Acciza la carburanți va fi redusă cu 50%

0



Prețul carburanților la pompă ar urma să scadă cu mai mult de un leu pe litru din această primăvară. Anunțul a fost făcut de coaliția de guvernare care a decis să reducă la jumătate acciza la carburanți, ca soluție parțială a crizei din energie.


Ca să pregătească terenul pentru întoarcerea la piața reglementată a energiei, guvernanții au mai decis ca actualele măsuri de plafonare și compensare, să fie prelungite și în aprilie.

Prețul motorinei și benzinei a sărit de 7 lei

Pentru un litru de benzină sau de motorină, prețul mediu a sărit de 7 lei, în condițiile în care acciza la carburanți a ajuns, anul acesta, la aproape 1.900 de lei la motorină și la aproape 1.800 de lei la benzină. Coaliția de guvernare a decis înjumătățirea accizelor. Social democrații își doresc o întoarcere la o piața reglementată. Adică un preț stabilit de ANRE, care sa nu le mai permită furnizorilor să impună tarife in continuă creștere. Numai că acest lucru nu se poate face fără un acord al Comisiei Europene, drept urmare, până la noi discuții cu partenerii din Uniune, actualele măsuri de plafonare și compensare vor fi prelungite cu cel puțin o lună. Asta înseamnă că prețul la energie pentru consumatori nu va depăși 80 de bani, iar cel la gaze 31 de bani.

Adaos de maximum 5% la energie

Florin Câțu, președintele PNL, ar fi vrut și scăderea taxei pe valoare adăugată de la 19 la 17% și reducerea contribuției sociale cu cinci puncte procentuale. Numai că partenerii de coaliție spun că astfel s-ar produce o gaură la bugetul de stat de peste 13 miliarde de lei, greu de acoperit. Măsura a rămas în analiză.
În paralel, coaliția de guvernare a decis și ca producătorii, distribuitorii și furnizorii de energie să nu mai poată avea un adaos comercial mai mare de 5%. Această măsura ar limita prețul energiei și gazelor care ajung la consumatori. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.