- Din punctul meu de vedere
Încep prin a remarca faptul că negocierile PSD – PNL înseamnă, în fapt, că negociează cei săraci cu cei bogați.
Foarte interesant, oameni buni ! Au ajuns săracii să întindă mâna, iar bogații să întoarcă privirea și să plece mai departe, eventual șoptind printre dinți:
– Omul sărac e al doilea drac.
Știrile care vin sunt clare. Florin Cîțu a fost categoric și le-a transmis membrilor PSD că nu este de acord cu taxa de solidaritate. Liderul PNL le-a spus celor din PSD că nu a fost de acord nici în 2017 cu această propunere. Cîțu nu este de acord nici cu impozitatea progresivă. Ce să însemne acest lucru decât faptul că bogații nu vor să scoată bănuțul din buzunar pentru a-l arunca în pălăria săracilor. Desigur, sunt folosite argumente. Bogatul trebuie încurajat să fie și mai bogat fiindcă altfel pleacă în altă parte, cu bani cu tot, iar fără bani nimic nu mișcă în țară. Săracii trebuie să înțeleagă suferința bogaților. Fără vilă de neam prost, fără câteva mașini de lux și fără măcar o barcă cu motor, dacă nu un yaht, bogatul suferă și nu mai are chef de muncă, situație în care săracul rămâne și fără serviciul prost plătit pe care îl are. Nu, aceste cuvinte nu sunt desprinse din ”Manifestul partidului comunist” scris în urmă cu peste 150 de ani de Karl Marx și Friedrich Engels. Cuvintele sunt luate de la agențiile de știri:
– O vânzătoare la Zara România, de exemplu, primește un salariu lunar de doar 1.700 de lei. În plus, ca să ajungi pe acest post, ai nevoie și de experiență. Salariul este, din păcate, unul mic, iar un angajat la Zara cu greu își poate acoperi cheltuielile lunare. PSD nu poate negocia cu PNL salariul vânzătoarei de la Zara, în schimb poate face în așa fel încât măcar bunica vânzătoarei să supraviețuiasca din pensie, fiindcă vânzătoarea nu o poate ajuta din micul ei salariu.
Răspunsul lui Florin Cîțu este însă cât se poate de sofisticat, după ce îl citești ai impresia că ai băut și te-ai îmbătat:
– ”Vă aduc aminte că noi am luat o economie total dezechilibrată, cu deficite structurale mari, a trebuit să corectăm lucrurile, am fost loviți și de pandemie. Suntem pe drumul cel bun, asta ne spun Agențiile de rating, asta ne spune Comisia Europeană, uitați-vă la ultimul raport al Comisiei Europene, nu face sens să distrugem ceea ce am construit în acești ani de zile.”
Băi, români, așa e că simțiți mersul pe drumul cel bun atunci când vă duceți la supermarket ? Dacă nu, înseamnă că voi sunteți de vină, nu aveți simț macroeconomic. Punct și de la capăt. Liberalii au tot interesul să îi țină cât mai mult la negocieri pe cei de la PSD, deoarece mesajul care se transmite către electorat este:
– Lucrurile nu sunt chiar simple, înseamnă că PNL chiar nu a putut face mai mult, dacă și PSD acceptă că e nevoie de o analiză aprofundată.
Fiecare zi de negociere ameliorează imaginea PNL și o fragilizează pe cea a PSD. Desigur, dacă se ajunge la un consens într-un timp rezonabil, situația revine oarecum la punctul de plecare, dar întrebarea este:
– Dacă nu ?
Dacă după o vreme, liberalii spun că se retrag și, victimizându-se, solicită alegeri anticipate ? În acest caz, cel care fuge primul de la negocieri și cere anticipate câștigă. Cum PNL nu mai avea ce pierde, fiind la pământ în sondaje, fiecare zi de negociere îi închide rănile.
Ceea ce PSD poate știe, ori poate nu. Ori, pur și simplu, acceptă.
Din nou, punct și de la capăt. Florin Cîțu are perfectă dreptate, sistemul economic ale legile lui și nu e deloc bine să le înfrunți. Numai că în situația în care, după 32 de ani de la implementarea economiei de piață, o tânără vânzătoare de la Zara primește doar puțin peste 300 de euro salariu, părinții ei au, cel mult, același venit, iar bunicii sunt nevoiți să trăiască cu o pensie de 200 de euro, atunci înseamnă că ceva s-a întâmplat cu sistemul economic din România.
S-a întâmplat că a fost strâmbat. Dacă a fost strâmbat, trebuie reparat de urgență, înainte de a merge mai departe. Reparat în sensul că deși nu poți obliga Zara să mărească salariul, poți mări prin lege salariul minim și, tot prin lege, poți mări alocația pentru copii a tinerei vânzătoare, precum și pensia bunicilor. Nu suportă sistemul economic aceste creșteri ? Se supără sistemul economic, ori se supără bogații, ori nici nu mai știm cine se supără ? Să se supere, fiindcă așa nu mai merge, așa nu se mai poate. PSD trebuie să fie foarte atent cum iese de la aceste negocieri. Dacă va trăda interesele imediate, interesele de supraviețuire ale electoratului său, acest electorat va merge la AUR sau la Alianța pentru Patrie, partidul lui Dragnea. PSD mai are datoria de a nu ceda la negocieri cu privire la susținerea capitalului românesc. Este vorba despre o serie de scheme de ajutor și granturi care ar putea să îi introducă în economia de piață pe tinerii români care nu au moștentit capital de la părinți, nu pot lua credite performante de la bănci, așadar nu au nicio șansă să intre în hora sistemului economic pe care îl apără Cîțu. PSD trebuie să îi ajute pe români să fie liberali. Asta nu mai e pălărie întinsă pentru a primi niște firfirici de pomană, asta este, pur și simplu, reamintirea faptului că, totuși, dincolo de orice s-ar spune, suntem români. Dacă mai suntem.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)