Anexările putiniste au deschis cutia pandorei

8
  • Din punctul meu de vedere

În timpul frumosului miting din Piața Roșie, mă gândeam că dacă participanții ar primi pe whatsapp un mesaj că în situația în care pleacă de acolo, îi așteaptă în fața casei un BMW cu zece mii de dolari în bord, zona s-ar goli în proporție de 99%. Mi-am spus, cinic, că și dacă scădem prețul, de la nivelul unui automobil occidental, la cel al unui iPhone, tot acolo se ajunge.
Pe de altă parte, sunt la fel de convins că și cei denumiți eroi ai Ucrainei de pe front ar lua-o la goană spre casele lor, aruncând kalașnikoavele și părăsind bateriile primite de la americani, dacă li s-ar promite o vilă din aceea pe care o dețin soții Zelenski în Toscana.
Ce vreau să spun este că omul contemporan nu are idealuri, ci numai interese, pe care le escamotează sub diverse lozinci afișate mai mult sau mai puțin ostentativ, iar statele, la rândul lor, își împroașcă cetățenii cu vorbe mari pentru a-i determina să se comporte în mod așa-zis patriotic.
În epoca internetului, a gadget-urilor și a tiktok-ului, eroismul și patriotismul sunt doar o marfă pe care unii o vând pe un anumit preț, de obicei nu foarte ridicat.
În acest context, trebuie să recunosc că deși anexarea de către Putin a celor două republici din Donbas și pregătirea pentru anaxare sau, cine știe, pentru negocieri, a Hersonului și Zaporojiei nu-mi sună deloc bine, Federația Rusă a dat o lovitură economică de zile mari.
Vorbim aici despre interese economice, la care trebuie să le adăugăm pe cele de securitate pentru etinicii ruși.
Până vom vedea ce se va mai întâmpla pe front, mi se arată faptul că regimul Zelenski a suferit o înfrângere istorică, fiind acela care a reușit să piardă circa 20% din teritoriu și 60% din forța economică a țării, iar asta din cel puțin trei motive:
Obsesia derusificării și apucăturile extremist – fasciste a unor demenți. Iluzia că Occidentul va ajunge să sacrifice vieți omenești pentru cauza ucrainiană. Necunoașterea istoriei și subestimarea determinării rusești când vine vorba despre politici de război.
Deși alcătuit din iluzii, precum satele lui Potemkin, spectacolul din Piața Roșie, cu turlele minunatei biserici Vasili Blajenâi pe fundal, a fost mai puțin schizo decât ideea lui Zelenski de a cere aderarea Ucrainei la NATO în regim de urgență.
Dacă îi putem spune lui Putin că oamenilor din Piața Roșie li s-au vândut lozinci, lui Zelenski îi putem reproșa că este Popa Prostul în tricou militar. Cel vândut mediatic drept eroul planetei s-a arătat a fi un fel de sperietoare de ciori în momentul în care a crezut că Occidentul se hrănește cu eroism, nu cu bani, resurse și campanii electorale.
Să o spunem pe-a dreaptă, votantul american, neamț sau francez nu va pune niciodată interesul lui Zelenski deasupra interesului personal de a-și asigura viața și solvabilitatea în fața băncii care i-a dat, pe credit, casă și mașină.
Cum stăm, în acest moment ?
Cred că stăm mai rău decât înainte de ziua de vineri, fiindcă anexările putiniste au deschis cutia Pandorei, ceea ce se va releva în anii care vor veni. Pe termen scurt, trebuie să așteptăm planul de contraofensivă a lui Zelenski în care personal nu cred, dar nici nu îl pot elimina din ecuație.
Cu cât condamnă mai ”ferm” UE și NATO anexările, cu atât cred că un război mondial este exclus în acest moment și deci nu avem a ne teme de arma nucleară.
În concluzie, nu uitați că Vestul și Estul seamănă mai mult decât credeți în ceea ce privește egoismul cetățeanului și dorința elitei de a se menține la putere.
Restul sunt spectacole putiniste și mesaje zelenskiene.
Ziceau strămoșii noștri latini ceva ce cred că există și în cultura slavă:
Ubi bene, ibi patria.
X
Putin și analiștii săi strategici au o concepție depășită cu privire la comportamentul uman în secolul XXI, considerându-l similar cu acela din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Între timp, lumea s-a schimbat în mod dramatic, oamenii au devenit mai egocentiști, mai îndepărtați de valori naționale, consumerismul fiind, de departe, principala caracteristică a noului tip de societate, atât în Vest, cât și în Est.
Să admitem, totuși că în Est religia și vechile cutume sexuale rezistă încă în fața neomarxismului, dar această situație nu va dura multă vreme.
Desigur că, în acest moment, ideologia ca iluzie care apără aspirațiile narcisiste individuale de unificare cu grupul ca formă ideală a Eului primitiv încă mai are o anumită forță de rezistență, însă individualismul are o putere infinit mai mare de manifestare în lumea internetului, a capitalului, a disoluției culturii tradiționale.
În concluzie, ceea ce a făcut acum Putin le apare pe bună dreptate oamenilor din Occident ca un comportament aberant, demn de spitalul de psihiatrie, deoarece ei știu că statul este doar un stăpân nemilos, familia, o piatră de moară, singur succesul definit de contul bancar fiind zeul căruia merită să i te închini.
Că această evoluție a umanității poate duce la consecințe dure chiar asupra celor care o apără, asta este o altă poveste, pentru că niciodată omenirea nu a fost capabilă de o viziune pe termen lung.
Ce se va întâmpla ?
Suntem, într-adevăr, pe muchie de cuțit, deoarece apărătorii vechii naturi umane și ai societății cu frică de Dumnezeu par a fi la egalitate de forțe cu individualiștii și consumeriștii, cu ateii și individualiștii.
Freud atrăgea atenția că ”opoziția dintre psihologia individuală și psihologia socială sau colectivă se estompează, când este analizată mai îndeaproape” și are perfectă dreptate. Precum un simplu om, societatea are idealurile sale perfect egoiste.
Puntin vinde iluzii, frumoase, din punctul meu de vedere, însă mai devreme sau mai târziu natura egoistă a omului, inclusiv a omului rus sau chinez, va fi victorioasă.
Până când ?
Până într-un moment ireversibil.
Gheorghe Smeoreanu
Această rubrică apare în zilele de luni și joi

8 COMENTARII

  1. Haide bre, ca aproape mi s-a făcut mila de Putin! Îl faulteaza Freud ăla , și el săracu tine cu popor rus,popor rus , libertate ne-ai adus! Plus ca nici titlul nu prea se potrivește cu varza din articol.
    Mai bine ne-ai povesti despre social democratul BĂLĂȘOIU, cum a ajuns ăla in palavrament, la primăria aia atâtea mandate, Cine și cum l-a susținut si sprijinit și de ce? Absolvent de teologie la Pitesti…. Primul om al localității, ales de atâtea ori…cum a avut tupeul și nesimtirea sa-și facă mendrele aproape in văzul lumii și sa nu răspundă nimeni de nimic, inclusiv ipochimenul ? Ar trebui puse niște întrebări și oferite niște răspunsuri , plus ca ar trebui trase niște învățăminte, nistre ‘filtre’ ca astfel de oameni sa nu mai ajungă in poziții de demnitate publica! Neveescalifica ca oameni și cetățeni , e rușinos , sau ar trebui sa fie, inclusiv pentru ziaristi care au și ei o responsabilitate. In loc de asta ne povestiți o varza despre Puțin și Zelenki; și care e mai ciumeg, Altele sunt problemele noastre!

  2. Când editorialul tău are expresii ca sau , mi-aș permite și eu să cataloghez editorialul drept o porcărie iar pe ziarist un păcălici al presei argeșene.
    Iar celor care, în contextul actual, îl numeau pe Smeoreanu un pupincurist, le dau dreptate! De unde ați știut, măi pișicherilor?

    • Revin, expresiile erau ;frumosul miting din Piața Rosie; și ; Popa Prostul Zelenski;, n-au apărut din cauza utilizării unor taste iadecvate. Scuze!

  3. Nu-i așa, domnule Smeoreanu, că folosiți tactica comparațiilor cu termeni ne-echivalenți (BMW/iPhone pentru rușii de la meeting vs. clamata vilă a lui Zelenski din Toscana pentru militarii ucraineni de pe front)?

  4. O intrebare… Sunteti cam acelasi leat cu Balasoiu, sunteti o promotie de la Teologie cam pe aproape de el, sunteti amandoi pesedisti pana in maduva si pana in portofel… Mai aveti si alte”calitati” similare?

  5. Pentru anonimii 4 si 5, vorbitori de globaleza: avem o ministresa la invatamant, muc si sfarc; mustata nu se vede ca ar poseda. Va cam preocupa grija de „pidosnicia” primarelui. Hmmm…Curiosilor!

Comentariile sunt închise.