Cei care fac caca pe stradă

8

  • Din punctul meu de vedere



Dacă ați fi trăit la Atena în urmă cu 2300 de ani, ați fi putut vedea că un cetățean face caca pe stradă în numele ideii că în viață trebuie să fii sincer și direct în toate acțiunile pe care le întreprinzi. Din moment ce cu toții facem caca, de ce să ne mai ascundem, mai bine facem asta pe uliță.


Omul respectiv se chema Diogene și a primit aprecieri chiar de la Alexandru Macedon. Dacă nu aș fi Alexandru, aș prefera să fiu Diogene, a zis marele cuceritor al orientului.
Ce vreau să spun este că omenirea nu are un punct de vedere prea clar cu privire la anumite fapte și comportamente extreme. După atâția amar de ani, Diogene, cel care făcea caca pe stradă, este considerat exponentul unui curent filosofic numit cinism.
Ce e drept, cuvântul cinism vine de la kynos, care înseamnă câine.
Cam așa poate stau lucrurile și cu marele magistrat numit Cristi Danileț, dacă transpunem situația la nivelul secolului XXI. El nu face caca pe stradă, în schimb face pe nebunul pe Tik – Tok.
E un mod de a fi câine.
Scuzați, e un mod de a fi cinic.
Scuzați din nou, e un mod de a fi modern, dezinhibat, comunicativ cu tânăra generație, sincer, direct, fără morgă.
Totuși, o deosebire între Diogene și Danileț există, anume aceea că atenienii nu l-au pus pe cinicul lor Diogene judecător. Chiar și acum mii de ani, judecătorii erau oameni sobri, nu făceau caca pe stradă. Există însă și asemănări, anume că o mare putere îi apreciază maxim și pe Diogene și pe Danileț. Despre Diogene s-a exprimat elogios Alexandru Macedon, despre Danileț scrie cu entuziasm Ambasada SUA la București.
Să vedem ce spune ambasada respectivă cu privire la faptul că Danileț a fost scos din magistratură de către CSM:
”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”.
Trei întrebări:
1. Cum putem avea o justie independentă, așa cum solicita ambasada SUA, câtă vreme ambasada unei țări străine se amestecă în deciziile CSM, garant al justiției din România, potrivit Costituției ?
2. Există pe teritoriul SUA vreun onorabil judecător care să posteze pe rețelele de socialziare scălâmbăieli gen Cristi Danileț ?
3. Nu cumva SUA îl sprijină pe Danileț deoarece aceste este un cunoscut susținător al Binomului prin care justiția este folosită în scopuri politice ?
Evident, ambasada SUA nu poate avea un răspuns la aceste întrebări.
După cum se vede, nimic nou sub soare, marile puteri îi susțin pe cinici dacă au vreun interes în legătură cu ei, iar dacă nu au, nu îi susțin.
De pildă, ambasada SUA nu o susține pe Diana Șoșoacă, în schimb o susține ziarul Sputnik. Ziarul Sputnik nu îl susține în schimb pe Cristi Danileț. Problema care se pune este pe cine susținem noi, ca români.
Ștefan Dumitrache, viceprimarul orașului Curtea de Argeș scrie pe Facebook: ” Sunt șocat. Ambasada USA în România încalcă brutal și grav independența justiției. Deciziile CSM sunt deciziile unor magistrați aleși prin vot de către toți ceilalți magistrați. Deci pentru americanii intrați în zona marxismului agresiv, independența justiției este doar o marotă. Pentru ei contează doar să își bată joc de noi. Pentru americanii din ce în ce mai îngâmfați și din ce în ce mai bolșevizați. USA nu mai este o democrație. Ci exponenta celui mai criminal sistem din istorie. Uniunea Sovietică a Statelor Americane.”
Iată și unele comentarii cu privire la Diana Șoșoacă:
„Când văd pe cine sustineți, spun: ne merităm soarta! Dacă are Dreptul, asta nu-i dă dreptul să fie o mahalagioaică și să se comporte în societate ca javra! Ne merităm soarta! Justiția din România a ajuns INJUSTIȚIA din România, când hoții, criminalii și jigodiile sunt parte vătămată!”
– „Vor să scape de ea, deranjează! De fapt, îi fac un bine – o victimizeză, îi sporesc simpatia electoratului! E o tipă obositoare, dar e o voce la propriu și la figurat!”
– „Ce caută italianca în casă unui avocat român, să urle cât o ține gura? Să meargă la ei acolo, să facă ce vrea în țară lor! De acum vin jurnaliștii italieni să ce?”
– „Bă, Șoșocilor, pricepeți că ea a fost de acord să vină jurnaliștii în biroul ei de avocatură! Însă nu i-a convenit că aia nu au vrut să-i pună întrebări care să o avantajeze și asta a început cu amenințări cum îi e obiceiul! Au fost agresați, sechestrați de către soții Șoșoci, nu e ca și cum au venit să o fure cu ea în casă! Ce naiba?! E la mintea copiilor! Sper să o dea în judecată să se sature de teatru ieftin!”
– „Ne-am făcut de râs în lume încă o dată! De ce senatoarea Șoșoacă nu luptă și împotriva pensiilor speciale? Sunt mai importante decât a purta sau nu mască sau a te vaccina sau nu!”
Se poate observa că nu avem o unitate de vederi în ce-i privește pe cei care fac caca pe stradă.
Așa a fost de când lumea.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


8 COMENTARII

  1. M-ai facut sa rad, stimabile, nu de alta, dar cine te citeste te poate incadra si pe tine undeva, in categoria celor care fac caca pe hartie… Defecari usoare in continuare!…

  2. Titlul articolului este urât mirositor, iar ce e mai jos pute. Păcat ca ziarul a reușit să fie mânjit cam tot anul acesta cu editoriale de cacao. Cam multe crampe au suportat cititorii, ăia care mai sunt.

  3. Chiar din articolul acesta cu un titlu de…
    razbate ideea ca judecatorii care au votat in majoritate pentru excluderea lui Danilet
    nu i-au deranjat asa de tare „scalambaielile” postate pe Tik Tok, ci faptul ca
    „este un cunoscut susținător al Binomului prin care justiția este folosită în scopuri politice”

    Ma rog, dl. Smeoreanu isi permite asa titluri pentru ca nu este judecator si nu are obligatia legala de a apara prestigiul meseriei sale.

  4. Cu privire la cinici și la Rică Vasilică Venturiano, atunci când este deranjat, românul neaoș se adresează aproapelui care l-a supărat: după ce că ești…..te mai….și în drum! Asta da filozofie (adâncă!) de viață.

    Pentru păstrarea bunelor relații, adjutantul Ciucă a prezentat scuze coroiatei căutătoare de publicitate (lasă că și șoșoaca noastră pufoasă și nervoasă a căutat același lucru) și grupului său ,,organizat”.
    A.P.V.-ul lasă urme!

    Referitor la U.S.A. (Ununea Sovietică Ailaltă) și ambasada ei din România, nu (mai) este nimic de comentat!

  5. ” … Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”. No, bine mei h’ambasadorule, dara cu d’alde h’Asange ce’avurati ?!
    Asange este o valoare pur democratica, astalaltu’/protejatu’ tau este doar o caricatura de dimocratie .

    • ,,Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație….”
      Ha, ha, ha, ha, mândre, auzi, pentru democrație, ha, ha, ha, ce glume bune! Asta cu comunitatea globală, cam da, e visul lor care va fi însă spulberat de patrioți.

Comentariile sunt închise.