- Din punctul meu de vedere
În articolul precedent, am scris că mergând cu avionul, cineva mi-a împrumutat cartea doctorului Viorel Pătrașcu ”Jurnal de la Filipeni”. Ideea era că această carte minunată nu e o carte de vacanță, ba chiar este extrem de subtilă ca scriitură și foarte solidă ideatic, drept pentru care, începând să o citesc pe avion, am continuat acasă, cu pixul în mână, așa cum se cuvine cu o lucrare pe care o așezi temeinic în memorie.
Ei bine, când m-am uitat la comentarii, am văzut că a scris cineva ceva de genul ia uite-l și pe ăsta, vrea să ne informeze că a zburat cu avionul. Noroc că nu prea citesc comentariile.
Am făcut această introducere pentru că acum voi scrie că am dormit sâmbătă spre duminică la un hotel de cinci stele, pe undeva, pe lângă Ploiești, moment în care, privind în jur și văzând cât confort mă cuprinde, m-am gândit la liderii lumii occidentale, care doar la hoteluri de cinci stele locuiesc la viața lor.
Pentru a evita un alt comentariu bizar (știu că nu îl evit, dar zic și eu așa) voi preciza că ziariști, mai ales cei de provincie , nu dorm la hoteluri de cinci stele, merg la cele de trei, maxim patru, dar au n-am avut ce face, am fost la o nuntă și trebuia să mă cazez acolo. Dar tocmai pentru că știu că voi avea un comentariu răutăcios, adaug că la cinci stele am dormit întotdeauna în deplasările mele oficiale, ca ziarist, și slavă Domnului, n-au fost puține și, pentru a-i enerva pe unii, le enumăr aici: Beijing, Santiago de Chile, Lima, Bogota, Dakar, Insulele Capului Verde etc. etc.
Ideea este că dacă dormi la un hotel de cinci stele, ori chiar cinci stele plus, așa cum se întâmplă cu toți liderii occidentali, nu judeci în niciun caz limpede situația oamenilor care nu au dormit niciodată la cinci stele. Tu stai acolo, în confortul maxim, ți se aduce mâncarea la pat, ai cameristă și valet, context în care îți vine ușor să spui că omul de rând trebuie să dea centrala la 19 grade, iar funcționarul să nu dea drumul aerului condiționat, la birou. Îți e simplu ție, șefule care ești tu șef, să soliciți stoicism de la popor, să pretinzi că trebuie să ne sacrificăm pentru a-i da o lecție lui Putin. La hotelul de cinci stele nu se dă centrala mai încet iarna, iar vara, aerul condiționat merge cât vrei.
În concluzie, trebuie să le pretindem liderilor occidentali să renunțe definitiv la îndemnurile de austeritate și să își miște fundul pentru a rezolva situția din Ucraina, negociind acum ceea ce oricum se va negocia la un moment dat. Să își miște și neuronul pentru e vedea cine speculează energia la bursele lumii și să intervină urgent. Să își pună la contribuție și cel de al doilea neuron pentru a avea de la oamenii de știință un punct de vedere clar cu privire la încălzirea globală, în așa fel încât să știm ce randament dau mașinile electrice la decarbonziare, în condițiile în care transportăm pentrol cu petrolierul poluant, iar elitele economice și politice, plus turiștii, rup avioanele.
Cine locuiește la cinci stele (plus) să termine definitiv cu sfaturile ipocrite de suportare a crizei și sărăciei.
Un lider micuț, local, este președintele PSD și al CJ Argeș, Ion Mînzînă.
Din fericire, nu e un ipocrit, ba chiar e dur în formulări, atât de dur încât sunt sigur că își enervează șefii de la București. El nu dă sfaturi de criză, în schimb nu uită și nu iartă faptul că românii au ieșit în stradă împotriva ordonanței 114 care plafona prețurile la energie și stabilea o taxă de solidaritate pe care ar fi trebuit să o plătească acel capital strain care oricum nu plătește impozit pe profit fiindcă își exportă profitul.
Într-un interviu pe care i I-am luat la Curier TV, Ion Mînzînă a fost necruțător, nu a iertat și nu a uitat, a spus că unii își merită soarta.
Este un punct de vedere.
Din alt punct de vedere, aș remarca faptul că în fața propagandei puțini sunt cei care rezistă, iar propaganda contra ordonanței de care vorbeam mai sus și a omului care o promovase a fost una dintre cele mai profesioniste cu putință. Ca psiholog, am privit cu invindie profesională arta cu care Sistemul s-a priceput să scoată oamenii în stradă.
Poți să nu ierți, poți să ierți, cert este că unele ”neamuri” sunt mai rezistente la manipulare, de pildă vecinii noștri maghiari.
Închei cu o știre nebună, iar citorii inteligenți vor face legărurile între subiectele acestui articol.
Un raport al Comisiei Europene intutulat ”Folosirea umorului de către extremiștii de extremă dreapta, 2021” atrage atenția asupra glumelor din spațiul online și sugerează că ar trebui interzise.
În introducere, Raportul spune:
”Umorul a devenit o armă centrală a mișcărilor extremiste pentru a submina societățile deschise și pentru a reduce pragul spre violență. Mai ales în contextul unui val recent de atacuri teroriste de extremă dreapta, asistăm la modalități “jucăușe” de comunicare a ideologiilor rasiste. Pe măsură ce extremiștii de extremă dreapta fuzionează strategic cu culturile online, abordarea lor se schimbă fundamental. Această tendință a fost facilitată în special de așa-numita alt-dreapta și s-a răspândit la nivel global.”
Începe să devină periculos și să mai ai umor.
Pe cei care gândesc astfel nu poți nici să-i uiți, nici să-i ierți.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)