• Din punctul meu de vedere

Sub titlul ”Teoria relațiilor internaționale sugerează că se apropie războiul între marile puteri”, prestigioasa publicație Foreign Polity, pe care odinioară o putem cumpăra de la mall, dar pe care acum o găsesc doar pe net și doar în engleză, scrie că noul război rece dintre SUA, China și Rusia este puțin probabil să fie pașnic. Se pare că la toate catedrele se relații internaționale de la universitățile lumii se predă studenților teoria că ne aflăm în pragul războiului mondial.
Dacă mă întrebați pe mine, nu cred în această teorie și voi explica altădată de ce, totuși, când mai mulți îți spun că ești beat, te duci și te culci. În consecință, mă pregătesc și eu, în plan personal, de războiul mondial.
Cum ? Vă explic imediat.
Pentru a-mi ascunde frica, m-am apucat să scriu un roman al cărui subiect îl am în cap de mult, este vorba despre un roman teologic, despre Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la MănăstireaTurnu. Am urmat cinci ani cursurile unei facultăți de Teologie (grea disciplină) și sunt oarecum familiarizat cu dogma și terminologia, în plus, împreună cu un coleg din presă, am mai scris o carte religioasă, numită ”Călătorind cu întrebarea” și constând în 25 de interviuri cu stareți și starețe. Cartea, pe care o puteți găsi pe net, de cumpărat, nu de citit, a fost lansată în Israel, pe Marea Tiberiadei, am fost acolo cu toți cei intervievați, ba chiar editorul (Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului) a închiriat un mic vapor pe puntea căruia a avut loc ceremonia.Apoi, i-am putut dărui un exemplar arhiepiscopului ortodox al Ierusalimului, la care am fost cu toții primiți în audiență, asta în urmă cu vreo patru, cinci ani.
Romanul acesta despre Sfinții Cuvioși de la Turnu este incitant ca subiect pentru că despre viața lor se știe foarte puțin, totul poate fi povestit pe o jumătate de pagină, așadar provocarea este mare fiindcă va trebui să îmi imaginez multe situații plauzibile.
Veți spune că bat câmpii, dar are un tâlc anume ceea ce vă spun. Eu cred că în viață este bine să găsești o metodă prin care să lupți cu stresul dacă nu vrei ca toxinele psihice să influențeze bunul mers la corpului, iar pentru mine a scrie pe un subiect teologic, nu politic, este cea mai bună metodă de a evada din realitate.
O realitate urâtă și cinică. Acțiunile Lockheed Martin Corporation (LMT) au crescut de la 409,49, la 484,87 de dolari, de la începutul războiului. Interesant e că trendul ascendent a început cu trei zile înainte de invadarea Ucrainei. General Dynamic (GD) au înregistrat o creștere mai de doar zece procente, de la 227,98, la 250,72 pe o acțiune. Northrop Grumman Corporation (NOC), cel mai mare furnizor de nave militare al Pentagonului, a trecut de la 409,67, la 548,11, un plus de 26%.
În vremea asta, dl președinte al marii puteri garante care este SUA vrea să ne convingă de faptul că avem de a face cu un conflict între statele democratice și cele totalitare. Mă deranjează enorm faptul că democrația este folosită ca pretext pentru a porni un război, este ca și cum proxeneții ar scoate fata frumoasă ”la produs”.
În vremea asta, Vestul își prinde urechile în plasa propriilor ideologii stupide. Doamna presedinte a Senatului, Alina Gorghiu a organizat Conferința „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, menționând că îi face plăcere să ofere înaltul ei patronaj.
Nu vă vine să credeți ? Iată textul: ” Am acordat cu toată încrederea Înaltul Patronaj acestei Conferințe pentru că sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică.”
Adică doamna Gorghiu se definește pe sine ca fiind ”înalt patronaj”, ceea ce formal este corect, dar dacă vorbim ca oamenii, este vorba despre o înaltă obrăznicie.
În fine, ideea este că pe listele electorale din 2024, pentru Parlament, să existe, la fiecare partid, 30% femei, în caz contrar instanțele de judecată urmând să invalideze aceste liste.
Întreb și eu, ca unul care nu se pricepe la egalitatea de gen, ce se întâmplă dacă PNL pune pe liste 30% femei, iar a doua zi, vreo două distinse doamne se declară bărbat, ori cu sex fluid, ori de gen neutru, ceea ce este absolut legal, după cum ne învață noile ideologii ? Ce fac în acest caz instanțele, anulează sau nu lista ?
De asta spuneam că anormalitatea atrage după sine anormalitate.
În fine, mă obsedează faptul că marea presă a propagat cu inconștiență știrea cu Elon Musk la Castelul Bran, încă nu am înțeles cine a produs intoxicarea față de care, fie vorba între noi, am rămas imun, nu am scris nimic, nu am comentat nimic, am prins din prima clipă că se cântă în falset, anii mulți de presă și-au spus cuvântul.
Închei întrebându-vă cum că pregătiți de sfârșitul lumii. Eu m-am apucat să scriu un roman, voi ce faceți ?
Întrebarea e retorică deoarece eu nu cred în marele război mondial.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

17 COMENTARII

  1. Domnule Smeoreanu,
    Asa cum si dumneavoastra insinuati, faptul ca nu ati scris despre „vizita” lui Elon Musk este o mare realizare gazetareasca. Foarte mare!
    As merge mai departe si as incepe demersuri catre Uniunea Scriitorilor pentru ca, nu-i asa, o asemenea realizare fara egal trebuie rasplatita cu un premiu pe masura.
    Stiu ca suna ciudat, sa primesti un premiu pentru ca nu ai scris, dar poate asta este sansa dumneavoastra. Pentru ca, fie vorba intre noi, cu editorialele nu aveti nici o sansa!

    • ….nicio…muceo! Că tot vă dați voi deștepți și-i corectați pe alții. Te vrei ironic dar…miștocăreală ieftină!

      • Dacă am acceptat „motococleta” lui Smeoreanu, nu ne deranjează nici asta. Interesantă ideea! Nu a ta, că nu este cazul, ci a primului comentator!

      • Și având multă experiență poți să faci greșeli în fiecare articol scris.
        Foreign Polity în loc de Foreign Policy, „toate catedrele se relații internaționale” – numai în primul paragraf al acestui articol.
        Anii mulți de presă își spun cuvântul…

    • Cu un asemenea criteriu de a marca o „realizare” (adica „nu am scris despre cutare lucru”) si-ar putea deja ridica statuie, fiindca de peste 8 luni nu scrie decat despre razboiul din Ucraina si despre ce prosti si nedrepti sunt occidentalii, ocazional ii mai trage o linguseala lui Gentea, plus sutele de laude la adresa propriei persoane. Aaaa, stai, ca mai are si vreo cateva mistocareli la adresa liberalilor! In rest… Un mare repertoriu de „ziarist”, ce sa zic…

  2. Vă mulțumim, domnule Smeoreanu, pentru răspunsul „pe larg” și „negreșit” pe care l-ați prezentat. Sunteți un om de cuvânt, un profesionist, pentru că, nu-i așa, cei care promit și nu fac sunt oameni de nimic!

    • Oamenii de nimic nu pot primi răspunsuri pentru că nu le înțeleg sau nu vor să le înțeleagă, sunt ecranați.. Ei au doar întrebări, proaste, ilogice și tendențioase (uneori însă sunt de acord cu ele). Le este drag să se audă vorbind. Deși, vai și amar!

      • Mda, iluminatii nu vorbesc cu oricine… In afara de tine, de wctitorul cu spume la gura si de Smeoreanu sub numele de „anonim” nu ii injura si-i face prosti nimeni pe comentatori pe aici, esti prea lingau ca sa poti observa asta… Mai penibil decat un autor de text care isi injura la fiecare comentariu negativ, sub anonimat, comentatorii (indiferent ce ar spune aceia) nu exista nimic. (Uite cat de prost poti sa te declari singur, spunand ca esti de acord cu intrebarile proaste, ilogice si tendentioase!)

        • Voi nu sunteți comentatori ci niște frustrați, bolnavi de ură. Dacă vă uitați în oglindă, o luați la fugă.
          Are dreptate ilie, o să vă pocnească ceva, potoliți-vă!
          Mincinosule! Ziaristul își asumă zicerile, nu vă înjură sub anonimat. Tu postezi multiplu pentru a se crede că sunteți mai mulți. Ești singur, hombre! Și demn de milă.

        • Nu vezi că tu înjuri, domnule? Ești chiar ilogic.
          Nimănui nu-i strică însă un control de specialitate, singuraticule, neînțelesule…

Comentariile sunt închise.