Preluat din străinătate, conceptul construirii locuințelor eficiente energetic a început să fie adoptat de tot mai mulți români. O casă eficientă energetic se caracterizează printr-un consum redus de energie atât în timpul iernii, pentru încălzirea acesteia, cât și pe timpul verii, pentru crearea unui ambient adecvat în interior.
Cum să îți construiești o casă eficientă energetic?
Prima etapă a proiectului constă în alegerea locației care să dispună de o orientare ce va spori eficiența energetică a locuinței. Orientată către nord, casa va fi mult mai răcoroasă, în vreme ce orientarea către sud va ajuta la încălzirea casei. Totodată, materialele de construcție, precum cărămida, oțelul reciclat, placa de ciment, alături de vata bazaltica, minerală sau polistirenul pentru izolația casei, sunt extrem de importante pentru construirea unei case eficiente din punct de vedere energetic.
Pentru încălzirea locuinței, poți alege să investești într-un șemineu de calitate, amplasat central, cu un horn interior și folosirea unor cosuri de fum exterioare din șamotă, izolate și cu înveliș ceramic exterior, pentru obținerea unui sistem de încălzire practic, funcțional și sigur. De asemenea, poți folosi pentru încălzirea locuințelor pompe de căldură, centrale termice în condensație sau aparate de aer condiționat.
Este important ca proiectul casei să îți asigure nevoile tale și ale întregii familii, și să nu construiești o casă mult prea mare, deoarece costurile pentru întreținerea și păstrarea eficienței energetice, vor fi ridicate.
Proiectarea și realizarea unui acoperiș rece va reduce consumul de energie și va menține un climat potrivit, indiferent de sezon. Acest tip de acoperiș va ajuta la ventilarea aerului din interiorul podului, menținând acoperișul uscat.
Ferestrele trebuie alese în mod corect pentru a evita pierderile de căldură. Ferestrele de tip 4 anotimpuri, alături de o tâmplărie de calitate, vor eficientiza pierderile, menținând căldura în interiorul locuințelor.
Totodată, plantarea unor bariere de pomi sau pergole, reprezintă soluții naturale și la îndemână pentru creșterea eficienței energetice a locuinței.
Metode prin care îți poți crește eficiența energetică a locuinței
Dacă nu ești mulțumit de eficiența energetică actuală a locuinței, poți încerca diverse metode pentru creșterea acesteia. Izolarea interioară a pereților cu polistiren sau alte materiale, izolarea exterioară a pereților, schimbarea geamurilor, izolarea acoperișului, mansardei, subsolului, pot îmbunătăți confortul termic din interiorul locuinței.
În același timp, eficientizarea sistemului de încălzire, folosirea becurilor economice, a electrocasnicelor ce fac parte din clasa energetică ridicată, încălzirea apei menajere în mod natural, monitorizarea temperaturii și a umidității te vor ajuta la economisirea energiei.