Am o părere foarte bună despre discursul lui Viktor Orban de la Tușnad

11
  • Din punctul meu de vedere

Când românii au înnebunit de fericire că au dat jos comunismul și, printre altele, au câștigat dreptul la liberă exprimare, nu știau un lucru și anume că acest drept vine și cu anumite obligații.
Românii au crezut și cred, în marea lor majoritate, și acum, că în democrație poți spune ce gândești fără să-ți fie teamă că vei păți ceva. Cei mai deștepți dintre români, cei care vor să facă o carieră, știu însă că lucrurile sunt exact pe dos. Dacă spui public, adică pe rețelele de socializare, ce gândești și ceea ce spui nu este în concordanță cu valorile oficiale ale UE, atunci îți asumi riscuri.
Ce riscuri, mă veți întreba dumneavoastră ?
Profesorii care vor să devină profesori universitari nu vor mai fi invitați la simpozioane.
Scriitorii care vor să publice la mari edituri nu vor fi publicați.
Dacă vrei să urci treptele puterii politice vei fi discret oprit.
Am dat doar trei exemple, dar aș putea să dau alte trezeci sau mai multe. Libertatea de exprimare este pentru omul obișnuit, cine vrea să avanseze social și profesional trebuie să își țină gura sau să repete lozinci.
În comunism, marginalizarea dizidenților era pe față, acum e mascată și subtilă.
Nu te împușcă și nu te vârâ nimeni la închisoare, dar dacă spui ce nu trebuie și îți asumi puncte de vedere vădit contrare celor oficiale, ești făcut de rușine pe internet, tu și familia ta, iar șeful tău pune un semn la dosar dacă lucrezi în anumite domenii mai sensibile.
Această situație, precum și dorința multor români de a se arăta la modă, de a se bate cu pumnul în piept că sunt europeni, ori pur și simplu ignoranța, toate duc la comentarii pe rețelele de socializare pline de indignare în stil tovărășesc.
Începând de marți, pe Facebook, a fost făcut zob cu mânie proletară premierul Ungariei, Viktor Orban, care a ținut un discurs la Băile Tușnad în care a criticat Occidentul în general și Uniunea Europeană, în special.
La un moment dat, Viktor Orban a spus:
” Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă, motiv pentru care am luptat la Nándorfehérvár (Belgrad, în 1521, cetate maghiară, n.red.), de aceea i-am oprit pe turci la Viena și, dacă nu mă înșel, de aceea francezii i-au oprit pe arabi la Poitiers, în trecut.”
Din cele zece mii de cuvinte câte are discursul lui Orban, au fost alese circa treizeci de cuvinte pentru a fi făcut zob și mai ales exprimarea ” nu vrem să devenim o rasă mixtă”.
Aha ! Lui Orban îi place rasa pură, ca lui Hitler !
Nu, n-a zis asta, doar și-a exprimat opinia că în Ungaria nu ar trebui să vină migranți de alte rase.
În paranteză fie spus, ideea de rasă nu convine progresiștilor. Pe 17 mai 1998, Asociația Antropologilor Americani a publicat o declarație prin care respinge noțiunea de rasă biologică în specia umană. Criteriile folosite sunt genetice: indivizii diferă mai mult în interiorul grupurilor propuse drept rase, decât între grupuri iar diferențele asociate cu poziția geografică au pasaje graduale de la o zonă la alta în locul delimitărilor bruște observate la specii unde rasele sunt o realitate.
Cu alte cuvinte, dacă mă întâlnesc cu un chinez, nu am voie, științific, să îl consider de altă rasă.
O aberație.
Să lăsăm însă această dezbatere pentru altădată și să spun că Viktor Orban a ținut un discurs de mare gânditor al Europei de astăzi. Printre altele, a spus:
” Este important să înțelegem că și alte civilizații s-au modernizat. Chinezii, indienii, rușii pe care îi numim ortodocși, chiar și Islamul însuși. Ceea ce vedem acum este că civilizațiile rivale au adoptat tehnologia occidentală și au stăpânit sistemul financiar occidental, dar nu au adoptat valorile occidentale și nici nu au intenția de a le adopta. Cu toate acestea, Occidentul dorește să își răspândească propriile valori, de care alții se simt umiliți, pe care noi le înțelegem și, uneori, chiar ne simțim umiliți. Îmi amintesc aventura ministrului nostru de externe, Péter Szijjártó, din jurul anului 2014, în timpul administrației americane anterioare, când un oficial guvernamental american în vizită i-a pus în față o foaie de hârtie și i-a spus doar că ar trebui modificată constituția ungară în aceste puncte, iar apoi prietenia va fi restabilită. Înțelegem deci această rezistență din partea restului lumii față de răspândirea valorilor occidentale și față de exportul de democrație. De fapt, bănuiesc că restul lumii și-a dat seama că trebuie să se modernizeze tocmai pentru că numai așa poate rezista exportului de valori occidentale care îi sunt străine.”
Cine nu a citit întreg discursul ar face bine să îl citească deoarece vorbitorul se dovedește un om care gândește profund și liber, ridicând o serie de probleme reale în fața cărora nu trebuie să băgăm capul în nisip, ca struțul.
Evident că dacă aș fi o musculiță capabilă să intre prin ureche în capul lui Viktor Orban aș afla că el și-ar dori ca Transilvania să fie a Ungariei. Asta își dorește, probabil, aproape orice maghiar, dar din fericire, nu se poate. În acest discurs este însă vorba despre cu totul altceva decât despre problema revizionistă, este vorba despre destinul Occidentului, al UE, al nostru.
Poate că ideile lui Orban nu sunt toate valabile, dar sunt interesante și în loc să îl înjurăm, ar fi mai bine să îl citim și să gândim cu capetele noastre.
De ce nu mă tem să vorbesc pozitiv despre acest discurs? Fiindcă nu am vrut niciodată, în ultimii 32 de ani, să urc pe scara socială.
Mi-a ajuns faptul că sunt ziarist.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

11 COMENTARII

  1. Pentru consilierul prezidențial al lui Viktor Orban, Zsuzsa Hegedus, discursul acestuia a depăşit orice limită: „Nu ştiu cum de nu aţi observat că discursul pe care l-aţi ţinut este un text pur nazist demn de Joseph Goebbels”, a scris ea în scrisoarea de demisie.

  2. Tovarase ziarist, chiar ai nevoie de musculite ca sa-ti dai seama ca, daca ar putea, Orban ar alipi de maine Transilvania? Pe mine unul ma ingrozeste gandul ca de la un timp pupi cu atata nesimtire icoanele cu Putin, Dragnea sau Orban. Noroc ca aceste icoane nu-i arata decat pana la brau, altfel am fi vazut urmele pupaturilor si in zonele mai ferite de soare ale idolilor tai!
    PS Si noua ne-a ajuns ca te crezi ziarist!

    • Dar inainte de 1918 romanii din vechiul regat isi doreau acelasi lucru, dar pe dos, si anume ca Transilvania sa fie alipita Romaniei (vechi).

      Presa maghiara ii numea iredentisti, iar pe romanii ardeleni ii portretiza ca tradatori de tara (tara lor fiind Ungaria din cadru monarhiei austro-ungare).

      Pana la urma sa doresti mai mult decat poti obtine in viata este ceva uman.

      In rest si eu ma informez din mai multe surse decat citate scoase din context si urmaresc discursuri integrale ale lui Viktor Orban (pe youtube).
      Apoi inteleg de ce acest om si partidul lui castiga alegerile cu peste 50% de circa 10-20 de ani incoace.

      • Atunci putem aminti ca stramosii ungurilor au trait in regiunea muntilor Ural, ca in Europa ei au ajuns pentru prima data in jurul anului 900 e.n., cand au cucerit primele teritorii. Asa ca se poate discuta la nesfarsit despre pretentii teritoriale, depinde la ce moment al istoriei ne raportam!
        Iar in contextul actual, aceste declaratii, alaturate afinitatii fata de Putin demonstrate de Orban inclusiv in ultimele luni, mie imi provoaca ingrijorare. Nu si lui Smeoreanu, pentru care Viktor Orban este un erou!

        • „Stramosii ungurilor” si urmasii lor s-au tinut uniti, pe cand altora mult le-a placut sa fie/para „baroni” … de la plecarea „Romei” pan’acu’ .

    • Frumos ai grait, Coco..! sobolanul inca scapat de la deratizare smeiorenu e pe cale sa -si ia cele cuvenite curind…!

  3. E adevărat că în Ungaria raţionalului şi înţeleptului Viktor Orban e oarece cenzură, dar nu de la progresişti. În schimb, la Moscova, e liberate de expresie desăvârşită! Dar mergeţi la Tuşnad, d-le Smeoreanu, şi spuneţi-le acolo ce aţi scris aici, că alipirea Transilvaniei cu Ungaria nu mai e posibilă, şi să vedeţi apoi civilizaţie şi liberate de expresie. O să spună dl. Orban şi despre dvs. că sunteţi drogat!

  4. Eu zic ca daca trebuia sa spuneti ceva substantial ( diferit de *palavrageala – mai mult sau mai putin *oficiala ) a turmei si care sa ne intereseze pe majoritatea , trebuia sa incepeti cu *sfarsitul * , adica cu ce a aflat *musculitza aia in cutia craniana ( pe RMN- de tip mongoloid ), respectiv ETAPELE care urmeaza . Deocamdata in etapa a II-a , luaram un 0-4 cu brio (asta ca sa continauam parcursul BUN *euro-atlantic din primavara – vreo 0-14) . Ingrijorati n-avem de ce sa fim, ca am fost in Play -off! intr-un grup select ,( ultimele *gaini) dar totusi ne intrebam daca cu astfel de Pre465pe la *timona nu o sa jucam in *Conference la Szentgyörgy,; Credeti ca putem *surmonta acest 0-4 ? sau ne scapa FIFA la *masa verde * cand noi n-avem nici *stadion , ca sa nu mai zic de *suporteri , care in ziua meciului merg la *gratar ( de *banca tehnica -ce sa mai vorbim!)

    • Fratioare, esti incoerent, ce indrugi aici? Macar pe „editorialistul” acesta il putem intelege, se sparge in basini contra curentului ca sa obtina atentie pe site. Daca oamenii obisnuiti i-ar trage un glont in cap lui Putin pe loc, acest „editorialist” s-ar aseza cuminte la curul lui Putin sa-l pupe in gaoz, ca sa obttina atentie. Numai tampitii si pesedisto-penelistii (sponsorii lui) se prefac ca nu inteleg asta, desi inteleg si ei…. Dar tu… Ce mama dracului vrei sa spui? Lamureste un biet om care inca mai pune pret pe logica. Explica-ti dizertatia asta care pentru mine frizeaza patologicul!

      • …se sparge în bășini…să-l pupe în găoz…frizează patologicul, corect! Nu sunteți departe unul de altul. Spre Bălăceanca, pas alergător, marș!

Comentariile sunt închise.