiografie clara (dar si satirica) si va dat-o la temelie.

  4. Dar oricum Iulica ti-a iesit liniuta la aia cu dat-o la temelie. Esti mare si pentru ca doar tu ai inteles vorbele kariciului din primul comentariu. Dibaciule.

  5. Sigur, asa este corect, voua, v, linioara, a dat-o, nu este ca la va merge, va duceti. Dar mi-a scapat pentru ca voi nu reprezentati mai nimic, deci ,,v” despartit este inutil.

    • Ce subtil ești, Iulică-anonimule: faci greșelile intenționat, ca apoi să le explici, numai tu înțelegând logica explicației! Oricine poate să scrie, dar merită scris orice?

  6. Iuli-ca esti si diabolic dar si mult prea inteligent pentru pagina asta. Incearca la ” Romanii n-au talent”. Castigi detasat. Probabil dezlegat.
    .

  7. Postacii citulisto-sasisti au intrar in vrie. Nu va mai faceti bine. Iesiti pe strada si spuneti ca-i sustineti pe cei doi distrugatori ai tarii….Mi-e o scarba infinita de voi!

  8. Kariciu reuseste ca intotdeauna sa echilibreze scorul comentariilor. Pana maine dimineata , ca un adevarat Mos Craciun o sa puna bile negre unde vrea el si albe doar lui, la toate postarile idioate sub diverse nume. Ne-am prins cu ce se ocupa si credem ca e fara leac.

    • Ha, ha, ha, e plină țara de proști care nu înțeleg nimic.
      Hombre, din păcate pentru voi, țara se trezește încet, încet. Sunt din ce în cei mai mulți patrioți.
      P.S. Văd că au dispărut deja cipații cu nume ,,consacrate” care, cică, își dădeau cu părerea (proastă!) pe aici. Ofticaților, voi vă autoapreciați și vă pupați singuri în fund, ca maimuța!
      Și dacă aș fi singur, dar nu sunt, țin piept cu brio tuturor sfertodcților.

    • Ce alegeri anticipate visezi?
      N-ai auzit ca Ursula (Ursula care…) a venit in Romania sa anunte ca s-a aprobat planul PNRR in valoare de 29 miliarde de euro?

      O parte buna din banii astia sunt imprumuturi, dar nu conteaza –
      cine e acum la guvernare are bani multi de tocat pe tot felul de proiecte cu bani europeni,
      asa ca nu vad eu PNL si USR sa renunte asa usor la prada.

        • ,,Anononomule”, tu și alții care ne țineți ,,socoteala” (cu greutate că este voluminoasă), vedeți mă că suntem mai mulți critici ai maimuțelor interne și externe care se joacă pe la jugulara României cu briciul incompetenței și al trădării?

          • Iu-lica vezi bă ca a inceput școala. Să nu mai lipsești la ora de gramatica ca te pedepsesc ăștia si te fac politician. Păi tu corectezi numele comentatorilor? Rămâi la despărțirea in silabe, la consoane , la vocale. Păi se poate să te dai grămadă când tu încă scrii miau legat ca pisica, vorba lui Vadim.

        • Ce sa mai raspund unuia care mi se adreseaza cu „Bai”?

          Totusi, trecand cu amaraciune peste acest nivel de purtare a unei discutii, raspund ca tot tu sau alt „Anonim” ati reprosat unora si altora ca isi schimba pseudonimele foarte des si ca dau comentarii cu pseudonime diferite la acelasi articol de presa.

  9. Are dreptate. Suna mai bine domnul Mushcodici. La ce comentarii stufoase aveti si aproape fara de sfarsit va sta mai bine sa se cunoasca si sa indicati zona de mushcat.

  10. E unul p’aci care-l pomeneste pe Vadim. Pleaca ba cu pluta. In primul rand ca asta au spus-o altii mai inainte, papagalule! In al doilea rind tu nu meriti sa-i pomenesti numele Tribunului.

    • Kariciule stai ma jos acolo unde esti tu . Ai dreptate , a spus-o ALCIBIADE in Romania Mare. Ai dat din coada, credeai ca ai spus-o tu?

      • Ești…grămadă! De ce crezi că ăla cu care umbli tu mereu în gură, este peste tot? Înseamnă că tare v-a ars la ficați, de una-două îl amintiți pe A. Riciu (kariciu ești tu, un bleg și un fleșcăit).

        • Bravo kariciule, ai egalat la 10. Pana maine dimineata te pontezi si cu dreapta , dar mai ales cu stanga. In rest ramai un morman de FKL care imprastie duhoarea pe aici.

          • Nu te-ai săturat de cum te articulează unii pe aici? Mai ia și de la mine: ești un prost! Ai vrea și tu să te autoapreciezi (deși nu este cazul la cel pe care îl invidiezi de cipat ce ești) dar ești impotent inclusiv în domeniul I.T. și al device-urilor (se vede fraierul din tine și din faptul că nu ești în stare să utilizezi niște amărâte de diacritice). Tu ești un nimeni în drum, înjurat de cei care te calcă. Un ofticat retard înecat cu propria vomă. Un orb! O rușine!

  11. Vineeeeee….moțiunea de cenzurăăăă….Dobermanu’ și Cuțulică vor lătra la Lună! Dumnezeu nu doarme! Nici Pădurea Băneasa, ramura națională.

Comentariile sunt închise.