Războiul COVID-19 face victime în masă în țara noastră

0
1

  • Conf. Dr. Adrian Tase



Pandemia Covid-19 este un război global: fără arme convenționale, dar cu consecințe majore pe plan sanitar, psihologic, economic, etc.. Pe zi ce trece, devine tot mai clar că, acest carnagiu pe care îl trăim a fost generat de dezinformarea populației. În condițiile în care zilnic mor sute de români, situația este de forță majoră, și oficialitățile trebuie să ia decizii de siguranță națională. „A la guerre comme a la guerre!”


În acest război, vice-amiralul Henrique Gouveia e Meloin a câștigat lupta, convingând aproape 40% dintre portughezii sceptici să se vaccineze! Mesajul său: „Toți oamenii vor fi imunizați până la urmă, unii de virusul periculos, impredictibil și cu efecte devastatoare, iar alții de vaccinul sigur, predictibil și eficient.” Toată societatea a fost unită în jurul vice-amiralului, care nu a dat nicio șansă dezinformării.
Războiul continuă, și aflăm că noul premier al României este un general. Să fie într-un ceas bun!
Amintim tuturor că vaccinarea, descoperită de savantul francez Louis Pasteur în secolul al XIX-lea, este unul dintre cele mai mari progrese din istoria medicinei salvând, până în prezent, miliarde de vieți. Contestarea imunizării arată o ignoranță extremă, mai ales că vaccinurile anti-Covid disponibile în țara noastră sunt fără coronavirus!
Din cronicile din vremea domniei lui Caragea-vodă reiese că epidemiile de ciumă și, respectiv, holeră din București au fost oprite de intervenția divină a Sf. Dimitrie. Ulterior, în țara noastră s-au făcut vaccinuri pentru toate bolile infecțioase. Și au fost salvate milioane de vieți!
Noutăți din SUA
Mulți americani de culoare s-au răzgândit și s-au vaccinat. De asemenea, a început vaccinarea sistematică a copiilor peste 5 ani. Circa 100 de milioane de americani așteaptă să primească doza booster. O pierdere regretabilă: generalul Colin Powell, octogenar fiind, suferea de mielom multiplu, o boală cu compromiterea sistemului imun și era în evaluare pentru administrarea booster-ului mix and match.
Potrivit FDA, doza booster ar fi mai eficientă administrată prin metoda mix and match, experimentată în ultimele luni în arhipelagul britanic. De exemplu, la persoanele care au primit Johnson & Johnson ar fi mai eficientă administrarea boosterului cu ARN mesager (Moderna sau Pfizer). Aceste noutăți nu sunt încă validate în țara noastră.
Acum, peste Ocean oamenii se întreabă dacă acesta a fost ultimul asalt pandemic în SUA. Probabil că nu, dacă ținem seama că Israelul și Marea Britanie, două națiuni bine acoperite cu vaccin, lupta încă cu outbreak-uri pandemice la puținii cetățeni rămași nevaccinați.
Ministerul Sănătății a emis un document în care apar medicamente noi: agenții antivirali favipiravir – administrat oral, și remdesivir – administrat injectabil; anticorpii monoclonali neutralizanți cu specificitate; tocilizumab în furtuna citokinică. Pentru prima dată de la debutul pandemiei se vorbește despre măsuri terapeutice la copii: oxigenoterapia, corticoterapia, etc.. Acest document se adresează profesioniștilor medicali și prescrierea terapeutică aparține medicului infecționist.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.