Muzeul Goleşti, gazda unui eveniment important!

0
0

Timp de două zile, la sfârşitul săptămânii, la Muzeul Golești a avut loc Sesiunea Națională de Comunicări Științifice la care au participat specialiști din muzeele din țară. Tot atunci au avut loc trei inaugurări.  
La eveniment au fost manageri a opt muzee din țară, printre care amintim Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, al cărei manager, Ramona Mocanu, este și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România, Muzeul Național Bran, al cărui manager, Mihail Gorgoi este consilier al ministrului Culturii Lucian Romașcanu, care a debutat la Muzeul Golești și a fost profesor pentru mulți muzeografi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (manager Gabriel Rustoiu), Muzeul Județean Buzău (manager Daniel Costache), Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu (manager Gabriel Dumitru), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Croitoru), Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (manager Alexandru Oprea), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Emilian Croitoru) și desigur, Muzeul Județean Argeș, prin managerul Cornel Popescu. Cele peste 60 de lucrări prezentate de muzeografii din toată țara se anunță extrem de interesante, vizând două paliere: istorie și etnografie și, respectiv, conservare și restaurare. Printre cei care vor prezenta lucrări se numără și Gabriel Rustoiu, care are la activ descoperiri arheologice de excepție.

„Este un reper pentru noi”

Prezent la deschiderea Sesiunii, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a subliniat importanța cercetării în activitatea muzeelor. “Este un eveniment important care se desfășoară astăzi la noi ținând cont că este a LI-a ediție, o continuitate care ne obligă și pe viitor. Muzeul Golești este un muzeu cu valențe istorice deosebite. Este un reper pentru noi, cei de la Consiliul Județean, și încercăm să desfășurăm aici cât mai multe activități, inclusiv pe zona de cercetare care la nivel național este într-un con de umbră și subfinanțată. Noi încercăm, cum sunt convins că se încearcă și la fiecare dintre dvs pe plan local și județean, să sprijin activitatea și acest gen de evenimente importante în activitatea dvs. Vreau să felicit organizatorii pentru continuitate, iar dvs pentru că ați venit aici, în cel mai frumos județ al țării” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Laborator modern pe trei domenii

“Noi am încercat să ținem activitatea de cercetare la cel mai înalt nivel, atât pe zona etnografiei, istoriei, și mai nou pe conservare-restaurare de când avem un laborator modern pe trei domenii. Mă bucur să vă avem oaspeți, vă mulțumesc pentru participarea la această sesiune care se anunță una extrem de interesantă. Mâine vă invit să deschidem trei noi expoziții și să vedeți și Casa de la Spermezeu, donată de Episcopul Macarie al Europei de Nord. Suntem aproape de a finaliza restaurarea, după care o vom mobila cu mobilă donată tot de Episcopul Macarie, cel care ne-a oferit și un grajd pe care îl vom ridica” – Iustin Dejanu, manager Muzeul Golești. Vineri,în prezența oaspeților au fost și trei inaugurări. Este vorba despre un complex de trei case cu gospodării ( Ograda Bunicilor, unde copiii pot participa la ateliere și chiar să învețe să gătească), expoziția Bolniță amenajată în beciul conacului și, o premieră națională, casa băcănie și cârciuma Paloș, (comuna Cața), din Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.