Zinca Golescu – „între mit şi realitate”

0

În edițiile precedente ale cotidianului nostru, informam cititorii asupra succeselor Colegiului Național Zinca Golescu prin câștigarea a trei proiecte, finanțate cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+. Coordonatorul acestora, Aida Grecu, ne-a oferi detalii despre un schimb de experienţă derulat, recent, în cadrul proiectului „Sare vs aur- mit sau realitate?”.  
Astăzi aducem în atenția cititorilor cu o nouă filă scrisă în cartea unuia dintre cele 3 proiecte aflate in implementare, „Salt over Gold – Myth or Truth?” ( n.r. Sare vs aur- mit sau realitate) la care au participat elevi şi profesori din patru ţări, alături de cei de la Colegiul Naţional Zinca Golescu.
„În săptămâna 26-30 septembrie, Colegiul nostru a găzduit patru parteneri europeni, pentru o nouă experiență de descoperire, de schimb de bune practici şi interculturalitate. Elevii si profesorii din Turcia, Italia, Slovacia, Portugalia şi România au făcut o frumoasă incursiune, ca într-un basm, în drumul sării.

Au reușit sa descopere astfel, importanța acesteia pentru societatea umană, din toate timpurile. Seria de activități prevăzute şi vizita de documentare la Salina Ocnele Mari, au făcut posibilă descoperirea modalităților de procurare, prelucrare și utilizare a sării, o resursă atât de prețioasă, numită nu fără temei, aurul alb, din adâncurile României. Accesibilitatea resurselor de sare (pe de o parte, caracteristicile naturale ale acestora, iar pe de altă parte, capacitatea omului de a accede la ele), modul de viață, tipul de economie, tiparele culturale și, nu în ultimul rând, alimentația tradițională, specifice fiecărei comunități, sunt factorii principali de care a depins utilizarea acestei resurse, de-a lungul istoriei. Sunt elemente pe care elevii participanți le-au descoperit şi analizat.

Toată această experiență a fost adunată şi pusă în scenă, în basmul reinventat „Sarea în bucate” şi un film documentar despre Salina Ocnele Mari. Dincolo de atingerea obiectivelor asumate în cadrul proiectului, axa prioritară pentru toți partenerii implicați, trebuie să menționez şi faptul că această experiență reprezintă o oportunitate grozavă, atât pentru elevi, dar şi pentru profesori, de a intra în contact cu experiențele celorlalți, de a împărtăși cunoștințe, valori comune şi de ce nu, emoții.” a declarat profesor Aida Grecu.
Le dorim în continuare, elevilor şi profesorilor de la Colegiul Zinca Golescu, noi experiențe minunate pe drumul fascinant al Erasmus+ şi îi așteptăm cu noi poveşti de succes.