Magistrat cercetat disciplinar

0



Pentru a patra oară, în ultimii 5 ani, un magistrat de la Judecătoria Pitești a intrat în atenția Inspecției Judiciare care cere să fie sancționat disciplinar. Judecătoarea este acuzată de nerespectarea principiului celerității în dosare și că ar fi întârziat să soluționeze lucrări. Rămâne de văzut ce va dispune Consiliul Superior al Magistraturii . În trecut, aceeaşi judecătoare a primit două avertismente și o tăiere din salariul brut de 25%, pentru aceleași abateri. 


În anul 2016, judecătorul Elena Luminița Bărbulescu, din cadrul Judecătoriei Pitești,  a fost sancționată disciplinar cu avertisment de două ori.
– pe 25 mai pentru abaterile de la literele h) teza I si t) teza a II-a; „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”, respectiv „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.
– pe 12 octombrie pentru abaterea de la litera i) teza a II-a: „formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.
Judecătoarea Elena Bărbulescu a atacat cu recurs la ICCJ cele două sancţiuni din 2016, dar a pierdut de fiecare dată. În anul 2019, Inspecţia Judiciară a descoperit că magistratul avea trei dosare în lucru la care procesele durau de peste 10 ani și a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să o sancționeze. Această abatere i-a adus cea mai mare sancţiune, în 2020, când CSM a decis să o tăiere din salariul brut de  25% timp de 6 luni.
A patra abatere pentru care se cere sancţionarea
În acest an, magistratul din cadrul Judecătoriei Piteşti a ajuns din nou în atenţie. Inspecția Judiciară a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii după ce a constatat că judecătoarea Elena Luminița Bărbulescu „nu a respectat în mod repetat și din motive imputabile dispozițiile legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori a întârziat în mod repetat efectuarea lucrărilor”.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a luat în discuţie cererea în ultima şedinţă şi a acordat un termen la data de 12 ianuarie 2022. În termenul acordat judecătoarea va putea să îşi pregătească apărarea. Am dorit să obținem un punct de vedere referitor la acuzațiile  de abateri disciplinare, însă magistratul ne-a transmis prin purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Pitești, judecătorul Mihai Drăgan, că nu dorește să facă declarații referitoare la subiect. Elena Luminița Bărbulescu este judecător din 1996, având o experienţă de 25 de ani. M.S.