- Din punctul meu de vedere
După ce statul paralel l-a încălțat cu un dosar penal pe Adrian Miuțescu, situația în PNL Argeș, în loc să se limpezească, se complică. O complicație în sine o reprezintă și dosarul, în care ar exista, după cum se zvonește, paradigma veche de când lumea nouă a țării, intitulată ”bani pentru partid”.
Să nu ne hezardăm însă, fiindcă dosarul trebuie să rămână totuși ”black box” până ajunge, dacă ajunge, la instanță, adică peste mult timp. Așa, pentru curioși, vrea să spun că marți seara, în timp ce răspundeam la un interviu la o televiziune, aflu în direct, ”din surse judiciare”, că dl Cristian Mitrofan, vizat și el în același dosar cu Miuțescu și Gelu Tofan, ar fi făcut deja o înțelegere cu procurorii, să dea pe goarnă ce știe în schimbul unor circumstanțe atenuante la instanță. N-am habar dacă așa stau lucrurile, în aceste informații pe surse nu prea am încredere, mai ales când e vorba despre justiție și statul paralel. Înainte de a trece mai departe, precizez că n-am habar nici dacă dosarul e pe bune sau nu. Poate există, poate nu există vinovăție, dar și cu pistolul la tâmplă voi susține că în situația în care Adrian Miuțescu nu trecea linia roșie și nu se pregătea să migreze spre grupul lui Orban din Parlament, dosarul mucegăia prin sertare, ca așa-i în tenis. Rezultă din cele de mai sus că încăpățânarea nobilă a dlui Miuțescu i-a nenorocit și pe Gelu Tofan și Cristian Mitrofan, iar acum să vorbim despre restul dezastrului. Cum am mai precizat la această rubrică, nu cred că a fost deloc bine că Miuțescu a tras după sine o întreagă organizație în aventura sa alături de Ludovic Orban. Repet și o să repet, în context, Orban are dreptate, Miuțescu are dreptate, toți cei care au părăsit grupul PNL au dreptate, însă atunci când ești președinte de organizație județeană proaspăt reales, mai lași la o parte dreptatea de tip Gelu Ruscanu (personajul piesei ”Jocul ielelor” de Camil Petrescu). Ce urmează, nici Scaraoțchi nu știe. Tocmai când mă pregăteam să pun pe computer acest articol, văd o știre care confirmă bănuiala că va fi greu de format dar și mai greu de păstrat o guvernare PSD – PNL – UDMR. Nea Cîțu se pare că este ceea ce francezii numesc un ” trouble-fête”, adică unul care strică petrecerea. Haideți să vedem știrea și să o comentăm în context:
” Florin Cîțu a amenințat că va bloca orice alt premier de la PNL, iar dacă președintele Klaus Iohannis nu-l va nominaliza pe el sau pe Dan Vîlceanu și va prefera un alt lider PNL, atunci va merge până la a demisiona din fruntea partidului. ”Voi bloca orice alt premier de la PNL, se blochează orice negociere. Dacă președintele nu mă va nominaliza pe mine sau pe Dan Vîlceanu, atunci voi merge până la a-mi depune mandatul(de președinte al PNL n.r.)”, le-ar fi spus Florin Cîțu, celor din PNL. Conform surselor noastre, mai direct sau indirect, lideri ai PNL i-au spus lui Florin Cîțu că se blochează negocierile din cauza încăpățânării lui, iar Florin Cîțu ar fi recunoscut că tergiversează și trage de timp cât poate de mult. ”Nu se face nimic. Trag de timp până se satură și cedează!”, le-a spus Florin Cîțu celor din PNL.” Dacă știrea e corectă, probabil că lui Adrian Miuțescu i-a tresărit sufletul de bucurie, fiindcă în situația în care se rupe căruța cu PSD – PNL, guvernarea ajunge la mâna lui Orban și măcar un strop din ea ajunge și la mâna liberalului argeșean. Cum însă există toate premisele ca un guvern PSD – PNL să fie instalat curând și cine știe cât va dura până să cadă și să reintre în joc USR și Orban, dl Miuțescu poate trage nădejde ca spânul de barbă. Păcat de situație, fiindcă dintre toți liberalii argeșeni de la vârf, mie mi s-a părut că Miuțescu și Tofan ar fi făcut cel mai bine față unei colaborări echlibrate și fructuoase cu pesediștii de la putere, respectiv Mînzînă și Gentea. Vor chițăi de bucurie că am scris fraza de mai sus unii radicali de pe aici precum dl Coteț. Să nu chițăie, fiindcă până la urmă va trece vremea celor care vor să facă din politică și administrație fronturi de război. Totuși, fiindcă sunteți oameni inteligenți, că de aceea citiți editoriale, dumneavoastră, cititorii, îmi veți reproșa că ocolesc și întrebarea și răspunsul, adică:
– Ce se va întâmpla la PNL Argeș?
Evident că nu știu. Dacă ar fi după capul meu, imediat după formarea noului guvern, dl Miuțescu ar trebui să demisioneze din funcția de președinte însă luați aminte că eu nu sunt politician. Mult mai probabil este că omul nu va demisiona, va invoca, pe bună dreptate, prezumția de nevinovăție, însă Alina Gorghiu nu doarme și cred că va trage sforile să-l dea afară din partid. Cum, necum, va urma la PNL Argeș o perioadă de mari frecușuri, vor ieși scântei. Cîțu, cât e el de boem, nu cred că își va permite să pună piciorul pe gâtul unei întregi organizații. Dacă Ludovic Orban își face partid, ar fi culmea ca PNL-ul din județul Brătienilor să plece din PNL, ceea ce nu e chiar imposibil. În fine, când ziceam că va fi bine în Argeș, iată că va fi rău din punctul de vedere al atmosferei politice. Ca ziarist, ar trebui să mă bucur pe motiv că avem subiecte. Nu mă bucur, nu am avut niciodată plăcerea de a pescui în ape tulburi.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)