Evenimentele zilei

0


✓ 1408: Prima atestare documentară a orașelor Iași și Bacău.
✓ 1437: Conventul de la Cluj-Mănăștur adeverește o înțelegere între răsculați și nobili, în cursul Răscoalei de la Bobâlna.
✓ 1600: Are loc la Florența premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, creată cu ocazia nunții lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici.
✓ 1711: În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; primul domn fanariot din Moldova este Nicolae Mavrocordat.
✓ 1760: Viitorul împărat Iosif al II-lea se căsătorește la Viena cu infanta spaniolă Isabella de Bourbon-Parma.
✓ 1849: 13 generali maghiari lideri ai revoluției maghiare din 1848 au fost executați de autoritățile austriece la Arad.
✓ 1889: În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.
✓ 1908: Austria anexează Bosnia și Herțegovina.
✓ 1910: Eleftherios Venizelos este ales prim-ministru al Greciei pentru prima dată (în total va fi prim-ministru de 7 ori).
✓ 1973: Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanșând Războiul de Yom Kippur.
✓ 1979: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Casa Albă.
✓ 1981: Anwar al-Sadat, președinte al Egiptului și laureat al Premiului Nobel pentru pace, este asasinat la Cairo de un grup de fanatici.
✓ 1987: Fiji devine republică.
✓ 1991: Actrița americană Elizabeth Taylor se căsătorește cu muncitorul în construcții Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței de care se va despărți cinci ani mai târziu.
✓ 1995: Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvența principală, 51 Pegasi.
✓ 2000: Președintele iugoslav Slobodan Milošević demisionează.
✓ 2002: Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Josemaría Escrivá de Balaguer, la Roma, în Piața Sfântul Petru, în prezența unei mari mulțimi.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.