Pe omul bun îl calcă și vaca

4

  • Din punctul meu de vedere



V-aș ruga, pentru început, să fiți atenți la un lucru și anume că în ultime vreme s-a schimbat paradigma învinovățirii în legătură cu situația din țară. Timp de peste 30 de ani, când lucrurile o luau razna, vinovați erau, în ochii liderilor de opinie, din presă ori din afara ei, actorii politici.


Treptat, a început să fie identificat un nou vinovat, unul colectiv, anume poporul român. Am impresia că în aceste zile chiar s-a înclinat balanța în următorul sens:
– Nu e de vină Iohannis, sunt de vină cei care l-au votat.
– Nu e vinovat PNL, sunt de vină votanții lui.
– Nu e vinovat USR, inconștienții care i-au acordat votul sunt de vină.
Am și o explicație cu privire la această schimbare de optică și ea este legată de victimele pandemiei de coronavirus. Când ajunge un cetățean la ATI, infectat cu Covid 19, e absurd să spui că de vină este virusul. Evident că vinovat este omul care nu s-a vaccinat. În concluzie, atunci când românii suferă din cauza șomajului, a facturilor mari la energie, a inflației, a scumpirii coșului zilnic, vinovați sunt românii.
A vota înțelept este sinonim cu a te vaccina. Vaccinul te apără de virus, votul deștept te apără de ticăloșia și prostia celor care te conduc. Oare, o fi adevărată această similitudine ? În mare parte, cred că da. Din noianul de manipulări și dezinformări cu privire la politică și pandemie, trebuie să fii suficient de perspicace pentru a a aproxima și a decide unde se află mai mult adevăr.
Mai mult, fiindcă în aceste domenii adevărul absolut nu există.
În ceea ce se întâmplă acum în țară mi se pare că văd întruchiparea expresiei că domnia și prostia se plătesc. Trebuie să fii un mare domn pentru ca tu, bugetar sau pensionar, să votezi dreapta politică. Un asemenea vot nu poate izvorî decât din convingerea că tu ești mai elevat, mai șmecher, mai modern, mai racordat la lumea contemporană. În fond, ești un închipuit sărac ce se lasă fraierit de propagandă. Rareori îmi dau dreptate singur, dar de data asta mi-o dau. Dacă tu ești pensionar, iar un partid îți spune că îți va mări pensia cu 40%, în schimb tu votezi cu alt partid, atunci te crezi un mare boier scăpătat care merită să trăiască în frig și sărăcie. Același lucru îl spun cu privire la profesori, medici, polițiști, cei cărora trebuia să li se mărească salariile, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Pe un om de afaceri care votează stânga îl mai înțeleg, poate a ajuns la performanță și e dispus să cedeze din profit în favoarea angajaților, dar pe muritorul de foame cu pensie de câteva sute de lei care votează dreapta nu-l pricep. Ori e masochist, ori e prost.
Da, știu, în România toți suntem deștepți, mai deștepți decât ceilalți europeni.
Iar acum, putem vorbi și despre vaccinare, fiindcă mortalitatea cauzată de covid este invers proporțională cu procentul vaccinaților, ceea ce este demonstrat statistic fără putință de tăgadă.
Există pe la noi țărani care după ce s-au spetit la muncă în Spania sau Italia și după ce au reușit să-și ridice o casă, plantează la poartă doi lei de ipsos, ca la Versailles. Cam așa și cu săracul de dreapta și cu antivaccinistul analfabet funcțional. Ne mirăm că oamenii de o anumită etnie, față de care am tot respectul și considerația, își fac palate cu turnulețe. Cercetătorii au descoperit că această arhitectură mimează palatele nobililor din India, deși etnicii noștri contemporani nu au vizitat niciodată această țară din care se trag. Se pare că istoria s-a întipărit în gene, slugile au dorit să-și copieze stăpânii peste spațiu și timp. Iobăgia noastră ancestrală ne iese la iveală prin toți sporii.
Cine caută stăpân devine slugă, spune un proverb românesc.
Cred că am dreptate când afirm că procentul celor care votează împotriva interesului este cam același cu procentul celor care, deși n-au citit o carte în viața lor, cer mai multe informații pentru a se vaccina și își fac idol din Șoșoacă.
Acestea fiind spuse, să ne pregătim de suferință. Am votat prost, vom trăi prost, în fond nu facem decât să primim ceea ce merităm.
Îi merităm pe Iohannis, Cîțu și Cioloș. Asta avem fiindcă asta am știut să promovăm dintr-o națiune de 20 de milioane. Cum se spune în popor, am ales până am cules. O mică paranteză de popularizare a științei sociologiei. La această oră, tabelele cu procentele de vaccinare ale țărilor europene stau pe mesele oamenilor de știință din laboratoarele care pregătesc strategii politice pentru stăpâni. Suntem la coada vaccinării și lideri la mortalitate, stăpânii vor ști asta și ne vor trata în consecință, ca pe un popor credul și cu coada sus, gata să-și dea tot ce are în ogradă pentru a fi băgat în seamă, mângăiat pe creștet și lăudat că e european și trans-atlantic. Se pare că am luat-o pe un drum fără întoarcere. N-am fi primii în istorie, au fost și nu mai sunt cei care au inventat scrisul, cei care au creat literatura, cei care au ridicat piramidele. 1Ca de fiecare dată când logica și argumentele îmi îngroapă orice speranță, mă rog la Dumnezeu.
Românii au greșit de foarte puține ori în istorie, au asuprit rar, au omorât mai puțin ca alții, poate vor merita să se salveze. Cu toate că un alt proverb spune:
– Pe omul bun îl calcă și vaca.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


4 COMENTARII

  1. Hmmm… nu prea va vine la socoteala ca dreapta politica a castigat alegerile din 2020 si veniti cu explicatia (presupunerea) aiuritoare ca o buna parte din pensionari si bugetari a votat cu deapta.

    Vin si eu, analist din spatele tastaturii, cu parerile mele:
    – pensionarea normala e la 63 ani (femei), respectiv 65 ani barbati, iar speranta de viata in Romania e de circa 75 de ani; deci procentul de pensionari in cadrul populatiei cu drept de vot nu e mare, dar se prezinta la vot in proportie mare
    – bugetari sunt circa 1,3 milioane, pe cand restul pana la 5 milioane de angajati lucreaza la privati

    Asadar bugetarii si pensionarii nu sunt majoritari, deci rezultatul alegerilor vine din proportia de participare la vot.

    • Trebuia sa apară si….VACA !
      Din păcate e mult – si prost – prea prezenta !

      PS De câteva săptămâni postează comentarii ” pe lângă gard – pe lângă drum”….si când te gândești ca, nu cu mult timp in urma, era interesant sa-i descifrezi „panseurile”.

      • Când ești sluga partidului, cânți dupa partitură. În cazul lui, numai manele…
        Smeoreanu a încetat de mult să mai fie ziarist, a îmbătrânit urăt! Chiar să nu-și dea seama?

      • Daca a aparut si… VACA,
        cine crezi ca i-a dat replica?

        Scurt si cuprinzator, ca sa nu iti obosesti ochii citind comentarii lungi, dupa ce ai citit un articol lung.

Comentariile sunt închise.