Nadă și monturi recomandate în pescuitul cu materiale PVA (III)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta partea a treia a materialului ”Nadă și monturi recomandate în pescuitul cu materiale PVA”. Informațiile sunt oferite de Horia Anton, cunoscut pescar de crap, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Nada pe care o folosim pentru amestec poate fi din cea mai diversă, în funcție de obiectivele noastre de pescuit și de preferințele crapului din balta respectivă. Este important să aveți aceste informații și să acționați în consecință!. Puteți lega săculeți solubili exclusiv cu boiles, mai ales atunci când vizați crapi de talie mare.
În cazul pungilor solubile, regula este să nu lăsăm niciun loc neexploatat din interiorul acestora, astfel încât punga să fie cât mai compactă. Pentru asta, trebuie să folosim particule cât mai mici și cât mai fine.
Cum se face:
1.Începeți prin adăugarea unui goundbait cât mai fin sau a unei spărturi de boiles (pe care o obțineți cu un grinder metalic).
2.Adăugați rigul și plumbul, cu care presați praful de la baza pungii.
3.Adăugați micropelete de 2 milimetri după preferințele voastre.
4.Partea lichidă poate fi injectată cu ajutorul unei seringi, vărsată înainte de a închide punga sau efectiv îmbibată.
Pentru ultimă variantă, va recomand uleiul de cânepă (sau alte uleiuri specializate), care are proprietatea de a pătrunde în pungă fără să o topească.
Ce momeli folosim cu PVA
Săculeții solubili sunt foarte permisivi, în sensul că fac casă bună atât cu boilesuri, cât și cu momeli flotante.
Este și cazul pungilor solubile, dar în cazul acestora pescarii preferă momelile flotante sau critic echilibrate, de dimensiuni mai mici. La momentul dizolvării, punga eliberează o cantitate rezonabilă de nadă, iar interesul nostru este că momeala să se camufleze printre aceste particule.
Fiecare dintre cele trei tipuri de momeli are avantajele și dezavantajele ei.
Pop-up-ul se înalță semeț deasupra grămăjoarei, oferă atracție vizuală, dar poate fi depistat de un crap „care a văzut multe la viața lui”. Boilesul scufundător poate fi o variantă câștigătoare, în condițiile în care este mascat complet de nadă, dar cu condiția ca substratul să fie cat mai curat, astfel încât crapul să aspire și momeala, în cele din urmă.
Varianta cea mai indicată sunt boilesurile critic echilibrate, extrem de populare în ultimii ani datorită proprietăților excelente de prezentare și aspirare a momelii. Forma tip dumbell este de preferat.
Cum legăm săculeții solubili și pungile PVA
Există câteva moduri de legare a pungilor solubile și numeroase sisteme de prindere a săculeților. Consider că cel mai eficient mod de a le prezenta este formatul video.
Din zecile de filmulete de pe Youtube pe această tema, vă recomand câte unul pentru fiecare material PVA, ambele suficient de explicite.
Un aspect mai puțin cunoscut despre legarea sacilor solubili este cantitatea de material PVA pe care o pierdem atunci când legăm nodurile de securizare.
Aplicat, pentru materialul PVA cu țesături dese, un nod consumă aproximativ 25 mm. Asta înseamnă că la 40 saculeti (80 de noduri) se pierd 2 metri din lungimea sacului! Materialele cu țesătură micro consumă doar 12 mm la nod, iar pierderea pentru 40 de săculeți este de mai puțin de un metru.
Monturi recomandate pentru săculetul și punga solubile
Culisantă, Elicopter, Plumb pierdut, Inline, toate aceste ansambluri de monturi se potrivesc cu săculeții solubili. Și posibilitățile de riguri sunt nelimitate, atât timp cât ne asigurăm că săculețul și cârligul sunt securizate.
Montura și rigurile pentru săculeți țin de preferința voastră și de specificul lacului pe care îl pescuiți. Dar, ca un pont, exploatați proprietatea de anti-răsucire a săculețului și folosiți cu încrede riguri realizate din fire suple (superioare dpdv mecanica) care, fără PVA, sunt predispuse încurcării. Mare atenție, însă, la gramajul plumbului ales!. El trebuie să se completeze cu greutatea săculețului, astfel încât să puteți încărca lanseta la capacitatea ei maximă.
Punga solubilă este, însă, mai cu skepsis. Ansamblul care se potrivește cel mai bine este plumbul inline și rigurile scurte, mai ales dacă peștii din lacul pe care pescuim sunt fie apatici, fie extrem de precauți. Un rig din fir textil suplu și nu mai lung de 10 centimetri îl va taxa pe mustăciosul care va poposi în dreptul grămăjoarei noastre de nadă. Datorită acestor proprietăți, cârligul nostru se va întoarce în poziție de înțepare la cea mai timidă aspirare, nelăsându-i peștelui timpul necesar să scuipe momeala.
Gramajul recomandat pentru plumb este de 60 – 85 de grame, iar nada trebuie să acopere diferență până la greutatea maximă suportată de lansetă. Pont pentru distante extreme: puteți folosi plumbi și mai grei, ideal de 100 sau 110 gr., pentru distanță mai mare în aruncare, cu foarte importanta condiție ca lanseta să vi-o permită.
Ponturi pentru lansarea la distanță cu PVA
Mai jos veți găsi o listă de ponturi pentru lansări la distantă, inclusiv pe cele pe care le-am tot discutat de-a lungul acestui articol.
-Folosiți montura elicopter, dar amplasați sacul PVA sub plumb
-Alegeți dimensiuni cât mai mici atât pentru săculeț, cât și pentru punga solubilă
-Aveți grijă ca forma săculețului și a pungii să fie cât mai compactă și aerodinamică
-Legați nodurile de securizare ale săculețului cât mai mici posibil
-Folosiți plumbi cu tijă
-Alegeți cel mai mic diametru de fir care nu vă dă emoții în drill
-Mergeți pe fir textil în totalitate pe tamburi, dacă lacul vi-o permite
-Cel mai important: o tehnică bună!
Concluzii
Dacă pungile PVA ar fi avut o mai largă popularitate în rândul pescarilor de crap din România, comparația cu săculeții solubili s-ar fi putut încheia cu o concluzie mai concretă, bazându-se și pe feedback-ul venit din rândul pescarilor.
Pungile sunt folosite în UK de peste 20 de ani, astfel că pescarii englezi au o adevărată afinitatea pentru acestea, mulți dintre ei preferându-le în detrimentul săculeților. La fel de adevărat este că specificul pescuitului în Anglia este diferit de cel din România, atât prin prisma nevoii de distanță, cât și a particularităților de relief subacvatic. Ca să nu comparăm mere cu pere, concluzia de bun simt este că săculeții sunt extrem de folositori, dar și pungile solubile merită o mai mare atenție în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.