Firmele de curierat, în vizorul ITM în 2022

0
0



După ce în acest an inspectorii teritoriali de muncă (ITM) au verificat respectarea prevederilor legale privind contractele individuale de muncă în domeniul firmelor de curierat, pentru 2022 Inspecția Muncii are în plan să verifice dacă sunt respectate obligațiile pe care angajatorul și salariații le au în privința securității și sănătății în muncă (SSM), dar și descoperirea firmelor care folosesc munca “la negru” sau “la gri”.


Inspecția Muncii va intensifica, din martie până la finalul anului 2022, acțiunile de control pentru diminuarea muncii nedeclarate și subdeclarate, ultima fiiind definită și sancționabilă din luna octombrie a acestui an. Măsura vine și ca urmare a faptului că au apărut tot mai multe firme care se ocupă de curierat, livrare sau catering, datorită aplicațiilor de livrare de mâncare și a cerinței în creștere pentru astfel de servicii din partea consumatorilor. În acest an, controalele ITM-ului în domeniul firmelor de curierat au vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii.

Accidente de muncă

Pe partea de SSM, inspectorii vor verifica, pe tot parcursul anului viitor, firmele de curierat mărfuri en-gros și en detail din cauza numărului semnificativ de accidente de muncă care se produc în acest domeniu de activitate. Riscurile majore identificate pentru acest tip de activitate sunt reprezentate de: # manipularea manuală (transport de sarcină) este cauza principală accidentelor de muncă și a bolilor profesionale (afecţiuni musculo-scheletice) pentru conducătorii auto, precum și pentru personalul desemnat pentru activităţi de încărcare/descărcare; # căderile de la înălţime, care apar de obicei în timpul urcării și coborârii în și din cabină, remorcă, sau de pe cheiurile de încărcare/descărcare și căderile de la același nivel;  # ignorarea pericolelor generate de trafic; # riscul de agresiune.

Pondere mare

“O pondere mare în numărul accidentaţilor în muncă, o au lucrătorii care se accidentează în timpul operaţiunilor de încărcare și descărcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului. În timpul executării serviciilor de livrare la domiciliu a unor produse alimentare, curierii sunt expuși la riscuri majore induse de aglomeraţia urbană, ceea ce poate conduce la evenimente cu consecinţe grave. Activitatea de prevenire a acestor accidente este o problemă care trebuie să primeze, având în vedere numărul de vehicule implicate, tonajul de marfă transportat în fiecare an și avântul luat de activitatea de livrare la domiciliu. Este necesară o mai mare implicare a angajatorilor din acest domeniu de activitate astfel încât lucrătorilor să li se asigure desfășurarea în condiţii de siguranţă a activităţii zilnice”, se menționează în calendarul activităților Inspecției Muncii pentru anul 2022. În cadrul acestor controale, inspectorii vor verifica dacă angajatorii și curierii-angajați au identificat riscurile asociate operațiunilor de încărcare/descărcare și curierat, au un plan de prevenire și protecție specific, au elaborat instrucțiuni pentru completarea sau aplicarea reglementărilor de SSM ținând seama de particularitățile activităților. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.