Nădirea cu pelete în pescuitul crapului

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Nădirea cu pelete în pescuitul crapului”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia nădirea cu acest tip de nadă.

Ce este nădirea

Nădirea constituie, pe scurt, introducerea în apă a unei cantități de nadă având ca țintă strângerea unui număr cât mai ridicat de pești în aproprierea locului în care plasăm cârligul cu momeala aferentă. Nada specifică pescuitului crapului poate fi de origine animală (viermi, râme, larve), cerealieră (grounbait, cereale, boilies, peleți, produse de panificație șamd.) ori mixtă cu ingrediente din ambele categorii (groundbait, boilies, peleți).
La început, nada era aruncată în apă prin cea mai simplă metodă – cu mâna. Pe parcursul anilor, pescuitul în sine a evoluat, metodele de nădire înmulțindu-se considerabil. De la simpla nădire cu mâna, s-a ajuns la performanțe impresionante, pescarii având acum ocazia de a plasa nada la zeci, sau sute de metri distanță.

Ce este peletele

Peletele constituie o categorie de nadă ce poate fi utilizată cu succes ca atare, sau împreună cu alte tipuri de nadă. Asemeni boilies-urilor, peletele pot fi pe alcătuite din ingrediente de origine cerealieră, animală sau mixtă.
Peletele în funcție de dimensiuni și componente vor avea timpi de dizolvare diferiți de care va trebui să ținem cont în alcătuirea mixului de nădire. Diametrele peletelor destinate nădirii variază între 2-24 mm.
Rolul de atracție și nutriție recomandă peletele pentru a fi folosite oricând, alături de orice nadă. Calitățile peletelor vor crea așadar un plus vizibil pe patul de nadă, pe farfuria de nadă ori în săculețul sau pungile solubile.

Ponturi de atracție

Nădirea trebuie să fie realizată conform pescuitului pe care îl avem în vedere. Dacă intenționăm să prindem un număr ridicat de crapi vom nădi ca atare, aspect valabil și pentru partidele în care vizăm peștii de talie mare. Pentru a atrage mai rapid crapii în zona pe care plasăm monturile putem apela la diferite artificii legate de nădire. Mărirea atracției nadei pe care o folosim este ușor de realizat, bazându-se pe introducerea unor noi elemente în nadă. Atractanții lichizi, precum siropul de porumb, aditivii, CSL, dip-urile și aromele, au rolul de mări atracția nadei. De reținut că indiferent de lichidul ales este indicată respectarea dozajului recomandat de producător.

Cum funcționează fiecare lichid

Laptele de porumb are rolul de a îndulci și cola materialul de nădire.
Aditivii lichizi constituie un potențiator de gust, fiind aromați, contribuind totoadată și la procesul de îndulcire a nadei.
CSL -ul (alcoolul de porumb) este un lichid nutritiv ce are în componență vitamine, aminoacizi și un nivel ridicat de zaharuri, calitățile sale recomandându-l pentru folosirea în special pe perioadele reci.
Dip-urile pot fi utilizate atât în nadă, cât și peste momelile de cârlig. Dipurile fiind extrem de aromate vor crește atracția nadei. În același timp vor oferi și un stimul vizual, dacă sunt realizate în culori fluorescente, menite să lase urme în coloana de apă.
Aromele pot fi adăugate pentru a spori atracția mix-ului de nădire, fiind un excelent potențiator de gust. Dacă nada are deja o aromă specifică, este recomandată utilizarea unei arome similare pentru rezultate optime.
Pasta solubilă este compusă din aceleași mix folosit la fabricarea boilies-urilor. Introducerea pastei solubile în nadă, simplă sau diluată cu ceva lichide de preferat, va reprezenta o bombă de atracție nutritivă. Pasta adusă la stadiul de terci lasă în apă un nor consistent, menit să atragă crapii.

Nada vie poate fi adăugată în nadă în special în perioadele reci, în momentele în care crapii sunt în căutare de proteine animală. Prin urmare, nu strică să îmbunătățim atracția nadei prin introducerea viermilor, râmelor sau larvelor de chironomus (libelulă). M.D.