Ne-am propus să aducem în fața cititorilor noștri o sinteză a activității tuturor parlamentarilor de Argeș care reprezintă interesele cetățenilor la Senat și la Camera Deputaților, la jumătatea mandatului. Vă spunem ce propuneri legislative au avut, câte luări de cuvânt și ce au făcut aceştia în Parlament. Astăzi începem cu prezentarea senatorilor Ovidiu Puiu (PSD) și Dănuț Bica ( PNL).
Senatorul Ovidiu Puiu, două moţiuni de cenzură
Ovidiu Puiu se află la primul mandat de senator, face parte din Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat și a fost ales în în circumscriptia electorală nr.3 Argeș. Face parte din Grupurile parlamentare de prietenie cu Emiratele Arabe Unite, India, Republica Federativă a Braziliei.
Activitatea parlamentară în cifre:
Luări de cuvânt:
1 (şedinţe comune)- În ședința comună dezbaterilor şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021
Propuneri legislative iniţiate:
41, din care 7 promulgate legi (Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.98/2016 privind achiziţiile publice şi a Legii nr.99/2016 privind achiziţiile sectoriale, Propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(3) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004, Proiect de Lege pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, proiect de Lege pentru completarea art.3 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, Proiect de Lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, Proiect de Lege pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003, etc.)
Moţiuni: 2 ( de cenzură)
Dănuţ Bica nu a luat cuvântul în Parlament
Dănuţ Bica, este senator PNL aflat la primul mandat. În legislatura 2016-2020, a fost deputat de Argeş. Ales senator în circumscriptia electorala nr.3 Argeş, face parte din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal unde este vicelider din septembrie 2021. Este secretar în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Face parte din Grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Arabă Egipt, cu Islanda, Australia, Republica Chile şi Canada.
Activitate parlamentară:
Luări de cuvânt: 0
Propuneri legislative iniţiate 66, din care 15 promulgate legi (Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale, Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, Propunere legislativă privind instituirea zilei de 19 iulie – Ziua naţională a înotului, Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, Proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie ”Ziua Iei”, Proiect de Lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, Proiect de Lege pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003, Proiect de Lege pentru declararea florii de bujor ca Floare Naţională a României, etc.
Moţiuni: 0
Salariu brut de peste 18.000 lei
Județul nostru este reprezentat de patru senatori și de nouă deputați. Venitul lunar al unui deputat sau senator este de 18.720 lei brut, iar dacă ocupă și funcții în Parlament, indemnizația lunară crește. Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.
Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță. De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna. În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni. În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.