Uluitoarea semnificație istorică a congresului PNL

15

  • Din punctul meu de vedere



Spre deosebire de toți cei care comentează cu privire la congresul PNL din 25 septembrie, criticând, înfierând, eu consider că acest eveniment politic are o semnificație istorică uluitoare.


Peste 1800 de membri ai PNL, în frunte cu președintele lor din acel moment, pe nume Ludovic Orban, s-au smuls din minciună și au rostit adevăruri de care societatea românească avea nevoie.
Avea nevoie să audă aceste adevăruri din gura lor, nu dintr-a mea, nici dintr-a altora.
Cu scuzele de rigoare că voi da aici un citat lung din cele spuse de Ludovic Orban, atrag atenția că omul care face afirmațiile de mai jos este, chiar și la această oră, al treilea om în Stat.
Așadar, în România anului de grație 2021, al treilea om în Stat spune în felul următor:
“Dacă cineva îşi imaginează că poate să îmi închidă gura după ceea ce s-a întâmplat sâmbătă şi duminică, înseamnă că nu mă cunoaşte. Sâmbătă şi duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârşite vreodată într-un partid politic în ultimii 31 de ani.
După o campanie în care racolarea în ‘echipa câştigătoare’ s-a făcut mai mult cu arcanul, după o campanie în care s-au dat afară din funcţii publice de liberalii din echipa lui Cîţu zeci de susţinători ai mei din PNL, după o campanie care a fost caracterizată prin presiuni, prin ameninţări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după o campanie în care au fost utilizate promisiuni de bani publici către reprezentanţii PNL din administraţia locală, în care preşedintele PNL a fost atacat mai mârşav decât a fost vreodată atacat de PSD, totul a culminat cu un aşa-zis congres în care a fost încălcat în mod flagrant şi grav un drept fundamental într-o democraţie: libertatea de a alege, dreptul de a alege liber.
Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare. Să vezi miniştri, primari, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, liderul grupului de la Senat sau alţi parlamentari cum împiedică exercitarea liberă a dreptului de vot, cum controlează modul în care votează delegaţii este fără precedent în democraţie. Planificatorii acestei lovituri de partid, care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democraţiei şi uneltele lor jalnice din afara şi din interiorul partidului, şi-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL şi au transformat PNL în ceva ce nu a fost niciodată în istoria sa, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate şi distrugând aproape imaginea publică a PNL”, a declarat Orban.
Ce vedem noi aici? Vedem:
– Cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârşite vreodată într-un partid politic în ultimii 31 de ani.
– Racolarea în ‘echipa câştigătoare’ s-a făcut mai mult cu arcanul.
– Utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL.
– Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare.
– Planificatorii acestei lovituri de partid, care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democraţiei şi uneltele lor jalnice din afara şi din interiorul partidului, şi-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL.
Încă o dată, îmi cer scuze că am preluat un citat lung. Îmi cer scuze și pentru că apoi am extras ideile principale. Am făcut-o pentru că mă cutremur și cred că orice cetățean onest se cutremură.
Faptul că Ludovic Orban, susținut de peste 1800 de delegați liberali, a fost capabil să facă aceste declarații este un fapt istoric.
Până acum, în mod deschis, doar o mână de oameni au avut curajul să spună astfel de adevăruri, să vorbească despre o ”putere de stat” care acționează ”cu arcanul”. Scriu despre această situație de aproape un deceniu, apoi au început să scrie alții și alții, dar numărul celor care și-au asumat acest punct de vedere a fost și rămâne mic.
Dintr-o dată, peste 1800 de liberali, în frunte cu președintele lor din acel moment, au hotărât să rupă tăcerea și să declare cele de mai sus. Este acesta puțin lucru ? Nici vorbă, este o revoltă cum n-am mai văzut din 1989. Păcat că toți comentatorii au trecut-o în derizoriu, punctând că Orban a spus anterior alte lucruri și s-a purtat anterior în cu totul alt sens.
Pe un site de socializare, am văzut următorul comentariu:
” Orban:
„Cîțu nu înțelege că a fost un pion pe tabla de șah și nicidecum regina. (…) S-a confirmat în ultimii 30 de ani că serviciile s-au amestecat unde nu aveau dreptul: mass-media, presă, partide. (…) Serviciile nu lucrează la vedere, serviciile au sisteme. Mă întreb dacă CNSAS nu ar trebui să se ocupe mai degrabă de colaboratorii serviciilor de astăzi, în loc de colaboratorii Securității.”
Aşa e, Bobiţă. Serviciile. Aceleaşi servicii care te-au făcut de multiple ori secretar de stat, te-au făcut premier, te-au făcut şef de partid. Aceleaşi pentru care şi tu ai fost pion, nu regină.”
Da, Orban a fost și el pion, dar vă propun să rezolvăm această problemă morală printr-o parabolă a Mântuitorului:
„Care om dintre voi, dacă are o sută de oi, şi pierde pe una din ele, nu lasă pe celelalte nouăzeci şi nouă pe izlaz, şi se duce după cea pierdută, până când o găseşte? După ce a găsit-o, o pune cu bucurie pe umeri; şi, când se întoarce acasă, cheamă pe prietenii şi vecinii săi, şi le zice: «Bucuraţi-vă împreună cu mine, căci mi-am găsit oaia care era pierdută.» Tot aşa, vă spun că va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de oameni neprihăniţi care n-au nevoie de pocăinţă“. (Luca 15, 4-7). Cred că am lămurit chestiunea.
Congresul PNL din 25 septembrie are o semnificație istorică.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)