România, marcă de hârtie igienică

18

  • Din punctul meu de vedere



Mi-a căzut foarte rău, sâmbătă la prânz, ieșirea nerușinată în public a premierului demis Cîțu. Mă trezisem târziu, nu aveam nicio urgență pe ziua în curs, stăteam la o cafea cu nevasta dar țineam, ca de obicei, televizorul deschis. Mare greșeală !


Florin Cîțu ne-a spus că i-au zis lui agențiile de rating că România e pe drumul cel bun, iar nu peste mult timp vor simți și românii că așa stau lucrurile.
”Avem două vești foarte bune pentru România în contextul crizei economice globale. În primul rând, agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva la stabilă. Vestea foarte bună vine de la cealaltă agenție de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătățește perspectiva României de la negativ la stabil și bineînțeles reconfirmă ratingul de țară. În acest context de criză economică România a reușit această performanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă stabilă pentru economie”, ne-a zis Cîțu.
Cred că niciunui om nu-i place să fie mințit în față. Dacă ai cât de cât habar de economie, știi că ratingul de țară se referă la chestiuni structurale, cum ar fi deficitul sau balanța de cont curent. Desigur, în cele din urmă, un echilibru economic macro e bun pentru țară, dar în condițiile în care economia României nu mai e a României, e posibil ca mama ratingurilor să nu aibă de a face cu nivelul de trai al populației.
Oricum, să vii cu un comunicat triumfalist într-o perioadă când viața se scumpește de la o zi la alta înseamnă să ai tupeu cât cuprinde și să mă ataci personal.
Iau personal minciunile de acest fel, manipulări din acestea grosolane, pur și simplu mă simt umilit ca om, ca cetățean, simt că își bate joc cineva de mintea și sufletul meu.
Imediat ce s-a terminat conferința de presă sau ce o fi fost , am încercat să-mi notez câteva gânduri:
”Sâmbătă, la prânz, am avut certitudinea că premierul demis Cîțu a început să facă implozie psihică. Teama că nu va mai fi nici măcar premierul unui guvern eșuat i-a provocat lui Cîțu, asemenea celor care merg spre eșafod, un delir al stării de bine. Sistemul hormonal al premierului a clacat.
Așa se explică interpretarea maniacală a informațiilor de la unele case de rating puse de americani să ne treacă de la deplorabil la stabil, pentru a-i da o gură de oxigen omului lor care se îneacă.
A reieșit că România seamănă cu un accidentat grav care, deși a rămas fără mâini și fără picioare, are ficatul într-o stare admirabilă.
Florin Cîțu a înregistrat astfel cel mai demagogic și mai nerușinat discurs politic, foarte asemănător cu unele ”teze” ale lui Nicolae Ceaușescu din ultimul său deceniu, cu deosebirea că dictatorul nu se împrumuta și nu făcea cadouri străinilor.
Florin Cîțu e un Ceaușescu mai sfrijit și la fel de bâlbâit, dar care nu îi ajunge comunistului nici până la glezne, fiindcă una este să suferi pentru dezvoltare și alta pentru trădare.
Cred totuși că discursul lui Cîțu și-a rata ținta. Sunt românii naivii Europei, dar nu și idioții ei.”
M-am mai răcorit un pic zicându-mi că are și meseria de ziarist avantajele ei, anume că te răcorești scriind. Totuși, Florin Cîțu mi-a stricat ziua. Spre seară, am mai scris câteva rânduri:
” Față de afirmațiile de sâmbătă, agenția de rating a opiniei publice din România îi acordă lui Florin Cîțu ratingul junk (gunoi).
Trebuie să fii junk pentru a spune că avem o creștere economică atâta timp cât înregistrăm doar o recuperare de la nivelul scăzut al anului trecut, o recuperare bazată pe împrumuturi și pe încasări umflate de inflație. Trebuie să fii junk să vorbești despre performanță economică într-o perioadă când românul vede cum cresc prețurile de la o zi la alta, iar perspectiva este îngrijorătoare. Ca un caz particular, mă întreb cum au primit declarația bucureștenii care nu au apă caldă și căldură.
Trebuie să fii junk, ca premier, pentru a vorbi despre perspectivă stabilă când nu știi cum vei rezolva problema creșterii facturilor la energie, nici ce faci cu pensiile, nici până unde vor crește prețurile, nici cât ne va afecta valul IV al pandemiei.
În fine, l-am auzit pe Florin Cîțu amenințând că dacă vin ”populiștii” și îmbunătățesc nivelul de trai al românilor, e nenorocire. Nu știu ce interese au Moody’s și Standard&Poor’s, poate fi vorba despre încurajarea îndatorării, ori despre o susținere transatlantică a dreptei în vederea unor cadouri pe care cineva le așteaptă de la guvern. Intrarea în joc a acestor agenții, exact în acest moment, nu sună credibil.
Din câte am observat pe rețelele de socializare, imediat după declarațiile lui Florin Cîțu, acesta a primit un rating catastrofal ca premier.
Junk (gunoi).”
Iar astăzi, duminică, chiar când scriu acest editorial, ce credeți că aflu eu, pe surse și în exclusivitate? Iată: ”Un grup de liberali și simpatizanți ai liberalilor de la Vâlcea, în frunte cu președintele PNL Rm. Vâlcea, Virgil Pîrvulescu, s-a distrat în weekend pe o ambarcațiune de lux, în apele calde ale Mediteranei, după un concurs de catamarane. Pe surse, aflăm că le-a fost coleg pe punte și premierul Florin Cîțu, care a ajuns în gașcă după ce ne anunțase că agențiile de rating au declarat că economia României e pe drumul cel bun. Cîțu nu a dorit să fie în poză, spun surse de la fața locului”. Așa stând lucrurile, mă întreb și eu dacă nu cumva România a ajuns, pentru Iohannis și Cîțu, o marcă de hârtie igienică.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


18 COMENTARII

  1. Perfect de acord cu articolul, Catu se viseaza intr-un univers paralel, de parca va ma fi premier vreodata…
    Dar nu pot sa nu remarc zgandarirea de orgoliu patriotard cu remarca despre Ceausescu, care ne-a facut sa induram frigul si foamea pentru „dezvoltare”.
    Daca as fi stiut in acele timpuri pentru ce trebuie sa mai pun o patura pe mine…
    altfel as fi dormit in noptile reci de iarna…

    • Bravo Clevetici !
      Măcar arăți ca gândești cu creierul tau, chiar daca uneori ai păreri contradictorii.

      Inca odată BRAVO !

      • Hmmm… primesc laude de la un „Anonim” care mi-a reprosat in trecut ba ca scriu prea des si prea mult, ba ca scriu o data la doua saptamani si ca scriu prost.

        Ia una de la mine ca sa ai ce sa critici:
        – in toata tara municipiile termoficate se pregatesc de marirea pretului la gigacalorie, inclusiv Pitestiul unde primaria propune o majorare de pret de la 260 lei la 385 lei (facturati populatiei, deci cu subventie inclusa)

        Curierul Zilei si dl. Smeoreanu (in particular) se fac ca ploua, discuta despre subiecte abstracte de cateva luni incoace.
        Si ei traiesc intr-un univers paralel, nedorind sa-l supere pe primarul PSD-ist.

  2. Tare mă tem că acest articol este o continuare a atacurilor domnului Smeoreanu din ultima vreme (plătite sau nu?), deși autorul pretinde că deține informații „pe surse și în exclusivitate” despre locul faptei din weekend, „apele calde ale Mediteranei” (după ciclonul jucăuș?). Ziarele centrale nu au aflat până acum nimic, centrul presei românești s-a mutat la dl. Smeoreanu, vin aici informații în exclusivitate…

  3. Titluri sforăitoare, domnule Smeoreanu, în ultima vreme. Presupuneri, zvonuri pe surse – unele „în exclusivitate”, multe greșeli în text – ca de obicei, citate generoase și, mai nou, auto-citări.

    • Se vede de la o posta ca nu ai făcut cunoștință cu „pasarea de fier”
      Un zbor București – Palermo durează aprox. 2h15, București – Atena mai puțin si mai exista încă alte posibilități de a te apropia de Mediterană sub 3h.
      Așa ca, privește realitatea si pune-ti întrebări existențiale, nu mai face pe deșteptu’ ca nu e cazul !

        • Ia du-te „talica” si te ascunde, tot acolo unde ai fost in ultima vreme. Ne-ai scuti astfel sa citim tot felul inepții, ca sa fiu drăguț in exprimare. ” Hai încearcă ! Hai ca poți ! Nu-i așa ca poți sa faci asta pentru noi „?

  4. Hai noroc! Ce mai faceți, bre? Văd că vă luptați cu ,,comentarili” ca suinu’ cu cucurbitaceul. Ha, ha, ha, ce bine e să stai pe margine și să te hlizești la ,,specialiști”. Să fiți iubiți!

    • Sa trăiești, nea Boni ! Mult si bine si cu cine-ti este drag !
      In lipsa ta încerc sa mai înviorez puțin atmosfera.
      Nu vezi ce dezastru au declanșat ” gălbejiții ” in tara asta ? Dar peste tot stau cu cozile sus, ca si cum nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase !
      Aia hoți, ăștia hoți,
      Mama lor, la TOTI !!!

          • Vouă, ăstora cu greață va lansez o invitație :treceți la rand la pupat!!! Nu v-ar fi rușine de putregaiuri umane ce sunteți! Ați transformat tara într-un cimitir! Creiere murdare, rușinea Europei. Marș în viziuni primitivilor cu aere de intelectuali!!!

      • Scrieți (citați):
        „Aia hoți, ăștia hoți,
        Mama lor, la TOTI !!!”

        Și îi înjurați pe cei care sunt cu „ăștia” nu cu „ăia”.
        Nu ar fi mai bine să gândim cu capul nostru înainte de a scrie, să despărțim fiecare – cât putem – binele de rău și să ne unim pentru cauze comune mici sau mari, care să ducă spre mai bine?
        Sau, cel puțin, când avem o opinie să o scriem decent, când nu o avem să tacem înțelept.

        • Du-te si te culca neghiobule, ocupa-te de alte treburi, las-o p’asta cu binele de rău si gândirea individuala. Bineînțeles ca politica in totalitatea ei este o curva in Romania dar, si aici e un mare DAR….mai rai, mai prosti, mai nesimțiți mai …cum vrei tu in sens negativ nu s-a pomenit ! Si apa vine la moara de la marele anti-roman, marele jucător de golf, marele excursionist, cel care a INVINS PANDEMIA !!! – auzi tupeu si nesimțire – deci marele președinte votat de cei care astăzi au distrus tara.
          Si as mai putea continua x pagini dar cu cine ???
          Cu cine baaaaaaaaaaaaa ? ca sunteți plecați din TARA !

  5. Doar o informare, fără comentarii:

    Ieri au fost 18.863 de cazuri noi din 81.054 teste adică un procent de 23,3%.

    Alaltăieri procentul a fost mult mai mare:
    29,3% (10.141/34.610).

    Duminică: 28% (11546/41223).

Comentariile sunt închise.