Curcan umplut la cuptor

0



Timpi de preparare:
Timp de preparare: 50 min; Timp de gătire: 300 min; Gata în: 350 min
Ingrediente:
1 curcan (6-7 kilograme); jumătate de kilogram de carne de porc tocată; 6 felii bacon; 150 g șuncă de porc tăiată cubulețe; 1 ceapă; 3 căței de usturoi; 2 fire de țelină Apio; jumătate de pahar de migdale tocate; 4 mere; jumătate de pahar de stafide; jumătate de pahar de vin alb; jumătate de pahar de sherry; ulei pentru prăjit; sare; piper
Mod de preparare:
Curcanul se spală bine cu apă rece, atât în exterior cât și în interior. Se lasă la uscat și apoi se condimentează cu sare și piper și se leagă picioarele. Într-un vas încăpător se pune curcanul cu apă și se fierbe câteva minute. Curcanul se lasă, apoi din nou la uscat. Pentru a prepara umplutura se taie mărunt toate legumele și bacon-ul. Usturoiul și ceapa se călesc în puțin ulei. După câteva minute se adaugă bacon-ul tocat și se lasă să prindă puțină culoare. Se adaugă și carnea tocată. Când carnea tocată începe să își schimbe culoarea se adaugă șunca, migdalele, stafidele, merele și țelina Apio. Se adaugă și sherry-ul și se lasă la gătit până ce toate legumele și carnea sunt gata. Cine dispune de o seringă de bucătărie poate injecta curcanul cu vin din loc în loc. Cine nu are acest gadget, poate stropi curcanul cu vin. I se desfac picioarele curcanului și se umple cu amestecul obținut anterior. Când curcanul a fost umplut, i se leagă din nou picioarele. Opțional, în tava de gătit se pot adăuga felii de ananas sau cartofiori. Într-o tava de aragaz se adaugă curcanul umplut și se acoperă cu folie de aluminiu. Curcanul se gătește timp de 5 ore la 180 – 200 grade Celsius. Calculul de gătire se face în felul următor – la un kilogram de curcan se ia în calcul o oră de gătit. La fiecare oră, curcanul se stropește cu lichidul din tavă. Dacă în tavă nu mai rămâne lichid se adaugă apă, supă, sau vin. După ce curcanul este aproape gătit, se înlătură folia de aluminiu și se mai lasă la gătit până ce capătă o culoare frumoasă.