Din punctul meu de vedere
Batalionul Azov din subteranele combinatului Azovstal s-a predat rușilor.
Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, spunea vineri, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului, scrie CNN.
Cred că atunci când ne gândim la ceea ce se întâmplă în Ucraina și la consecințele războiului, neapărat trebuie să avem în minte imaginea ”oamenilor în negru”, așa cum sunt prezentați luptătorii Batalionului Azov.
Rușii spun că au descoperit pe pielea prizonierilor tatuaje fasciste, unele cu chipul lui Hitler, altele cu texte de genul ”să îi omorâm pe toți”.
Fără să fiu nicio clipă de acord cu invazia, insist pe ideea că noi, oamenii din Vest, ar trebui să luăm totuși în calcul, atunci când judecăm evenimentele, existența în Ucraina a Batalionului Azov.
Când ai un tatuaj cu Hitler, scoți cu baioneta copilul din burta mamei și puțin îți pasă de acordurile de la Minsk.
Rețin, dintr-un documentar mai vechi, câteva informații.
Pe 6 august 2014, Amnesty International publică un raport în care denunță că liderul Oleh Liachko, însoțit de grupuri paramilitare, inclusiv batalionul Azov, răpește oameni, îi umilește și îi maltratează cu toată impunitatea.
Un raport al ONU documentează acte de încălcare a drepturilor omului, inclusiv detenții arbitrare și acte de tortură, comise de forțele armate ucrainene și de forțele paramilitare de pe lângă Ministerul de Interne, cum ar fi batalionul Azov.
Pe 8 septembrie 2014, în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul Arseny Yatsenyuk, secretarul general al Amnisty International , Salil Shetty, îndeamnă guvernul ucrainean să pună capăt abuzurilor asupra drepturilor omului și crimelor de război săvârșite de batalioanele de voluntari care acționează alături de forțele armate ucrainene regulate.
Un alt raport al Amnesty International denunță faptul că paramilitarii pro-europeni, inclusiv cei ai Batalionului Azov, comit crime de război executând ostatici și prizonieri pro-ruși prin decapitare.
Pe 14 octombrie 2014, batalioanele Azov și Aidar , însoțite de 4.000 de oameni care sărbătoreau cea de-a 72-a aniversare a înființării UPA , au încercat să preia controlul parlamentului ucrainean.
În iunie 2018, o parte a grupului se filmau ei înșiși demolând cu toporul o tabără de romi, situată pe înălțimile Kievului sub ochii indiferenți ai autorităților. Această operațiune nu este fără precedent, deoarece este „al patrulea atac de acest tip în mai puțin de două luni” .
Predarea luptătorilor de la Mariupol a avut acceptul președintelui Volodimir Zelenski, care a declarat că ”trebuie să salvăm viața băieților noștri”. Dacă ”băieții noștri” au tatuaje cu zvastici, atunci cred că ar trebui să intre în funcțiune zicala românească ”spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”.
Toată lumea a greșit aici, începând cu Putin și Zelenski, plus cei care sunt în anturajul lor. În consecință, ambele părți ar trebui să procedeze la compromisuri.
Este recomandabil ca Kievul să facă concesii pentru a rezolva criza din Ucraina. Nu este doar părerea mea, această opinie a fost exprimată de câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie pentru 2007, Eric Maskin, publicată duminică într-un interviu acordat ziarul spaniol La Vanguardia .
Marele economist a fost întrebat ce ar face în locul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Aș fi gata să fac concesii, astfel încât războiul să se încheie rapid și o parte semnificativă a Ucrainei să nu se transforme în ruine”, a răspuns Maskin. „Acest lucru ar presupune să se acorde Rusiei un control real asupra anumitor părți ale teritoriului din estul țării și recunoașterea faptului că Rusia deține acum Crimeea”, a adăugat el.
„Ar putea fi foarte greu pentru ucraineni să accepte acest lucru”, a spus Maskin. În opinia sa, „liderii politici buni” sunt capabili să convingă electoratul să accepte anumite lucruri.
Nu se întâmplă însă acest lucru.
Ucraina a exclus sâmbătă posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii, relatează Reuters.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak recunoaște că poziția Kievului în privința războiului a devenit tot mai intransigentă, dar spune că orice concesii făcute Moscovei s-ar întoarce împotriva Ucrainei, pentru că Rusia ar riposta și mai dur după orice pauză în lupte.
Podoliak a catalogat drept „foarte ciudate” apelurile care vin din Occident pentru o încetare urgentă a focului ce ar implica ca forțele rusești să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul și estul Ucrainei. „Forțele rusești trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a subliniat el.
Ambele părți sunt de acord că negocierile de pace s-au blocat și fiecare dă vina pe cealaltă.
În vremea asta, variola maimuței se răspândește, ușurel, în lume. Are o mortalitate comparabilă cu Covid 19.
Alte măști, alte vaccinuri, dar de data asta pe fundalul unei crize economice uriașe.
Nu-i așa că am avea nevoie de un Guvern Mondial care să rezolve toate aceste probleme?
Nu, mai bine mor de variola maimuței.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)